Reklama

Reklama

Na cestě - Série 7 (2009) (série)


Na cestě po Jizerských horách (S07E04)

(epizoda)
Česko, 2009, 25 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na nejlepší vyhlídky, za pověstnými pomníčky, sklářskou tradicí a pekařkou, která svými skvělými koláči krmí stáda jelenů. Nejsevernější české pohoří bylo nazváno podle řeky Jizery, která pramení na svazích Smrku, nejvyššího vrcholu české části hor. Do hlubokých lesů se dříve odvážili leda tak uhlíři a ptáčníci. Teprve ve třináctém století přicházeli na pozvání krále Přemysla Otakara II. osadníci z okolních zemí, aby pusté oblasti pozvedli. Jednou ze zvláštností dokreslujících nelehký život obyvatel Jizerských hor je velké množství kamenných pomníčků či dřevěných křížů, které většinou připomínají místo, kde se udála nějaká nešťastná událost. Jde o vzpomínky na dřevorubce zabité padajícím stromem, rozmačkané při svážení dřeva na saních, oběti vražd, loupeží a také pomníky lesníků a pytláků zabitých ve vzájemných přestřelkách. Dalším fenoménem jsou rozhledny – Štěpánka, Nisanka, Frýdlantská vyhlídka, ale turisté míří i za bizarní nádhernou skalních útvarů, které se staly druhým domovem horolezců. Podíváme se také za pomalu umírajícími tradicemi sklářů a výrobců bižuterie. Zastavíme se na faře, v pekařství i v ateliéru pana Komňackého, který na plátno zachycuje život a krásu Jizerských hor. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový domácí díl seriálu Na cestě. O to více zajímavé v porovnání s díly z ciziny. Nádherná příroda, turistika a protržená přehrada. [93. hodnocení, 5. komentář, 74%] ()

JamesLeon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do Jizerek to mám, co by kamenem dohodil, a tak jsem se hodně zastyděl, když jsem uviděl místa, která jsem ještě v tomto krásném kraji nenavštívil. Asi jsem trochu ovlivněn tím, že jsou Jizerky kousek od mého bydliště, ale myslím, že tento díl se velmi povedl a navíc mě inspiroval a už se moc těším, až tam pěšky či na kole vyrazím. ()

Reklama

Reklama