Reklama

Reklama

Na cestě - Série 19 (2017) (série)


Na cestě po severozápadním Lomboku (S19E06)

(epizoda)
Česko, 2017, 26 min

Režie:

Jakub Freiwald

Scénář:

Jakub Freiwald

Kamera:

Jakub Freiwald

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem pěšky, lodí a hlavně na skútru po nádherném a turisty nezatíženém ostrově, kde se přesto potýkají s velmi prozaickými problémy. Indonéský ostrov Lombok na první pohled působí jako ráj na zemi v tom nejpoetičtějším slova smyslu. Nádherné bílé pláže jsou lemovány dlouhými zástupy zelených palem a úrodná půda poskytuje bohatý zdroj obživy místním obyvatelům – Sasakům. Lombok v překladu znamená chilli, které k ostrovu neodmyslitelně patří. Stejně jako rýžová políčka a chaotická tržiště. Do života Sasaků nahlédneme i na místní svatbě, která dokáže být pěkně hlasitou záležitostí, stejně jako typické lombocké souboje s dřevěnými štíty a ratanovou tyčí zvané Peresean. Podíváme se i na nedaleký idylický ostrůvek Gili Meno, který se dá pěšky obejít za pár hodin. Vyhledávanou aktivitou většiny příchozích je hlavně potápění. Mořské želvy a pestrobarevné korály jsou lákadlem jak pro potápěče, tak i freedivery. Instruktor Honza Bareš nás vezme na exkurzi do magického světa pod vodní hladinou.
Velkým problémem nejen Lomboku a Gili, ale i celé Indonésie jsou odpadky. Místní se nedokázali vyrovnat s rychlým pokrokem a ještě rychlejším příchodem plastů a s odpadky si neví rady. I přes absenci infrastruktury a tak potřebného know-how si ale dokázali poradit a boj s plastovým morem pomalu začínají otáčet ve svůj prospěch. Lombok je synonymem nádherné přírody. V období dešťů bohatá fauna ožívá a k životu se probouzí i desítky zdejších vodopádů. Z pláže se vydáme přímo do hor a z úpatí aktivní sopky Rinjani se vydáme na protější, 1700 metrů vysoký kopec Pergasingan. Z ptačí perspektivy totiž ostrov působí ještě magičtějším dojmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lombok je skoro stejně velký ostrov východně hned vedle Bali a 3 mil obyvatel a zdánlivě menší frekvencí turistů. No ale není tu ani zmínka o tom, že ostrov je sopečného původu, má torzo sopky uprostřed a je v něm jezero. A pozor ten ráj na zemi a klid by se dal najít na vedlejších ostrůvku Gili Meno, kde je zakázaná i doprava, krom kol a koňských povozů, pro velké lodě tu ani není molo. Jeeenže celá oblast už je doslova zaplavena odpadky hlavně z plastů, protože tu neexistuje nic jako svoz odpadů a další připlaval bordel po moři. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama