Reklama

Reklama

Na cestě - Série 12 (2011) (série)


Na cestě po Surinu (S12E23)

(epizoda)
Česko, 2012, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Provincie Surin je v celém Thajském království proslavená hlavně díky slonům - tradičnímu symbolu země. Každoročně se tam také koná sloní festival, kde krotitelé se svými gigantickými svěřenci předvádějí neuvěřitelné kousky. Zaplněný stadión byl tentokrát svědkem fotbalového zápasu i historické show, během které si diváci mohou připomenout, že slon nebyl jen pomocník člověka na těžkou práci, ale i první "tank" na bitevním poli. V Surinu mají svůj festival i třeba úhoři, kteří žijí na rýžových polích. Se sklizní tak přichází zároveň výlov a hned vzápětí kulinářské hody. Podél neklidné hranice s Kambodžou se staneme svědky obřadu ve starobylém khmerském chrámu a rituálů provázejících thajskou svatbu. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

altaica

altaica (hodnocení, recenze)

Kromě pasáže o slonech je zde jedna věc ukázána zcela perfektně - a to je vykoupení nevěsty.  A abyste, především pánové, pochopili, co je to za lumpárnu, kopíruji úryvek ze svého blogu. V podstatě to, co o thajské svadbě mělo být v dokumentu řečeno, ale nebylo.Zde je potřeba osvětlit thajský výraz KCHÁ SIN SÓT.

A to je jedna z lumpáren na thajský způsob, neboť vězte, že se nejedná o nic jiného než věno naruby. Ženich tyto prachy vysolí, snad jako formu poděkování rodičům za výchovu (v řadě případů by díky měl sdělit za pomoci basebollové pálky, aby vyjádřil, že ji měli v mládí více řezat) a je to i snad na zabezpečení rodičů (což je další nesmysl, protože pokud už farang udělá tu pitomost, že si vezme Thajku za ženu z jiného důvodu, než je snadný přístup k vízům, tak si bere celou rodinu a je doživotním sponzorem všech potřebných příbuzných - a že jich je). Thajská rodina to rozhodně nebere, jakože by si ženich nevěstu kupoval, je to jen potvrzení opravdovosti jeho úmyslů. A prachy putují dál jeden si vezme dceru a ta pak dá část, někdy vše bratrovi, aby si pořídil také nevěstu. Pokud se vztah neosvědčí a následuje rozvod, tak je to jak u reklamací - na pozdější vady se reklamace nevztahují a Kchá Sin Sót se nevrací. Za daných okolností se vyplatí mít dceru krásnou a pokud možno línou mrchu, která se bude pravidelně vracet k rodičům, jak falešná pětka a až se dalšímu odkrví mozek..... co následuje - další kchá sin sót. Matně si vzpomínám na šovinistickou definici manželky = nejdražší kurva a v duchu si říkám, že forma prostituce v Thajsku má tisícero podob, z toho jednu zcela legální a mravopočestnou. . Tento systém mi vůči chlapům připadal natolik nefér, že jsem si hbitě naběhnul, když jsem to rozebíral se Saa a jejíma kámoškama (samozřejmě připouštím, že jen blbec může komentovat místní zvyky navíc před bandou, která z nich má evidentní prospěch) . Můj názor spočíval v tom, že kchá sin sót by se měl vyplácet až po nějakém čase a hlavně postupně, aby částka vyplacená korespondovala s časem, po jaký se dá s příslušnou dámou vydržet. Ano, v podstatě by to byla nevěsta na leasing a kdyby to šlo, tak raději i s havarijním pojištěním. Smečka dhoulů by nedokázala tak vydávat tak hlasitý a vytrvalý štěkot, jaký vyprovokoval můj celkem nevinný protinávrh k thajským tradicím. Pakoval jsem se rychle z doslechu i dohledu a v duchu se modlil, aby nedošlo na lynč. Takže ženy tu jsou jak víno, čím starší, tím dražší a to bez ohledu na podobnost s trabantem, že čím starší, tím vyšší spotřeba za cokoliv (od šminek, salonů krásy, pití atd) a podstatně nižší výkon - pracovní i sexuální. Nelze se tedy divit vzrůstající nesourodosti dvojic, kdy věkový rozdíl faranga a Thajky začíná na 10 letech a nekončí ani 40-50 lety.    

Reklama

Reklama