Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po Champagni (S08E14)

(epizoda)
Česko, 2010, 27 min

Režie:

Robert Valica

Scénář:

Robert Valica

Kamera:

Jiří Chod

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po stopách šumivého vína, do mystické katedrály v Remeši a za psy, kteří hledají lanýže.  Šampaňské prý vzniklo omylem. Víno nejdříve kvasilo sudu, a poté znovu v láhvi, což byla chyba, kterou se "vynálezce" šumivého vína mnich Dom Perignon snažil odstranit. Naštěstí se mu to nepodařilo... Dnes je šampaňské fenoménem a také hlavním turistickým lákadlem této francouzské oblasti. Postup výroby prozkoumáme ze všech možných úhlů a navíc zavítáme do baru, kde se servíruje jen a výhradně tento lahodný nápoj. K tomu pak přidáme i návštěvu restaurace, kde zase s pomocí šampaňského vytvářejí zajímavé kulinářské kreace. K nim patří i lanýže, které na umělých plantážích vyhledávají speciálně cvičení psi. Potravou ducha zase bude exkurze do remešské katedrály, kde byli korunováni téměř všichni francouzští králové. A vydáme se i po stopách věhlasného impresionisty Pierra-Augusta Renoira, který v Champagne vytvořil řadu úchvatných krajinomaleb. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Prostředí 9/10/// +krásné vinařské prostředí, vůně a chuť vína se rozléhá všude, tématicky více zaměřený díl, zajímavé informace (o výrobě vína, tradičních oplatků ...) -těžko říct, nic zásadního mi nevadilo/// Normálně jsem při sledování dostal chuť na šampus. Hezký díl, pěkně se na něj koukalo, bavil mě. Takhle by to mohlo být i dobudoucna./// Celkem 82%/// ()

claudel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi poutavý díl a překvapivě s minimem trapných komentářu ústřední dvojice. Jen je škoda, že Remeši bylo věnováno tak málo času a hlavnímu městu Chalons-en-Champagne ani vteřina. Na Biscuits roses de Reims namáčené do šampaňského se mi sbíhaly sliny, ačkoli jen tak suché mi příliš nechutnaly. A dozvěděl jsem se novou informaci o hledání lanýžu, také jsem se domníval, že je hledají spíše prasata než psi. Vskutku vydařený díl. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bartoška s Donutilem byli velmi příjemní průvodci v kraji legendárního šumivého vína. Mám na mysli šampaňské, které často doprovází slavnostní a mimořádné okamžiky, okamžiky jež by neměly být nikdy zapomenuty a které se nám vybaví vždy, když sklenku přiložíme k ústům a prvně ochutnáme. Pokud je toto jedinečné víno součástí menu, podává se jako aperitiv, protože podporuje chuť k jídlu. Je to ušlechtilý nápoj opředený mnoha pověstmi a absolutní jednička mezi šumivými víny. Ovšem kraj Champagn není jen vinařským regionem, i když víno zde skutečně hraje prim. Hm, a lanýže nemusejí hledat jen prasata k tomuto účelu cvičená, stejně dobře je umí vyčmuchat i psí čenich. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Na zdraví a na shledanou..." Krásné obrázky a zajímavé informace jsou nejlepší motivací pro poznání dalšího koutu Francie. I když převažují zajímavosti o šampaňském, tak víc moji pozornost upoutaly sušenky a hlavně slídění po lanýžích:-). ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama