Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po Bamjánu (S08E16)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Bamján je jednou z třiceti čtyř afghánských provincií a patří k relativním oázám klidu ve válkou zbídačené zemi. Oblast Band-e-Amir je dokonce pro obyvatele nepříliš vzdáleného Kábulu častým výletním místem. Ve výšce 3 000 metrů nad mořem se tu nachází kaskáda šesti tyrkysových jezer částečně propojených vodopády. Bamján obývají převážně Hazárové, kteří bývají považováni za potomky Čingischána, jehož vojska se krajem prohnala začátkem třináctého století. Nejen kvůli svým mongoloidním rysům, ale hlavně kvůli příklonu k liberálnější šíitské větvi islámu, tu nikdy neměli jednoduchý život. Dominantní a sunnitští Paštůnové se o nich vyjadřují jako o těch, "kteří pojídají myši, mají placaté nosy a jsou jen oslíci nesoucí náklad". Snad právě proto Hazárové mnohem přívětivěji přijímají cizince, na které byli zvyklí už od dob, kdy tudy procházela Hedvábná stezka. A v genech jim nepochybně zůstala i klidná buddhistická minulost Bamjánu, jehož symbolem byly po staletí obří sochy Buddhů, po nichž dnes už bohužel zbyly jen prázdné skalní výklenky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 8/10 Děj 9/10 Hudba 7/10 Prostředí 10/10/// +místní obyvatelstvo, historie země, neobvyklé prostředí ve kterém místní žijí -škoda, že tato část nepokryla ještě více oblastní/// Zajímavá část, až je vám líto v jakých poměrech místní žijí a přitom jsou rádi, že mají období míru. Poutavé informace o práci, živobytí a žití zdejších lidí se doplňují s atraktivním prostředím, které však není moc vlídné k životu. No rozhodně si tuhle část budu pamatovat./// Celkem 86%/// ()

Narciska 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úchvatná krajina á la měsíční, jež je krásná na pohled, ale žít by tam mnozí z nás nechtěli + práce místních všeho druhu + komentáře dvojice Bartoška-Donutil sršící vtipem i poezií. ()

Reklama

Reklama