Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po Guantánamu (S10E25)

(epizoda)
Česko, 2011, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Guantánamo zná většina lidí jako americkou základnu a vězení. Ve skutečnosti je to ovšem nejvýchodnější provincie Kuby, jejíž malou část využívají od roku 1902 na základě mezinárodní smlouvy USA. Castrův režim sice proti základně ostře vystupuje, zároveň ale z ní má od Američanů velké příjmy. Na ospalém koloniálním městečku Baracoa to ovšem vidět není. Možní i díky tomu má unikátní atmosféru, která je jakousi směsicí García Márquezova magického realismu a Castrova reálného socialismu. Najdeme tu třeba jeden z nejstarších dochovaných kostelů v Latinské Americe. Na Kubě se ovšem konají i jiné než křesťanské rituály - duben je měsíc kultury a tak Baracoou pochodují učitelé, studenti a zaměstnanci místní knihovny a kulturního domu, aby manifestovali svoji věrnost revoluci. Pochod ovšem připomíná spíš karneval s bubny a trubkami, do kterého se nějakým nedopatřením dostaly i portréty Fidela Castra. Před příchodem Evropanů patřila tato země indiánům z kmene Tainů, kteří měli na stolové hoře El Yunque obřadní místo. Dnes je součástí divokého přírodního parku. Pod horou pěstují místní zemědělci kakao, ze kterého se vyrábí v závodu Ernesta Che Guevary čokoláda. V mělkých mořských vodách zase rybáři loví mušle a korýše. Někteří ovšem vyplouvají na polorozpadlých loďkách na riskantní lov žraloků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 8/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Prostředí 8/10/// +příroda, skoro ideální prostředí pro dovolenou -Castrův režim nedovolil na ostrově větší rozvoj a proto města a domy vypadají hodně zchátrale a chudě/// Prý průměrný plat je nějakých 350 korun. To by si tu průměrný středoevropan asi žil pěkně v blahobytu a nebo by tu turista zažil levnou dovolenou. Nicméně jsem si turismu moc nevšiml. Za vidění stojí krásná příroda, pláže a slunečné počasí. Zaujme zajímavé vyprávění o obživě místních obyvatel a celkově se na ně tento díl hodně soustředí. Nic víc asi netřeba dodávat./// Celkem 74%/// ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V čase hospodárskej krízy, keď v Európe takmer nič poriadne nefunguje si dokumentaristi prišli pozrieť Guantánamo a poinformovať o jeho zaujímavostiach. O zločinoch tamojšej americkej základne pomlčali a rovno sa pustili do toho, ako komunistický režim na Kube všetko pokazil, zdevastoval rozvinutú ekonomiku, ako chudobní sú tamojší obyvatelia a žijú z ruky do úst, no proste typické keci, ktoré sú povrchné, no nikdy nezaznie B. To, že náklady na život sú tam nižšie, že ľudia sú tam šťastnejší než tu, že nemajú rozpredanú krajinu, majú istoty, že napríklad naše krajiny Československa boli viac rozvinuté za socializmu, než teraz a Kuba je na tom tak najmä kvôli americkému embargu, to už odsúvajú na inú koľaj. Záver, ktorý im želal dajakú revolúciu a nie zmenu, ktorú tam práve robí pomaly k lepšiemu Raúl Castro, to tiež akosi opomínajú, proste propagandistické reči, ktoré tento dokument zhadzujú, no aj po dokumentaristickej, informatívnej stránke som čakal viac. ()

Reklama

Reklama