Reklama

Reklama

Na cestě - Série 19 (2017) (série)


Na cestě po italské Emilia-Romagna (S19E32)

(epizoda)

Obsahy(1)

S Jiřím BartoškouMiroslavem Donutilem do kraje plného vášní, gastronomických zázraků, rychlých aut, operních árií a vaječných bitev. Emilia-Romagna je jedním z největších a nejbohatších italských regionů. Právě tady se narodila celá řada světově proslulých osobností – Federico Fellini, Enzo Ferrari, Luciano Pavarotti nebo Giuseppe Verdi. Možná to bylo hluboké propojení zdejších obyvatel s historií a tradicemi rodného kraje, které vedlo k tomu, že se zde zrodilo tolik výjimečných osobností v mnoha oborech. Dlužno podotknout, že do čehokoliv se obyvatelé Emilie-Romagny pustí, dělají to s vášní a zaujetím pro věc. Ať už jde o auta, operu, nebo jídlo. A tak není divu, že například město Parma se ocitlo na seznamu světového dědictví UNESCO nikoliv kvůli jedinečné architektuře, ale za svou kulinářskou tradici. Parmazán, parmská šunka, Lambrusco nebo ocet balsamico, to jsou jen některé z výjimečných pochoutek, kterými obohatila Emilia-Romagna kuchyně po celém světě, a společně s pány Donutilem a Bartoškou se podíváme, jak vznikají... Poetické jméno regionu odkazuje na období Římské říše, kdy zde byla zbudována významná cesta Via Emillia propojující přímořské Rimini s Milánem a procházející starobylými městy Parma, Modena, nebo Bologna. Přímá cesta, která protíná rovinatou krajinu, inspirovala ve 20. století muže posedlé vášní k rychlosti. V okolí Modeny se tak zrodil fenomén super sportovních aut, která jsou dnes doslova ikonami. Ferrari, Lamborghini nebo Maserati jsou už legendami, ale i přesto se stále objevují noví konstruktéři jako Horazio Pagani. Milovníky opojné rychlosti zavedou Jiří Bartoška s Miroslavem Donutilem do továrny, kde vznikají ty nejrychlejší, nejdražší a nejdokonalejší automobily, aby si společně s nimi splnili “klukovský sen” a podívali se, jak vznikají... Posedlost zdejších obyvatel ovšem ani zdaleka nekončí jen u rychlých aut a jídla. Stejně silnou vášeň chovají i k opeře. Verdi nebo Pavarotti jsou další rodáci, kteří zůstali po celý život neodmyslitelně spjati se svým krajem. Proto by bylo hříchem nevydat se po jejich stopách v okouzlujících historických městech, kde na vás doslova dýchají celá staletí. Vášeň a tradice jsou v tomto kraji stále živé a předávají se i na další generace. To uvidíme v houslařské a kuchařské škole, kde nás čeká lekce z přípravy tradičního velikonočního menu. A protože ani v Itálii se Velikonoce neobejdou bez tradic, navštívíme vesničku Tredozzio, kde týmy ze čtyř vesnic rozpoutají vášnivou vaječnou bitvu. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parma a její gastroporno, vedlejší městečko Busseto jako bydliště Verdiho. A pak trochu vášně pro rychlost v Modeně. Konec výletu je v Bologni, kde zrovna probíhají velmi netradiční velikonoční oslavy. ()

Reklama

Reklama