Reklama

Reklama

Na cestě - Série 12 (2011) (série)


Na cestě po Maramureši (S12E32)

(epizoda)
Česko, 2012, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na rumunskou tancovačku, veselý hřbitov a za unikátními dřevěnými kostely... Jen málokde v Evropě ještě najdete kraj, kde by lidé poměrně běžně chodili v tradičním krojovém oblečení. V Maramureši tomu tak je. Starosvětskou atmosféru této rumunské župy dotvářejí dřevěné kostely, z nichž osm je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO. I když kolem hlavního města Baia Mare funguje těžařský průmysl, jde převážně o zemědělskou oblast, kde také nefalšovaní bačové každý rok na jaře vyhánějí svá stohlavá stáda do maramurešských kopců. Děje se tak většinou v období kolem pravoslavných velikonočních oslav, které jsou v Maramureši vysoce autentickým zážitkem. Návratem do starých časů je i působivá jízda parní úzkokolejkou údolím horské řeky Vaser, která je pojmem i pro české vodáky. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Mylouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okázalá donutilovsko-bartoškovská cestovatelská pseudozábava. Máloco je tak vzdálené prosté atmosféře malebného severorumunského Maramureše. Záběry jsou pozvánkou do zapomenutého kouta Evropy ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak vidno, i Rumunsku se daří natáhnout turisty do hor. Na jednu stranu je zde spousta skvostných dřevěných vyřezávaných staveb, na druhou stranu evidentně nadměrná těžba dřeva, protože je to asi jediná zdejší obživa. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama