Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protřelého novináře Eda Adamse (Alan Ladd) přivede práce na reportáži do činžovního domu v chicagské čtvrti South Side, kde je shodou okolností v tentýž moment nalezena mrtvola mladé ženy. Adams sebere její adresář a, aniž by o něm řekl policii, začne s jeho pomocí pátrat po dívčině minulosti. V sérii rozhovorů a vzpomínkových retrospektiv se nám následně odhalují její komplikované osudy. Čím více protagonista zjišťuje, tím hlouběji propadá fascinaci osobou, kterou nikdy nepotkal… Chicagská uzávěrka kombinuje motivy, které známe z proslulejších noirů – například Laury (posedlost – někdy jen zdánlivě – mrtvou ženou), Zabijáků (útržkovité vyprávění poskládané ze svědectví více osob) či Esa v rukávu (místy až fanaticky jednající novinář, který svým jednáním brzdí oficiální policejní pátrání). (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (6)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby Alan Ladd pátral po Občanu Kaneovi, který je shodou okolností Premingerova Laura. Až na to, že Donna Reed postrádá kouzlo osobnosti Gene Tierney, a tak divák nechápe, proč jsou jí všichni, které v životě potkala, tak fascinováni, včetně Eda – Ladda, který ji zná jen z fotky (ostatně macho styl "uvař mi kafe, bejby" Laddovi moc nejde). Nemá to spád, od vzpomínky ke vzpomínce se posunujeme dost mechanicky a když v závěru přijde zajímavá scéna honičky a přestřelky v garážích, už to předchozí nezáživnost nezachrání. Příhodně film okomentoval Milan Hain na FILM NOIR BLOGU (link v ext. recenze). ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Tak nezáživný noir, že jsem u něj občas usínal. Absence napětí a průměr skrz na skrz. I jinak moje velmi oblíbená Donna Reed zde působila tuctově.  Slabší 3*. NFF 2023. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ed Adams (Alan Ladd) hraje reportéra, který je na stopě dívky, co utekla z domova. Najde jí v jednom levném hotelu pro ztracené existence a ve stejnou chvíli je ve vedlejším pokoji nalezena mrtvola jiné dívky. Ed na místě činu zcizí její zápisník a začne pátrat po jejím osudu. Zjišťuje zajímavou historii plnou milionů prapodivných vztahů s prapodivnými týpky a lidé, co jí znali začínají umírat nebo se mu snaží zabránit ve vyšetřování. Noir v pohodě, ale bohužel jsem u něj nedokázal vypnout a přestat si v hlavě řešit pracovní věci, takže jsem se v zamotaném ději plném různých postav ztrácel. Taky mě mrzí, že jediná kopie, kterou se mi povedlo sehnat měla špatný obraz a šuměla, což je ve světě zhýčkaném HD kvalitou trošku rušička. Nicméně aspoň, že je k mání tohle. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Uplne paradni drevni noirek jak se patri. Sympatak Ladd v hlavni roli - jako novinar, ktery patra na vlastni pest po tajemne minulosti zemrele divky (krasna Donna Reed). Podporu mu dela superroztomila, a moje oblibena, June Havoc. Perfektne vymazlena story, ktera udrzi v napeti od zacatku az do konce, a ktera naprosto ucebnicove splnuje vsechny noirove postupy (snad mimo voiceoveru :-)). Velke doporuceni vsem noiristum. :-) 4+ ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama