Reklama

Reklama

Na cestě - Série 18 (2016) (série)


Na cestě po Abú Dhabí (S18E24)

(epizoda)
Česko, 2017, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po Abú Dhabí, které je největším a zároveň nejbohatším emirátem z celých Spojených arabských emirátů. Kromě stejnojmenného hlavního města v něm můžeme nalézt i mnoho výjimečných památek a přírodních krás. V této epizodě se vypravíme do nejbohatšího a zároveň největšího Emirátu – Abú Dhabí. Stejnojmené hlavní město celých Spojených arabských emirátů se pyšní moderními výškovými budovami, monumentálním prezidentským palácem a především jednou z nejskvostnějších a nejmajestátnějších mešit na světě – Velkou Mešitou Šejka Zayeda. Tento dodnes obdivovaný šejk založil blízko hlavního města – mimo jiné – nejlepší a nejluxusnější nemocnici pro sokoly na světě. Jednu ze stránek života Emiráťanů budeme moci poznat na ostrově Yas, kde se nachází zábavní park Ferrari s horskou dráhou Formulla Rosa, která dostahuje rychlosti 240 km/hod. Ostrov je zajímavý i hypermoderním závodním okruhem, na kterém se jezdí i Formule 1. Na východě Emirátu navštívíme poklidné město Al Ain, které se pyšní několika památkami UNESCO. Vystoupíme i na druhou nejvyšší horu Spojených arabských Emirátů Jabel Hafeet, která se nachází právě nedaleko Al Ain. Skutečné okouzlení zažijeme v oáze Liwa, blízko hranic se Saudskou Arábií. V poušti která ji obklopuje se nachází i jedna z nějvětších dun světa: duna Moreeba. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zrovna hlavní město Abú Dhabí je jedno z měst, které roste doslova před očima a na mě zapůsobilo víc než Dubaj. Abú Dhabí je také ale jeden ze spojených emirátů a zároveň ten nejbohatší. A ano, vzhlédli se hodně v západu, ale jak to bude dál? No každopádně takhle čisto a zameteno jsem viděl snad akorát ve Švýcarsku nebo v Dánsku. Na horu Jabel Hafeet vede krásná klikatá silnice, už ji zkusil i původní Top Gear, ale ta končí právě na vrcholu hory velkým parkovištěm. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Na hlavní třídě v Abú Dhabí stojí luxusní hotel Emirátský palác, který je považován za nejdražší hotel světa. Jeho stavba vyšla na 5 miliard amerických dolarů. [Zdroj: Týdeník Televize] (M.B)
  • Leží zde největší krytý zábavný park na světě Ferrari World s rozlohou 200 tisíc metrů čtverečních, ve kterém je nejrychlejší horská dráha. [Zdroj: Týdeník Televize] (M.B)
  • Ve městě je velká mešita se sto metrů vysokými minarety, která stála 13 miliard amerických dolarů a je považována za nejkrásnější mešitu světa. [Zdroj: Týdeník Televize] (M.B)

Reklama

Reklama