Reklama

Reklama

Na cestě - Série 20 (2018) (série)


Na cestě po Limě (S20E17)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Jana Počtová

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím BartoškouMiroslavem Donutilem na cestě po největším peruánském městě i jedné z jeho nejkrásnějších čtvrtí Barranco, po národním parku Paracas, za tekutým peruánským pokladem Pisco i za tučňáky. Lima je největším peruánským městem a leží na přímořské rovině na západním úpatí And u pobřeží Tichého oceánu. Přesto je jedním z nejsušších hlavních měst na světě. Byla založena španělským dobyvatelem Pizzarem a původní název zněl Ciudad de los Reyes neboli Město králů. Dodnes se zde zachovalo mnoho budov z dob španělské nadvlády, a to převážně ve starobylém centru. Město je plné kontrastů – na jedné straně centrum a historické památky, na straně druhé chudinská předměstí s šedivými a zaprášenými městskými čtvrtěmi. Více než polovina z 10 miliónů obyvatel zde totiž žije pod hranicí chudoby. Najdeme zde ale i čtvrtě plné umělců, „street artistů“, zpěvaček a malých kavárniček, jako třeba Barranco nebo o něco luxusnější Miraflores, kam se chodí bavit limská smetánka. A právě z nich jsou ty nejlepší výhledy na oceán. Město se rozkládá na útesech, a tak ji po celé délce obklopuje oceán a kilometry povětšinou písečných pláží, které jsou doslova obsypané surfaři. Kdo by čekal, že právě v Peru je jedna z nejsilnějších surfařských scén z celé Jižní Ameriky. Tím ale návštěva moře nekončí. Kousek za Limou nahlédneme do záchranné stanice pro mořské živočichy a v rezervaci Paracas poznáme divokou přírodu pobřeží. Rezervace zahrnuje část poloostrova, pobřežní oblasti i tropické pouště a je jednou z nejstarších mořských rezervací v Peru. Pokrývá jedinečný oceánský ekosystém obývaný vzácnými mořskými živočichy a ptáky. Nedaleké ostrovy Ballestas nabízejí početné kolonie lvounů a tučňáků a díky tomu dostaly neskromnou přezdívku – peruánské galapágy chudých. V díle samozřejmě nezapomeneme nahlédnout i pod pokličku peruánské kuchyně. Zjistíme, jak se dělají nejoblíbenější národní jídla jako jsou třeba Ceviche (syrové ryby naložené ve šťávě z limetek) či oblíbené Cuy neboli morče. Ve městě Ica pak poznáme i výrobu nejproslulejšího peruánského alkoholu Pisco. (Česká televize)

(více)

Galerie (11)

Reklama

Reklama