Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po Váránasí (S10E29)

(epizoda)
Česko, 2011, 26 min

Režie:

Tereza Nvotová

Scénář:

Tereza Nvotová

Kamera:

Marek Brožek

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč), dalajlama Tändzin
(další profese)

Obsahy(1)

"Váránasí je starší než historie, starší než tradice, starší dokonce než legendy a ještě dvakrát tak staré jako to všechno dohromady." Slova amerického spisovatele Marka Twaina snad nejlépe vystihují centrum severoindického státu Uttarpradéš. Lidé zde žili už před zhruba 5000 lety, což z Váránasí dělá jedno z nejdéle trvale osídlených měst na světě. Za svaté ho považují hinduisté, buddhisté i džinisté. Centrem života jsem tzv. gháty - kamenné schody, které vedou do posvátných vod řeky Gangy. Veletok sice připomíná gigantickou stoku, ale to nikterak nebrání miliónům lidí, aby v řece vykonávali rituální koupele. Dokonce se brání i výstavbě čističek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. ()

Pedestrian

všechny recenze uživatele

Víc času bych věnoval povídání o kremacích, než buddhistům (ale chápu, že pokud během natáčení přijel do Váránasí Dalajláma, nešlo to jinak). Každopádně jedno z nejuhrančivějších míst na planetě Zemi. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aj keď to má byť o jednom indickom meste, stihne sa tento cestopisný diel venovať celej indickej kultúre - od bežného života, histórie až po náboženstvo. Do toho trocha vtipu. A Európan asi nikdy nepochopí, ako sa tí domorodci môžu kúpať a čistiť si zuby v našpinavšej rieke sveta. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy si jen říkám, že tam kde lidé žijí přes pět tisíc let musí ale vypadat, respektive musí to asi vypadat šíleně pod zemí. Přece jen lidé za sebou nechají hodně všeho možného, pokud jde o odpady. ()

Reklama

Reklama