Reklama

Reklama

Na cestě - Série 6 (2008) (série)


Na cestě po Havaně (S06E33)

(epizoda)
Česko, 2009, 25 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem "kolektivními" taxíky do Hemingwayových barů, za tajnými náboženskými rituály a na plantáže cukrové třtiny.
Havana byla na začátku padesátých let minulého století jedním z nejelegantnějších měst západní polokoule. Její někdejší krása dýchá na návštěvníky dodnes i přes to, že se po padesáti letech Castrova socialismu téměř rozpadá před očima. Život v Havaně se tak odehrává v kulisách omšelých paláců, mezi kterými se prohánějí bachratá americká auta pocházející z dob jejího největšího rozkvětu. Havaně vévodí stará koloniální pevnost El Morro, která byla opěrným bodem španělských kolonistů v Mexickém zálivu. Ještě před třiceti lety ovšem sloužila jako obávaný kriminál pro nepřátele socialismu. Dnes se v jejích ochozech procházejí turisté. Naproti přes zátoku se táhne do dálky známé nábřeží Malecón, místo dostaveníček všech Havaňanů, němý svědek jejich osudů i velkých historických událostí. Dominantami centra města jsou budova Kapitolu a stará katedrála. V těsném sousedství svatostánku se nachází proslulý bar La Bodeguita del Medio, kam chodil americký spisovatel Ernst Hemingway, stejně jako do nedaleké restaurace El Floridita. Kubánský bílý rum, který v obou barech teče proudem, se vyrábí z cukrové třtiny. Plantáže s touto typickou kubánskou plodinou zabírají obrovskou plochu v okolí města Artemisa, jež leží na západním okraji provincie Havana, jen několik desítek kilometrů od hlavního města. Taktéž jen pár desítek kilometrů od Havany, jen opačným směrem, na východ, leží pláž Santa María del Mar, jedna z nejkrásnějších pláží na Kubě. Protipólem havanského centra plného turistů i malebných pláží je chudá přístavní čtvrť La Regla ležící na protějším břehu zátoky. Zde narazíme ještě dnes na pomník Vladimíra Iljiče Lenina, ale především na tajné náboženské rituály, již pocházejí z Afriky a které na Kubu přivezli a po staletí si je uchovali černí otroci. Do čtvrti La Regla se lze nejsnáze dostat lodí. Typickým dopravním prostředkem v Havaně jsou ovšem stará americká auta. Těch jezdí po městě stovky a většina z nich slouží místní hromadné dopravě jako kolektivní taxíky. Do jedné takové "ameriky" se naskládá až devět osob. Jednou z nejluxusnějších čtvrtí bylo kdysi El Vedado. Honosné vily se dnes také většinou rozpadají. V jedné z nich sídlí baletní škola, kde se připravují budoucí kubánské primabaleríny. Jak se ale vlastně dnes lidem na Kubě žije? Oficiální verze říká, že jsou i přes jisté ekonomické problémy spokojení a socialistický režim je jim nadevše. Realita je ovšem mnohem složitější. O tom nám vypráví undergroundový hudebník Gorki Águila, důchodce José Ramón de Armas, učitelka Aleida Gequineyová a sedmnáctiletá studentka Ludmila. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Marek1991 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Túto sériu cestopisných dokumentov pozerám kvôli zaujímavostiam, nie kvôli politike. Tento dokument poňali ako kritiku režimu, obyčajnú propagandu pre kapitalistov v čase krízy. O kvalitnom zdravotníctve pomlčali, o istotách tiež, o nízkych nákladoch na život tiež, hlavne že viedli reči ako málo zarábajú v nezmyselnom prepočte na české koruny, taktiež sa rýpali v starom vozovom parku, ale že je to tak kvôli americkému embargu, to nechali tak. Reformy Raúla Castra tiež nechali tak, proste len žvásty a z Havany som sa takmer nič nedozvedel, takže aj vy ak budete chcieť niečo o nej vedieť, naštudujte si z internetu a nedajte na reči o tom, ako sa im tam zle žije a mali staré dobré časy pred revolúciou, lebo aj nás sledujú a to nie sme v komunizme, u nás sa všetko rozkráda, ale o tom vám v dokumentoch nepovedia. Keby tak kritizovali naše partokracie ovládané oligarchiami a korporatokraciami, tak by sa možno ľudia nebáli u nás protestovať, ale do Kuby si vždy rypnúť musia. Možno by s ňou mal otvoriť poriadny obchod BRICS, aby si už na ňu neotvárali huby, doviesť tam elektromobily a mali by kritici po vtákoch. Hlavne, že kapitalizmus v afrických, či latinskoamerických alebo niektorých krajinách Ázie nekritizujú. Pokazený cestopisný dokument, radšej nepozerať. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je neskutočné ako môže dvojica Bartoška s Donutilom pokaziť dokument o Havane neustálymi vsunkami ich politických názorov. Z dokumentu tak spravili antipropagandu zapodievajúcu sa ich komplexom. Je zvlášne, že nekomentovali kapitalistické zriadenie v krajinách latinskej a strednej ameriky, kde je životná úroveň podstatne horšia, kde majú ludia holú prdel, nemaju prácu, nemajú kde bývať, čo jesť, sú obklopený kriminalitov a majú strach o svoj život. Najradšej mám, keď sa začne rozprávať kolko zarábaju a akú maju penziu na Kube. Prečo ale nepovedali aké su tam ceny tovarov a služieb pre domácich, a aké su tam ceny bývania + čo je tam zadarmo??? To už neladilo s ích debilnými antisociálnymi kecami. Smutné je, že podhodia hlúpučku sedemnásťročnu sliepku, čo sníva o bohatom princovi, čo si ju príde zobrať do krajiny, kde jej budu padať pečene holuby rovno do huby. A na záver kapela delikventov evidentne so skúsenosťami s drogami, čo sa nevie vpratať do kože. Tak tí su nespokojný:) ...Mohol to byť viac než dobrý dokument, keby na miesto každej priblblej poznámky na adresu politického zriadenia radšej povedali zaujmavú informáciu týkajúcu sa Havany. Za vídeo 4*, za audio odpad! - priemer 2* ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No pokud jste fandové amerických veteránů, které jsou ale často v dost žalostném stavu, tak se jeďte podívat do Havany, pokud chcete nějaké dobré drinky, jeďte tam také. ()

Reklama

Reklama