Reklama

Reklama

Na cestě - Série 12 (2011) (série)


Na cestě po Teruelu (S12E09)

(epizoda)
Česko, 2011, 26 min

Režie:

Mojmír Kučera

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Jméno jedné z padesáti španělských provincií a jejího stejnojmenného hlavního města pochází ze spojení aragonských slov tor (býk) a uel (hvězda). Pověst praví, že družina krále Alfonse II. Aragonského kdysi pronásledovala divokého býka, nad kterým se vznášela hvězda. A při té příležitosti dobyla muslimskou pevnost, z níž pak povstalo město Teruel. Není proto divu, že hlavní náměstí dnes zdobí socha malého býčka. Každým rokem je středobodem slavnosti Panuelico, během které vybraný hospodský spolek uváže býčkovi na jeho šíji červený šátek. Víno teče proudem a rozdováděný dav v červencovém vedru uvitá i spršky vody z okolních balkónů. Legrace však končí ve chvíli, kdy do ulic vtrhnou skuteční býci. Jsou sice vedeni na provaze, ale ten je dostatečně dlouhý, aby se rozzuřené zvíře vypořádalo s některými přespříliš odvážnými jedinci. I přes řadu zranění a protestů ochránců zvířat však místní nedají na svoji tradiční fiestu dopustit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Človek by si povedal, že zaujímavý kraj ten Teruel, keby sa aspoň niečím líšil od iných častí Španielska. Nepostrehol som, žeby ukázali nejak veľa tých zaujímavostí, opäť podľa mňa dosť slabý diel. Tiež nechápem ten ich šialený zvyk s býkmi, no páči sa mi, ako sa vedia zabávať, aké oblečenie s tou šatkou nosia, ale to tento slabý dokument nezachráni. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci každý díl navíc stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama