Reklama

Reklama

Na cestě - Série 16 (2014) (série)


Na cestě po Kuala Lumpur (S16E20)

(epizoda)
Česko, 2015, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po metropoli mnoha kultur i náboženství, patřící k nejbohatším městům jihovýchodní Asie. Téměř dvoumilionové hlavní město Malajsie Kuala Lumpur bylo založeno kolem roku 1860 v dobách britské kolonizace. Růst a prosperita metropole ležící u soutoku řek Klang a Gombak jsou neodmyslitelně spojené s čínskými obchodními zájmy. Tradiční architektura i koloniální viktoriánská zástavba se zde postupně propojuje s tou nejmodernější, mísí se zde několik národností, náboženství i architektonických stylů. Vedle mešit a buddhistických či indických chrámů, ale i kostelů se zde rozrůstá například Čínská čtvrť anebo čtvrť zvaná Malá Indie. Moderní a obchodní svět se v Kuala Lumpur snoubí s tím tradičním, mimořádné současné stavby zde nalézáme dokonce i mezi mrakodrapy, například futuristické Petronas Twin Towers, které patří k nejvyšším budovám světa. A to vše jen nedaleko neprostupné tropické džungle. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S takovou vidinou musí být balení příjemné dobrodružství. Co následuje potom, to už je balzám na cestovatelskou duši. K tomu nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Přitom je to krátké a funkční. Teď už stačí jen ten balík peněz na naplánování několika cestovatelských snů. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoločnosť Febio kedysi vyrábala skvelé dokumenty. Cyklus "Na cestě po...." je slabým odvarom výbormého cyklu Febia s názvom "Cestománie". Samozrejme, toto produkčne zastrešuje ktosi iný (zrejme Česká televízia). Niekedy sa vydarí, no väčšinou je to presladene optimistická pozvánka na návštevu predstavených miest. Zjednodušenou, a pekne načančanou. Až to vyzerá, že celý cyklus vznikol na objednávku nejakého trustu cestovných kancelárií. Celkový tón je dvoma skúsenými hereckými hlasmi posunutý do povrchne radodajnej, no zato nesmierne zaujímavej návštevy cudziny. Užiť si, netrápiť sa, zahltiť sa sériou pekných obrázkov. Ako v leporele. Alebo krasohlede. Veď svet je taký rozmanitý! Kuk na Malajcov: moslimovia a tolerujú hinduizmus, budhizmus aj kresťanstvo. Jéje! Degradácia cestopisných dokumentov stredného prúdu pokračuje. Ľudstvo je stále viac infantilnejšie a dospieť nechce. Chce sa len hrať a baviť sa a kochať sa výnimočnosťou iných. Pokiaľ len to a nič iné, aj to je prijateľný program trvalej udržateľnosti života. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama