Reklama

Reklama

Na cestě - Série 14 (2012) (série)


Na cestě po Tahiti (S14E26)

(epizoda)
Česko, 2013, 26 min

Režie:

Jaroslav Jindra

Scénář:

Jaroslav Jindra

Kamera:

Jaroslav Jindra

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do kolébky surfingu za malým kosmetickým zázrakem, tancem v parlamentu a na ruskou plachetnici. Ostrov Tahiti je co do rozlohy zdaleka největším ostrovem Francouzské Polynésie. Odhaduje se, že byl osidlován v letech 300 - 800 n.l. Půda spolu s rybařením poskytovala pro nově příchozí dostatek obživy. První Evropané popisovali Tahiti jako ráj na zemi, kde žijí muži a ženy nevinně, daleko od zkažené civilizace. Zároveň však na ostrov „importovali" alkohol, prostituci a všemožné nemoci, které zdecimovaly původní obyvatelstvo. Dnes je Tahiti především turistickou destinací, ale také produkuje vanilku, olej monoi a hlavně známé černé perly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument na mě zapůsobil tak trochu dojmem, že původně romantický ostrov Tahiti si mohu s klidným svědomím vyškrtnout ze snových destinací. Holt nám ho dokumentaristé tentokrát ukázali v celé nahotě, v nahotě civilizované současnosti nikoli Polynésanek. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tento diel je veľmi slabý, skoro nič som sa nedozvedel, dobre chápem, že je to malinká oblasť, no napríklad dokument o Bora Bora bol omnoho lepší, tiež aj iné z Polynézie. Nedali si na tom veľmi záležať. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem Tahiti resp. Francúzsku Polynéziu obecne. Tento dokument na to ide dosť realisticky a obnažene. Obsahuje niekoľko krásnych, magických záberov (hlavne z vnútrozemia, kde nie je nič, len tropický prales a príroda si tu žije svojím vlastným životom bez zásahov hlúpeho, arogantného človeka), ale väčšina (dosť krátkeho) dokumentu ukazuje Tahiti v skutočnom, nie gýčovom a turistickom háve. Čo mnohým bude vadiť, ale mne to práveže ukázalo druhú stranu mince. Ale tak nejaký ultimátny dokument o Tahiti to nie je, to bez debaty. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navštívit Tahiti je můj nesplnitelný sen od dětství. Asi se tam už nikdy nepodívám. Co mě ale zklamalo, tento snímek ukazuje druhou tvář ostrova bez přírodních krás i když sem tam něco taky uvidíme. Poslední dobou mám pocit, že čím víc exotičtější místo tím hůř zfilmované, možná je to i samotným ostrovem, lépe se vydat na Bora Bora nebo na ostrov dr. Moreaua :). ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama