Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument o pamětnících a účastnících, kteří byli tehdy v terezínském ghettu dětmi, vzpomínají nejen na samotné představení, ale i na to, jak jim hra svou symbolikou pomáhala překonávat strázně věznění. Lidová hra Esther, v níž židovská královna svou osobní statečností zachránila židovský národ před vyhubením, se stala jedním z představení v terezínském ghettu v roce 1942. K realizaci ji tehdy připravili umělci, kteří se na její přípravě podíleli již před válkou v divadle E. F. Buriana. Karel Reiner a Norbert Frýd přivezli do Terezína Burianův scénář s přesnými textovými, scénickými a hudebními údaji. Ve stejnojmenném dokumentárním filmu režiséra Jaroslava Hovorky vzpomínají na legendární představení dosud žijící aktéři Zdenka Fantlová, Jan Fischer a Hana Reinerová, manželka skladatele, která tehdy spolupracovala i při nácviku hudby a představitelka Esther, která dnes žije v Londýně, paní Hana Pravdová - Picková (Hana Bělská). Kombinováním výpovědí pamětníků a rekonstruovaných ukázek ze hry, kterou nastudovali brněnští konzervatoristé, vznikl cenný dokument o jednom z představení, která tehdy vězněným Židům v Terezíně dodávala naději a duchovní vzpruhu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

raroh 

všechny recenze uživatele

Věcný a střízlivý dokument založený hlavně na výpovědích pamětníků, kteří k tématu mají co říci (kromě uvedených ještě Hana Reinerová, manželka Karla Reinera, který s Frýdem Esther v Terezíně realizoval, nebo Anna Hanusová - Flachová, která hovoří o jiné hře Ester než té Reinerově). Pro zajímavost uvádím i odkazy na nové nastudování částí Ester sborem Kvítek - http://www.youtube.com/watch?v=gBehbMjgM5U a http://www.youtube.com/watch?v=gBehbMjgM5U. Nebo Michalem Hrubým, Petrem Tichým, Zuzanou Hanzlovou (Neočekávaný dýchánek) a Jardou Svobodou (Traband) - http://www.youtube.com/watch?v=kJJkiFrR8OA ahttp://www.youtube.com/watch?v=zIG8no0CFQc. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Pokusy o javiskový prejav začali v terezínskom gete niekedy v novembri 1941, tesne po príchode prvého transportu. Ale prvé divadelne predstavenie sa uskutočnilo v októbri 1942 a bola to hra terezinského väzňa G. Redlicha „Veľký tieň“. Celkovo sa tu uskutočnilo viac ako 33 premiér vrátane predstavení pre deti, opier, kabaretov činohier. Medzi posledné sa radí aj premiéra Esther z apríla 1944. Staročeskú ľudovú komédiu Esther editoval Čeněk Zibrt v roku 1914 a E.F.Burian upravil scenár tejto verzie na začiatku vojny. Túto činohru priviezli do Terezina Norbert Frýd a Karel Reiner, kde bola reprízovaná až 15x. Hercami boli samotní väzni, väčšinou amatéri a hrali ju na ilegálnom javisku v terezinských kasárňach Magdeburg. Kostýmy navrhol a realizoval František Zelenka a boli vyrobené z prestieradiel, ktorých bolo až až po mŕtvych väzňoch a z iných dostupných materiálov. Hudbu zložil a dirigoval Karel Reiner a spev nacvičil Karel Berman. Vo filme sa striedajú výpovede pamätníkov s rekonštruovanými ukážkami z hry. ()

petr.trep 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument podávající přímo zprostředkované informace o kulturním životě v Terezíně během druhé světové války, konkrétně významnou divadelní hru - Esther. Podle mého náhozoru velmi cenný dokument především tím, že máme možnost vidět zde na posledy na televizní obrazovce Hanu Bělskou. ()

Reklama

Reklama