Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po Dubaji (S10E11)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Režie:

Jan Tobiáš

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na nejvyšší mrakodrap, do nejluxusnějšího hotelu i za zimními radovánkami v rozžhavené poušti... Ještě před půlstoletím stály na území dnešního emirátu Dubaj palmové chýše a beduínské stany. Pak byla objevena rozsáhlá naleziště ropy a na pobřeží Perského zálivu začalo vyrůstat město, které dnes v mnohém předčí moderní světové metropole. Z pouštního písku povstalo jedno z nejluxusnějších míst na této planetě, které svými projekty ohromuje celý svět. V roce 2010 byla v Dubaji dokončena dosud nejvyšší budova světa se 163 patry. K neodmyslitelným atrakcím města patří také nejluxusnější hotel se sedmi hvězdičkami, umělé ostrovy ve tvaru palem, krytá sjezdovka, lední plochy, úchvatné vodní parky... To vše v místech, kde sluneční paprsky rozžhavovaly žluté moře pouštního písku. Dubaj je také rájem pro všechny nejnáročnější milovníky nakupování, pro které tu vyrostla impozantní obchodní centra. Ve starších částech města však i dnes narazíme na autentické orientální bazary. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dubaj v roce 2010 není totéž co Dubaj v roce 2023, ale ty hlavní a nejznámější stavby už tenkrát stály. Zajímavé je třeba nadzemní a zároveň takové vyhlídkové nadzemní metro. A navíc od té doby se z Dubaje stává už spíš takový turistický skanzen, do kterého je zajímavé si zaletět třeba na Silvestra. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ja mám niekedy pocit, že tunajší užívatelia hodnotia skôr danú krajinu než spracovanie toho, ako tu bola daná krajina popísaná a ako veľa sa dozvedeli. Spracovaním je to priemerné. Dubaj má veľa čo ukázať, spolužiak so strednej školy si našiel frajerku letušku a v Dubaji s ňou bol, takže viem, že toto boli len podstatné veci vymenované. Taktiež v tej reality šou Geissenovci ukázali veci podobne. Mnohí z vás tu obdivujú výsledky ropného priemyslu a megalomanstva. K tomu zbohatnutiu veľa múdrosti nepotrebovali a peniaze začali vyhadzovať na nezmysly ukážky moci a bohatstva, obyčajný bezbrehý kapitalizmus, ktorý sa tvári, že zvíťazí nad prírodou. Dubaj obrovsky plytvá prírodnými zdrojmi a na to môže ak neprejde k udržateľnému rozvoju veľmi rýchlo doplatiť, veď už skoro doplatil aj na krízu, no našťastie pre nich špekulácie a manipulácia s cenami komodít, ktoré ovplyvňujú, často negatívne životy ľudí po svete, ich udržala na výslní. Prírodu však neporazíte, navyše otrockou prácou a vykorisťovaním si táto sunnitská časť sveta tiež dopomohla. Nuž s takými ľuďmi radi USA obchodujú, čo tam po ľudských právach, čo tam po zneužívaní zvierat a neblahých globálnych vplyvoch, pri názoroch na túto časť sveta a na ich materiálne bohatstvo sa vždy prejaví ľudský charakter jedincov. Ťavy nútia súťažiť, delfíny a iné morské živočíchy trápia v akváriách, ak nechápete o čom hovorím, pozrite si napríklad dokument Zátoka. Ten, ktorý dal postaviť tú novodobú Babylonskú vežu, namiesto ktorej mohol pomôcť ľuďom po celom svete, mohol pomôcť vyriešiť mnohé problémy, má asi najmenší penis na svete, nuž podľa mňa choré. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší díl, který jen těžko jiný překoná. Dubaj je místo snů. Je to pohádka. Chvíli mě "mrazilo" v zádech, co tam všechno je. Překonávají své vlastní rekordy. Krytá sjezdovka, metro nad zemí a největší nákupní centrum, kde si můžete i zabruslit!!! Největší prsten a nejrychlejší výtah. Neskutečné, co jde dělat díky penězům. Někdy přemýšlím, jestli těm lidem tam ještě něco chybí. Jsou vůbec šťastní?:-) Nejluxusnější hotel postavený na umělém ostrově chci někdy, alespoň v příštím životě navštívit. Noc za půl mega!!! Máte tam i akvárko:-). Fantazie. Děkuji ČT za zpracování. Už vím, jak vypadá pohádková říše. Pět hvězd bez debat. Ale ještě dvě zbývají do toho sedmihvězdičkového hotelu!!! Zajímavost: V Dubaji ročně naprší jen asi 6,67 cm vody. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 8/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Prostředí 10/10/// +Dubaj je jedno z nejkrásnějších míst na zemi a tento pořad nám ji ve vší parádě ukáže, hudba (především ta z filmu Sunshine), stavby a prostředí -v podstatě není nic zásadního co bych vytknul/// Parádní díl, který patří mezi ty nejkrásnější co jsem viděl. Hned bych se tam vydal, kdybych měl jen trošku větší bankovní konto. Vůbec tohle je důkaz že se dá žít i ve velkém blahobytu. A nějak si to vybudovat museli, kdežto u nás se asi něčeho podobného jen tak nedočkáme./// Celkem 90%/// ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem viděl tenhle díl, tak jsem si hned řekl, že se tam musím jednou podívat. Bohužel jako Čech bych si tam připadal hrozně blbě a chodil s otevřenou hubou. Tak jsem se tam po shlédnutí vydal a navštívil i Abu Dhabí, které je stejně zajímavé jako Dubaj a nádhernou zemi Omán. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama