Reklama

Reklama

Na cestě - Série 12 (2011) (série)


Na cestě po Atacamě (S12E25)

(epizoda)
Česko, 2012, 26 min

Režie:

Jaroslav Jindra

Scénář:

Jaroslav Jindra

Kamera:

Jaroslav Jindra

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Atacama je nejsušší pouští světa. Táhne se tisíc kilometrů podél pobřeží Tichého oceánu od jižní hranice Peru až k centrálnímu Chile. Místy se zakusuje hluboko do pevniny, kde se krajina vzdouvá až do výšky pěti kilometrů. V Atacamě se nacházejí oblasti, kde stovky let nespadla ani kapka deště. Přitom tam žije téměř milion lidí. Důvodem je množství nerostných surovin. Obrovská naleziště železné a měděné rudy se stala významným artiklem této nehostinné oblasti, která se ovšem těší také největšímu počtu bezoblačných dní. Právě proto se tam usídlila Evropská jižní observatoř, jejíž přístroje jsou jedněmi z nejdokonalejších očí do vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. tenhle díl je přesně o tom a diváka může jen a jen těšit, že cyklus si svou kvalitu drží už slušnou řádku let. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi sucho a prázdno. Nechtěl bych tam žít, ale i přesto je mým snem tuto krajinu navštívit a prozkoumat. Celá krajina se každoročně těší na Rallye Dakar. Místní prostředí se dokonale na tuto akci hodí a je dobré, že se tam rallye jede, poněvadž přitáhne mraky lidí, kteří se alespoň s touto trochu zapomenutou krajinou seznámí. ()

Reklama

Reklama