Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pred nejakými 15-timi rokmi sa mi náramne páčil špiónsky triler/romanca Záblesk s Douglasom a Griffithovou - Leningrad sa mi zdá podobný, lenže z tej romantiky som už vyrástla. Ak sa s takýmito filmami zahráte hru na fiktívnu pravdu (realita sa odohrala dávno, všetko po nej sú príbehy), unesiete to a nájdu sa aj dojímavé momenty. Ale romantika, ktorá páchne jednoduchosťou Hollywoodu, toho dosť pokazí. Čo sa dá robiť, pátos je pre veľkofilmárov prednejší ako autenticita či trochu realistického cynizmu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónov║ Malá ale celkom pôsobivá dráma, kde je slušná výprava, vizuál, obsadenie a príbeh. /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Když člověk nemá kromě kousku chleba nic k jídlu, nejdříve strašně trpí. Po určité době bolest otupí a změní se v mdlou lhostejnost..... Blokáda Leningradu, jehož bombardování je pro Němce zábavou a příběh lidí jejichž hlavním nepřítelem je hlad, by si zasloužil mnohem kvalitnější zpracování. Slabé vykreslení charakterů, napětí a tragédie je asi tím nejvážnějším problémem. Chce se mi napsat – jako film pro televizi docela dobrý, ale..... Možná, že SE s délkou 212 minut by byla lepší volbou. Tahle verze je taková ,,nedomrdlá“. Také hra na ,,pravdivý příběh“ je scestná. Škoda, tohle téma má velký potenciál ! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, kolik je 300g chleba. 2.) Zajímá mě, jak to vypadá, když se někdo drží ,,zuby nehty“. 3.) Zjistím, že opravdovej člověk nemusí bejt jen Rus. 4.) Držím dietu a nesnáším filmy ve kterých se žere. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vcelku nudně natočený snímek, připomínající spíš romantický film, než válečný a to je při tak silném tématu, jako je blokáda Leningradu, velká škoda. A dost mě fascinují filmy, kde si někdo ani nepohraje s castingem - protože na to, aby někdo zahrál Hitlera, přece stačí nalepit mu knírek a učesat patku. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Fiktivní, ale věrohodný, byť velmi nepravděpodobný příběh z obléhání druhého největšího ruského města přibližuje řadou věcně věrných dokumentárních detailů z utrpení leningradského-petrohradského-petěrburgského obyvatelstva v letech 1941-1944. Více než o postavu ruskoanglické novinářky se tu jedná o postižení nacistickoněmeckých přístupů, sovětských chyb ve správě města pod Ždanovovým vedením, ale také podivných aktivit NKVD (násilné smrti ruského žurnalisty, který bezděčně nahlédl až příliš do karet této děsuplné bezpečnostní policie). Tento významný přínos dp značné míry vyvažuje relativní chudokrevnost uměleckého zpracování. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ideální doba, kdy zhlédnout tento film je, za mrazivého či sněžného večera. Silně to umocňuje zážitek:) Když jsem se na Leningrad dívala, venku byla značná zima. Při pohledu na opuštěné, pachem rozkladu a nemoci prosyceného zbídačeného a umrzajícího města a lidí v něm, mi začala být také zima. A při představě, že bych v takových podmínkách musela přežívat já, jsem skoro začala umrzat také. (Zvrhlí) diváci očekávající kanibalské "stolování" se patrně nedočkají. Téma kanibalismu zde není ukazováno v té míře, jíž jistě spousta z Vás očekávala. V celkovém výsledku jde však i tak o mrazivě (doslova) atmosférický a vizuálně vydařený snímek. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu som si musel jednoducho natrieť chleba s masťou, cibuľou a škvarkami. Chutil mi tak, ako dávno nie. To si 80% zaslúži. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Samotní tvůrci si určitě zhodnotí, jak moc naplnili své představy. Já si troufám tvrdit, že zůstali v průměrných vodách, i když mám k dějinám nemalou úctu a leningradská blokáda se nechvalně zapsala do historie coby jedna z nejdelších obranných vojenských operací velkoměsta. Denní dávky chleba se snížily, televizní parametry by tomu však slušely víc. Před patnácti lety bych výsledek zřejmě ocenil víc. Své momenty to má, ale jednou bohatě stačilo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný film o hladovaní v Leningrade, v ktorom mi chýbalo trošku viac rozobrať tému kanibalizmu. Príbeh nenudí, obsadenie prevažne ruskými hercami je výborné, M.Sorvino to celkom sadlo a G.Byrne, ktorý je na DVD obale medzi hlavnými hviezdami, toho v skutočnosti mnoho nenahraje. Akčné scény sú celkom dobré, škoda, že ich nebolo viac. Zaujímavá je postava nemeckého pilota, ktorý sa vzoprel Hitlerovmu rozkazu. "Myslel som, že sme prišli zabíjať boľševikov a nie civilistov". Treba povedať, že podobne zmýšľajúcich nemcov bolo omnoho viac, len Hitlerovi to nedochádzalo, čo bol tiež jeden z dôvodov, prečo sa v Rusku vojna otočila. Trošku mi vadil uponáhľadný záver, kde tvorcovia chceli, aby si diváci zbytok domysleli... Nemal som chuť domýšľať si, chcel som vidieť ako to skončí. Aj to je dôvod, prečo sa prikláňam skôr k trom ako k štyrom hviezdičkam. 60%. ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Válečný film, který je zaměřený ne přímo na samotnou válku, ale spíš na prostředí a život v obklíčeném Leningradu. A i když film samotný není žádný zázrak, tak zima a hlad během blokády Leningradu Vás dostanou a to i v teple obývacího pokoje u Vás doma. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Leningrad má poněkud neuvěřitelnou zápletku. Na válečný film se v něm ani moc nestřílí (což vůbec není na škodu) a o to víc se v něm nejí. Protentokrát vynechám druhou a třetí večeři. Maximálně slíznu lepidlo z tapet. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Hlad a svinský hlad. To bola Leningradská realita po dobu neuveriteľných 900 dní počas ktorej zomrelo v meste okolo 650 tisíc obyvateľov. Film však mapuje príbeh anglickej novinárky s ruskými koreňmi, ktorá je nešťastnou náhodou prinútená zostať v Leningrade počas jeho blokády a jej úsilie prežiť v dobe, keď sa za konzervu mäsa platilo zlatými šperkami a slepačie vajce stálo životné úspory. Drsné a poučné pre ľudí, ktorí si myslia, že kaviár a bambusové výhonky na raňajky sú samozrejmosť. Je pravda, že súdružka "uvedomelá komunistka" miliciantka mi mierne dvíhala mandle, ovšem tak to v tej dobe naozaj bolo. Dávam tri a pol krajca chleba. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Voľakedy dávno som čítala ľúbostný román (ľúbostným románom sa vyhýbam), ale tento mi niekto odporučil. Všetko sa to odohrávalo počas blokády Leningradu a hlavná hrdinka bola priamo v centre diania. Fantasticky to tam bolo všetko opísané a popísané. A toto? Toto bola taká slabota, že ani Gabriel to nezachránil. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Problém Leningradu je v celkovej stratégii obliehania tohto mesta. Postupné vyhladovanie pár miliónov Rusov... Je pochopiteľné, že samotní Rusi nebudú točiť film o tom, ako v uliciach rozkvital kanibalizmus či vraždy. Napriek šialenosti celého vojenského plánu a neľudskosti podmienok v meste, nemá film dostatočný dramatický oblúk. Osudy postáv sú uveriteľné, ale nič divácky zaujímavé tam vlastne nie je. Bondarčukov STALINGRAD mal ako bonus famóznu akciu, tu ostalo „len“ smutné vojnové posolstvo... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ide Ien skôr o nudnú vojnovú drámu s pomalým dejom a pár akciami. Typický ruský štýl je tu prezentovaný trochou krvi, pár náletmi, výbuchmi a rozprášenými hrudami zeme. Britská reportérka je nesympatickou postavou, zobrazenie hladu ma nedojalo. Hitler je úplne smiešny, absolútne nevieryhodný. Dosť slabé. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Dramatizaci trochu ubrali plyn, naopak délku trošku protáhli za uši. Koukatelné to je, ale pouze s plným talířem jídla před sebou. 55% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ruský film, v němž si zahráli v menších rolích i Gabriel Byrne a Armin Mueller-Stahl, se vrací k tragické okupaci Leningradu koncem 2. světové války.   Blokáda Leningradu trvala nějakých 880 dní a stála 1,5 milionu lidských životů. Ve městě panovala neskutečná zima a hlad, který dováděl lidi i ke kanibalismu. Na tomto půdorysu se odvíjí příběh mladé milicionářky, příběh nové leningradské herečky, která není rodem z Ruska a něco tají, a lidí kolem nich. škoda, že úvod filmu je hodně zmatený, protože se tvůrci snaží navnadit nějakou akcí a máme tu nějakou tu válečnou střelbu, zákopy, výbuchy, tanky... V průběhu filmu ještě bude bombardován Leningrad, ale to je myslím, co se válečné akce týče, všechno. Klamou však tělem, jak se říká. Příběh se totiž soustředí na lidské osudy, zvláště Káti (vlastně Kate) a jejich stále horší a strastiplnější přežívání v obklíčeném Leningradu. Při vcelku střídmé stopáži 106 minut jde o koukatelný snímek, kde občas se tlačí na emoce více, než je zdrávo, ale rozhodně stojí za pozornost. Minimálně kvůli větě: "Němci stojí před Leningradem, útočí na Moskvu, a my tady budeme honit svoje lidi..." Disk na úvod zdržují klasicky protipirát a 5 trailerů, ty samé najdeme opět v hlavním menu, jinak nic navíc nečekejte.  Obraz u filmu mi přišel nic moc, takový neostrý a místy přepálený. Ve filmu se mluví třemi jazyky (rusky, německy a anglicky), proto český dabing nedoporučuji, protože tentokrát tyto jazykové mutace hrají svoji roli. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Je to koukatelné drama z válečného prostředí ale neoslní nepřekvapí a nenabídne nic navíc takže dalo se ale nic víc. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Film je to sice ruský, ale primárně určený západnímu publiku. A z tohohle hlediska myslím dobře naplňuje svůj účel, tedy polopaticky a zjednodušeně ukázat povrchnímu a průměrnému současnému euroamerickému divákovi, jak to zhruba vypadalo v Leningradě za blokády. K tomu jsou samozřejmě použity ryze hollywoodské postupy a historické reálie jsou jim jemně přizpůsobeny. Po scénáristické stránce sterilní a schématický film, ale s pěknou stránkou vizuální. Ta moje slabá třetí je jen a pouze za výpravu. V každém případě nedoporučuju verzi s jednomužným simultánním překladem anglofonních pasáží do ruštiny, to už si to pak klidně můžete rovnou pustit v nějakém retardovaném českém dabingu. ()

Reklama

Reklama