Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po Reykjavíku (S08E01)

(epizoda)
Česko, 2009, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem bublající a kouřící krajinou na místo, kde zasedal první parlament, na vikingský festival a za historií zakletou v notách Říká se, že na Islandu vlastně nemají počasí, ale pouze jeho ukázky. A když se vám ukázka nelíbí, stačí jen chvíli počkat a počasí se změní. Pravda, většinou k horšímu... Seznámení s nejobydlenější části ostrovního státu začneme na vikingském festivalu plném obskurních disciplín - třeba taháním za uši, což je prý opravdová zkouška bolesti. Unikátní a pro Island typický je i dvojhlasný zpěv, který prý v křesťanských kostelech kdysi nahrazoval absenci varhan. Islandština příliš neobohatila světové jazyky, ale slovo gejzír patří mezi výjimky. Pravidelnou krásu výstřiků vařící vody směrem k obloze je ostatně možné si na Islandu užít měrou vrchovatou. Stejně jako sopek, které Vily Knudsen začal spolu se svým otce dokumentovat už v padesátých letech minulého století. Na filmových pásech shromáždil unikátní svědectví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přečetl jsem toho o Islandu docela dost a je skutečně zajímavé vědět, jak to vlastně měli původní obyvatelé (myšleno první co se sem "nastěhovali") velmi těžké. Drsné prostředí severu, všude daleko, minimálně lesů, to v době, kdy se ještě topilo dřevem v chatrčích musela být ale skutečná zkouška života. ()

Stromovous87 

všechny recenze uživatele

Jo Island miluju..tak jsem rád, že ČT konečně zavítala i na tento vzdálený ostrov se svým pořadem ,,Na cestě". Bartoška a Donutil opět nezklamali a okořenili tento cestopis svými průpovídkami a humorem. Jen je škoda, že ,,Na cestě" trvá jen necelou půlhodinu - Island by si určitě zasloužil možná i dvouhodinový dokument..no možná se někdy dočkám :-) ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +spoustu informací, některé hodně hezké záběry, dobrý výběr hudby -při předvádění historických událostí mi vadilo pozadí v podobě moderních domů a aut, hudba mohla být výraznější a čekal bych i více "hezkých záběrů"/// Od Reykjavíku jsem měl možná moc velká očekávání, protože fotky v profilu vypadají úžasně. Každopádně zaujme kultura a historie, kterou možná ani neznáte. Ve výsledku je to tedy dobrý, ale na pět to není./// Celkem 75%/// ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Dokument by si skôr zaslúžil názov Na ceste po Islande, lebo Dymiacej zátoke (Reykiaviku) sa venuje okrajovo. Celkovo nás tvorcovia za 26 minút prevedú históriou Islandu už od čias prvej kolonizácie Vikingami v 9. storočí až po súčasnosť, na čo sa mne ale celkový čas vidí dosť málo, takže len za 4. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama