Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po středním Fidži (S08E11)

(epizoda)
Česko, 2009, 26 min

Režie:

Robert Valica

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za pepřovníkem opojným, dobrotami z podzemní pece lovo a britskou aristokratkou, která vyměnila západní luxus za chýši bez elektřiny

Drtivá většina Fidžijců věří, že stvořitelem jejich rajské země je bůh zvaný Degei. Má podobu obrovského hada a sídlí v jeskyni v pohoří Nakauvadra. Na této víře pranic nezměnila ani důsledná snaha obrátit domorodé obyvatelstvo na křesťanství. Respekt si zachovávají stará božstva i Ježíš Kristus. Křesťanské rituály jsou ostatně často zakončeny pitím tradičního a halucinogenního nápoje zvaného kava. Jeho základem jsou usušené kořeny pepřovníku opojného a konzumuje se převážně z kokosových misek.
Ve vesničce Lovoni navštívíme britskou aristokratku Joannu, která vyměnila pohodlí západní civilizace za chýši bez elektřiny. Kvůli svému manželovi a dětem se dokonce naučila péct i v podzemní "troubě" lovo.
Z panenské přírody se spustíme i do hlavního fidžijského města, které jako jediné místo na celém tichomořském souostroví zná slovo - kriminalita. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 7/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Prostředí 8/10/// +hezká příroda, poklidný život obyvatel -slabší kultura, méně zajímavé informace/// Oblast, která se svojí koloniální historií a krásnou přírodou má co nabídnout. Přesto mi přišla turisty jaksi opomíjená (možná kvůli politické situaci) a celkem chudá. I když jak se zdá místním obyvatelům to nijak nevadí. Fidži je podle mě pro turismus a dovolenou jako stvořená, pro cestopis však už o něco méně. Najdou se "bohatší" místa./// Celkem 65%/// ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl mě zatím oslovil nejvíce, z těch málo, co jsem zatím viděla. Fidži má krásnou krajinu a velmi se mi líbil pozemní hokej, s tím, že stejně nikdo nedá gol na tomto povrchu:) Také je zajímavé, jak se zde udržuje "strach" ze starých božstev i přestože zde panuje především křesťanství. ()

klima777 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus má velmi kolísavou úroveň; navíc, rádoby vtipné "kočkování" pánů Donutila a Bartošky často působí velice rušivě. Celý projekt je povrchní, někdy dokonce vyvolává dojem reklamy. Škoda. ()

Reklama

Reklama