Reklama

Reklama

Na cestě - Série 12 (2011) (série)


Na cestě po Svanetii (S12E17)

(epizoda)
Česko, 2012, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Svanetie je oblast rozkládající se vysoko v horách Kavkazu. Jde o nejodlehlejší, ale také prý nejkrásnější a podle mnohých nejsvéráznější provincií Gruzie. Není divu. Horské štíty tamní obyvatele po staletí chránily před tureckými, mongolskými, perskými či ruskými dobyvateli, ale také je izolovaly od okolního světa. Z horských vesniček vede do hlavního města Mestie jediná silnice a když na Kavkaze trochu zasněží, zprovozní se často až s jarním táním. Prezident Michail Saakašvili se však v roce 2010 rozhodl, že ze Svanetie vytvoří turistický zázrak - horské středisko podle alpských vzorů. První vlaštovkou je lyžařský areál Hatsvali - Zuruldi, staví se hotely i další infrastruktura. Do odlehlé Svanetie tak rychle proniká moderní svět.. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je ozaj malá oblasť, čiže ako stvorená pre dokument tohto typu. Ozaj krásny kraj, tú ich čapičku, ale aj s krojom by som rád mal doma, tak ako z väčšiny sveta, aby som mal doma niečo zaujímavé a praktické, no najmä nie umelé. Ten koniec je isto kontroverzný, no ak tam bude iba malé lyžiarske stredisko, nemyslím, že by to tam až tak zničili, naopak im to prinesie prácu, možno mierne dostane zo zaostalosti a tých ich zvykov ako krvná pomsta, terorizmus alebo inak povedané tu, skôr vojenská agresivita, no dúfam, že istú kultúru si ponechajú. Tie veľké hory to podľa mňa nezničí, aj tak sú dosť nebezpečné na výstupy a nechápem, ako môže niekto kvôli nim tak riskovať, dobre, z hora je krásny výhľad na krajinu, no predsa príliš riskovať, tak to si radšej niečo odoprieť a radšej skúsiť napríklad vrtuľník, že pán prezident, radšej ste ich mohli tamojším ľuďom kúpiť, než viesť vojnu a pchať sa do zadku NATO. Svet je zvláštny, niekde na obrovských plochách nič a inde ako na Kaukaze sa to rôznorodosťou a zaujímavosťami len tak hemží. Toto bol kvalitný dokument. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další nádherné místo na světě, které se papaláši rozhodli zničit. Ty oslavné budovatelské kecy o světlých zítřcích na konci pořadu si mohli Bartoška s Donutilem odpustit. K vidění zde. ()

Reklama

Reklama