Reklama

Reklama

Na cestě - Série 12 (2011) (série)


Na cestě po Podkarpatské Rusi (S12E13)

(epizoda)
Česko, 2011, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Podkarpatská Rus byl v letech 1919 - 1939 název jedné ze čtyř samosprávných zemí bývalého Československa. Dnes toto území patří Ukrajině a rozkládá se na něm Zakarpatská oblast. I po více než sedmdesáti letech jsou tam stále patrné české stopy ? třeba v podobě litinových kanálů s pražským znakem. Občas někde vykoukne český nápis, busta prezident, ale nejzajímavější jsou dobové architektonické památky a samozřejmě vzpomínky posledních pamětníků. A to třeba i na rok 1968, kdy byl ve městě Kamenice dva dny internován Alexander Dubček. Podkarpatská Rus je ale v současném českém vnímání hlavně romantickou krajinou, po které se proháněl Nikola Šuhaj loupežník. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ak mám tento diel porovnať s dielom o ukrajinských Karpatoch, ktorý sa týka skoro rovnakého kraja, tak som dosť sklamaný, lebo toto nebolo dobré predstavenie tamojšej oblasti. Dosť sa venovali prítomnosti Čechov tam, ale žeby ukázali miestne pamätihodnosti, či zaujímavosti, toho som sa veľmi nedočkal. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Celkom sviežo a s chuťou natočený dokumentík s dobrým duom za mikrofónom. Podkarpatská Rus je veľmi pekná zem a preto ma trošku mrzí, že tam nedali viac záberov z hôr a celkovo prírody. Ale takto sme sa v krátkej dobe aspoň dozvedeli základné veci. Určite odporúčam. Táto séria dokumentov sa celkom vydarila a po tomto mám chuť si pozrieť ďalší zo série. ()

blezg 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako někdejší poutník Zakarpatím jsem velice zklamán tímto nicmoc z přírodních krás neukazujícím a na historickém poutu založeném a zejména pověsti o Nikolovi Šuhajovi směřovaném díle. Přitom Karpaty jsou nepopsatelně nádherné... ()

Reklama

Reklama