Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Juto 

všechny recenze uživatele

Obliehanie Leningradu je tak významnou súčasťou histórie druhej svetovej vojny, že si táto udalosť zaslúži dobrý film. O utrpení Rusov v druhej svetovej vojne nebolo natočených dosť dobrých filmov. Všetci poznáme film  „Nepriateľ pred bránami“, čo je akčný vojnový thriller, ktorý sa zaoberá hrdinskými vojakmi, ale nie utrpením ľudí. Ukázalo sa, že ide o príklad filmu, ktorý mohol s hollywoodskym nádychom byť výborný. Ale tento film má slabý scenár a nie veľmi dobre vykreslené postavy. 4/10 ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Přestože některé scény se mi nezdály dost věrohodné a jiné bych ve filmu klidně mohla postrádat, film splnil moje očekávání, řekl, co říci chtěl a měl, a tak s trochu přimhouřeným okem mu dávám 4 *. K té čtvrté mu mírně dopomohla i skutečnost, že se dnes o těchto kapitolách historie málo mluví a mladá generace o nich neví vůbec nic. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Když člověk nemá kromě kousku chleba nic k jídlu, nejdříve strašně trpí. Po určité době bolest otupí a změní se v mdlou lhostejnost..... Blokáda Leningradu, jehož bombardování je pro Němce zábavou a příběh lidí jejichž hlavním nepřítelem je hlad, by si zasloužil mnohem kvalitnější zpracování. Slabé vykreslení charakterů, napětí a tragédie je asi tím nejvážnějším problémem. Chce se mi napsat – jako film pro televizi docela dobrý, ale..... Možná, že SE s délkou 212 minut by byla lepší volbou. Tahle verze je taková ,,nedomrdlá“. Také hra na ,,pravdivý příběh“ je scestná. Škoda, tohle téma má velký potenciál ! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, kolik je 300g chleba. 2.) Zajímá mě, jak to vypadá, když se někdo drží ,,zuby nehty“. 3.) Zjistím, že opravdovej člověk nemusí bejt jen Rus. 4.) Držím dietu a nesnáším filmy ve kterých se žere. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Seriálová verze. Jeden z nejnákladnějších ruských filmových projektů. Hollywoodské cukrkandlové zpracování pro hollywoodského diváka, podobně jak to zcela vypočítavě udělal Michalkov s Lazebníkem sibiřským v naději zabodovat na západních trzích. Ruská kritika prohlásila Leningrad za komiks o válce a urážku pro diváky a ty, kdo zažili blokádu. Jednoduše řečeno Hollywood, blokáda a hlad jsou neslučitelné věci. Škoda peněz. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tak veľkú udalosť, tak tragickú, kde zomreli vlastne až milióny ľudí a dodnes je tam jeden obrovský cintorín, sfilmovať takto, tak to je priam až na zákaz filmovania. Hekticky rýchlo prestrihaný film, ktorý si nezobral ako film Pianista osud obyčajného človeka, ale rovno zahraničnej reportérky a opisuje diania veľmi zvoľna. V tej dobe tam ľudia páchali kanibalizmus, často na vlastných deťoch a tento film je podľa mňa veľmi vlažný, veľmi slabo zachycuje správanie velenia, udalosti v meste, boje, skrátka je to akoby poloromantický žvást. S úctou k mŕtvym a so zachovaním reality a histórie sa to obchádza a preto tento akoby televízny triviálny film nehodnotím dobre. Film veľmi naivný a najmä nedobre zvládnutý po realistickej stránke, či už nálety alebo iné veci, ale naozaj aspoň už viem približne, čo je 300 gramov chleba. Film nehodný tých udalostí. Nebudem rád, ak na toto natočia film Američania, skôr by sa k tomu mali postaviť čelom domáci, aspoň tí v emigrácii alebo dobre informovaní nezávislí ľudia, lebo toto bol trapas. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)

Reklama

Reklama