Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po Budapešti (S10E13)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Režie:

Otto Kallus

Kamera:

Martin Čech

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Budapešť je jako stánek s lahůdkami, v němž si každý vybere podle své chuti. Maďarská metropole vznikla sloučením dvou měst ? Pešti a Starého Budína. Zatímco o Praze se mluví jako o nejkrásnějším městě Evropy, Budapešť se honosí titulem nejhezčího velkoměsta. Dominuje mu budova maďarského parlamentu, který byl vybudován v neogotickém slohu a částečnou inspirací mu byl jeho londýnský kolega. Neobarokní budova Széchényiho lázní v sobě zase ukrývá jeden z největších lázeňských komplexů v Evropě. Už od roku 1876 si tam lidé z celého světa jezdí léčit nemocné klouby i další choroby spojené s pohybovým ústrojím. Budapešť ale není jen skanzenem překrásných památek, ale živou pulsující metropolí se spoustou divadel, kaváren a restaurací. Mezi nejvyhlášenější patří brasserie Karpatia, kde ke konzumaci známých maďarských lahůdek vyhrává nefalšovaná cikánská kapela. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 7/10 Děj 9/10 Hudba 6/10 Prostředí 7/10/// +hodně informací, pro mě nových informací, občas i dost zajímavé -slabý hudební doprovod, pochopitelně tomu chybí víc přírody, tedy okolí města/// Brácha jednou v Budapěšti byl na výletě a říkal, že to je strašně škaredý město, potom se to snažil zlepšit tím, že říkal, že je možný, že procházeli jen ty nejzapadlejší a nejškaredší uličky. A v tomto mu tento pořád dává za pravdu, ono je totiž na co koukat. A obzvlášť noční Budapešť vypadá hezky. Takže asi má význam se tam podívat, ale ideálně s nějakým průvodcem :-)/// Celkem 76%/// ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Budapešť je krásne mesto a dosť rozmanité, no tento dokument vám veľa neukáže a veľa nepovie, je to dosť slabé podľa mňa. Určite to chceli vtesnať do približne 26 až 27 minút, no potom to môže dopadnúť takto. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O Budapešti asi tolik. Co do historického kontextu se samozřejmě řadí mezi to nej v Evropě. Ale kdo tam v posledních letech, hlavně od dob začátku krize byl, vidí, že to tam jde od desíti pěti. Kolikrát mám pocit, že tam snad ani nikdo neuklízí. I počet žebrajících je dost úděsný. Buďme rádi za naši matičku.... ()

Reklama

Reklama