Reklama

Reklama

Na cestě - Série 12 (2011) (série)


Na cestě po Sicílii (S12E15)

(epizoda)
Česko, 2012, 26 min

Režie:

Dan Svátek

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po úrodných úbočích Etny, za palermskými mumiemi a do poklidného městečka, které proslavili mafiánští kmotři... Sicílie je o málo rozlehlejší než Morava, ale i tak je největším ostrovem Středozemního moře. Ve starověku patřila ke strategicky nejdůležitějším oblastem. Kontrolovat Sicílii znamenalo vládnout Středomoří. Věděli to Řekové, Féničané, Římané, Arabové, Normané, Francouzi i Španělé – ti všichni se tam vystřídali u moci. Obrovská koncentrace památek v kombinaci s teplým a čistým mořem sem každoročně přivede davy návštěvníků z celého světa. Nevšedním lákadlem je pro ně především nepřetržitě aktivní vulkán Etna. Jeho erupce zastavují letecký provoz, ale dokážou smést z povrchu i celé vesnice. Úpatí vulkánu přesto není liduprázdné a zemědělci raději riskují své životy a majetek, než aby se stěhovali z nejúrodnější oblasti ostrova. Na neklidné zemi pěstují olivy, ale i skvělé sicilské víno. S kamerou se vydáme i dál ze stínu sopky do malebného města Taormina, jehož krásu mnozí vyzdvihují nad italské Benátky, do městečka Corleone, kde se zrodila velká mafiánská legenda, či do katakomb v hlavním městě Palermo se skutečnými mumiemi. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Při sledování Cestománie mám stále pocit, jako bych něco viděl a přitom nic neviděl. V loni v září jsem také tento nádherný ostrov navštívil včetně Liparských ostrovů a natočil jsem si to nejlepší v HD kvalitě, což mě v těchto dokumentech schází. Např. z Taorminy mám tolik překrásných záběrů, které v tomto díle vůbec nebyly, i kdyby se použily pro nedostatek času alespoň ve zkratce!!! Do pořadu by se určitě vešly. Kde je Alcantara, Enya, Isola Bella, překrásné pláže i vnitrozemí? Moc nádherná místa. I když je pořad velmi krátký, určitě by se tam byť útržkovitě pár skvělých záběrů ještě vešlo. Ve výsledku jsme téměř nic neviděli, ale možná je to osobní pocit, protože jsem tam byl a viděl vše na vlastní oči i místa, která v pořadu nebyla. Rozhodně se tam musím znovu vrátit. Překrásný ostrov a milí lidé, výtečná středomořská kuchyně. ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V září jsem tenhle krásný ostrov navštívila a tenhle cestopis se vážně maximálně povedl! Sice ve zkratce, ale přeci jen jsou zde ukázána všechna důležitá místa. Ale opravdu poznat Sicílii stojí více času, než jeden 26 minutový dokument. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takové letem světem po turistických hotspotech bez přílišné hloubky či charisma. Co ale taky nacpat do dokumentu o stopáži 26 minut mapující ostrov velikosti Sicílie. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím oponovat komentáři od uživatele "ilemas" ...Byla jsem taky, na místech, které tu byly zachycené i na jiných dalších, neturistických, ale mne milých ...Nejde dát do tak krátkého dokumentu vše ... Dle mne je zde vše podstatné zachyceno ...Za mne jeden z nejlepších dílů ... ()

Reklama

Reklama