Reklama

Reklama

Na cestě - Série 19 (2017) (série)


Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu (S19E09)

(epizoda)
Česko, 2017, 26 min

Režie:

Jaroslav Jindra

Scénář:

Jaroslav Jindra

Kamera:

Jaroslav Jindra

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem navštívíme kaňon Pohádka, podíváme se, kde trávil své dovolené první kosmonaut Jurij Gagarin a zúčastníme se tradičního lovu králíka za pomoci orla. Kraj kolem kyrgyzského horského jezera Issyk-kul charakterizují především vysoké hory a horská jezera. To největší z nich, Issyk-kul, je druhým největším horským jezerem světa. V kontrastu s přilehlým pohořím Ťan-Šan, plným ledovců, vytváří jezero mírné mikroklima, srovnatelné s přímořskými destinacemi. V podstatě celé pobřeží 170km dlouhého jezera se využívá k rekreaci. Svou dovolenou zde tráví nejen Kyrgyzové, ale i Rusové a Kazaši. Koneckonců je to odsud ke skutečnému moři snad nejdále na světě. Na mnoha místech v okolí jezera Issyk-kul jako by se zastavil čas. Čeká vás cesta zpět do období Sovětského svazu, mezi sochy s Leninem a rozpadající se turbázy.
K místnímu „Mrtvému moři", malému jezeru s vysokým obsahem soli, se sjíždějí lidé, aby jim léčivé bahno ulevilo od různých zdravotních neduhů. Podíváme se do malebného horského údolí Barskaun, kde trávil své dovolené první kosmonaut Jurij Gagarin, navštívíme kaňon Pohádka a zúčastníme se tradičního lovu králíka za pomoci orla. U jezera Song-kul v srdci Ťan-Šanu navštívíme nomádskou pasteveckou rodinu, ochutnáme kyrgyzské národní jídlo bešparmak, kumyz a zúčastníme se napínavé pastevecké hry kok-buru, což je jakési pólo v sedlech koní, kde se namísto míče používá tělo zařízlé ovce, zbavené hlavy a nohou. Ve městě Karakol navštívíme dřevěný pravoslavný chrám, který v období Sovětského svazu sloužil jako klub, ale i jedinečnou dřevěnou mešitu, postavenou v buddhistickém stylu bez jediného hřebíku, rovněž i hrob slavného objevitele a vědce Prževalského. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu mi zase jednou připomnělo proč mam tenhle cestopisný seriál tak rád. Příjemné hlasy pánů Bartošky a Donutila a úchvatná příroda. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama