Reklama

Reklama

Na cestě - Série 19 (2017) (série)


Na cestě po holandském Groene Hart (S19E31)

(epizoda)

Obsahy(1)

S Jiřím BartoškouMiroslavem Donutilem sedm metrů pod úroveň moře, na tradiční sýrový trh, k mlýnům, které se dodnes točí, a za nizozemským panovníkem Vilémem Alexandrem. Groene Hart je zelenou oázou uprostřed městské džungle. Vznikla díky rozpínavosti měst Amsterdamu, Utrechtu, Rotterdamu, Haagu a dalších, která v minulosti srostla v jeden urbanistický celek. Uprostřed leží oblast připomínající tvar srdce. Nizozemci ji nazvali Groene Hart, česky Zelené srdce. Možná vás napadne: A proč města „nepřeválcovala“ i toto území? Odpověď je jednoduchá: Protože Zelené srdce je pro souvislou zástavbu nevhodné. Rozkládá se až bezmála sedm metrů pod hladinou moře. Tady dokáže voda pěkně pozlobit. Nebýt důmyslných hrází a větrných mlýnů, které po staletí odčerpávaly vodu, nevznikl by tak malebný kout Holandska. Větrné mlýny nahradily přečerpávací stanice, ale mlýny lemující kanály lze v kraji spatřit dodnes. Jsou stále funkční, připravené „k boji“ s vodním živlem, a dokonce v nich bydlí lidé. V oblasti Kinderdijk stojí 19 mlýnů. Šestnáct obývaných, zbylé tři slouží jako skanzeny. Pan Aart, chlapík s tváří filmového herce ukáže, jak mlýny pracovaly. Všudypřítomné vodní kanály „rozřezávají“ zdejší louky na dlouhé a úzké proužky zeleně – fascinující pohled. Pasou se na nich ovce a krávy. Ano, farmáři tady našli svoje Eldorádo. A milovníci sýrů jakbysmet. Nejznámějším sýrem zdejšího kraje je gouda, pojmenovaný po městě, kde se konají sýrové trhy už více než 800 let. V Goudě tradici sýrových trhů dodnes udržují. Hlavně pro turisty. Je to takové milé divadlo, však uvidíte. Svůj účel ale splní. Jeden se trochu dovzdělá, jak že se sýry dříve prodávaly, a také jen těžko odolá té sýrové vůni. Půlkilový bochníček goudy vyjde na 125 Kč a za originální dvanáctikilové kolo zaplatíte 1750 korun. (Česká televize)

(více)

Galerie (16)

Reklama

Reklama