Reklama

Reklama

Svatyně

(seriál)
  • Kanada Sanctuary
Z natáčení
Krimi / Mysteriózní / Sci-Fi
Kanada / USA, (2008–2011), 44 h 8 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Damian Kindler

Hrají:

Amanda Tapping, Robin Dunne, Christopher Heyerdahl, Ryan Robbins, Emilie Ullerup, Agam Darshi, Jonathon Young, Pascale Hutton, Ian Tracey, Panou (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(59)

Dr. Helen Magnus (A. Tapping) je vědkyní, která se zabývá sbíráním tvorů, kteří jsou nějakým způsobem zvláštní, ať už proto, že se snaží je zachránit před člověkem, který by je svým jednáním mohl zahubit, nebo proto, aby naopak lidstvo ochránila před těmito tvory. Za tímto účelem, provozuje tzv. Útočiště, místo, kde tito tvorové mohou žít, bez obav z toho, že budou pronásledováni a zabíjeni. V její práci jí pomáhá Dr. Will Zimmerman (R. Dunne), vynikající psycholog a její dcera Ashley (Emilie Ullerup), která je velmi zdatnou bojovnicí. Společně pak objevují tvory, o kterých se vypráví pouze v pověstech a bájích. (Jenda.SG-1)

(více)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (98)

sirien 

všechny recenze uživatele

Zejména pro fanoušky žánru sympatický seriál s docela zajímavými postavami, jak hrdinů, tak anti-hrdinů (bohužel, už ne tak moc záporáků). Zejména, co se obsazení poněkud... vytříbí. Bohužel, jsou tam i slabiny - je cítit, že to vznikalo postupně a živelně, takže příběhové linky neběží vždycky úplně hladce a promyšleně, zejména na efektech - ale i na výpravě - je cítit dost přízemní rozpočet, závěr začne trochu ulítávat žánrově a gradací poněkud jinam atp. Na druhou stranu to je vcelku uspokojivě uzavřené a vlastně ne tak moc dlouhé. ()

VendaCiki 

všechny recenze uživatele

Webepizody lepší nevidět. Jako první seriál na zeleným plátně je podle mého by to chtělo ještě trošku lépe vypracovat, protože to pozadí je vážně až moc umělé. Jelikož je to první takovej seriál, tak budiž. Shltla jsem všechny série na posezení. Ale je to pořád stejně dlouhý jako každý druhý seriál a pak už o ničem. Jen se modlíte, kdy to skončí. Skončilo. Někdo říká, že to má pokračovat, někdo že to je total konec. Osobně to beru za dobře uzavřený konec. Dál už bych se v tom radši ani nepitvala. Jinak Amanda Tapping, představitelka seriálu "Hvězdná brána", byl dobrý tah v obsazení, sice je to už postarší dáma, ale pořád se dá na ní dívat. ()

Reklama

Phical 

všechny recenze uživatele

Úžasný nápad, chabé spracování. To je asi tak všechno, co se dá o tomhle seriálovém dílku říct. Místy se dají speciální efekty a počítačové dodělávky přehlédnout možná i splést s něčím, co by nemuselo být natočeno na zeleném plátně, ale místy to přímo bije do očí... a to opravdu, opravdu hodně! Navíc, proč jsou všichni tak moc do žluta? 3* za seriál samotný (nápad je to fakt parádní) 1* za mojí oblíbenkyni - úžasnou Amandu Tapping! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Webepizody jsem neviděl. Zpočátku šlo o seriál na takové 3* hvězdy. Epizody byly spíše průměrné, efekty mizerné a celé to táhly pouze výborné herecké výkony se stále krásnější Amandou Tapping v čele. Během půlky první série se to zvrtlo a díly začaly mít výborné scénáře a natáhly se až ke 4 hvězdám. Druhá série se rozjela na plné obrátky, efekty poskočily na úplně jinou úroveň a kvalita jako celek (zejména hlavní příběh) se pořádným tempem zvyšuje. Epizody, kdy se Helen společně s Willem ocitne v nějaké bezvýchodné situaci, jsou špičkou seriálu. Za třetí sérii můžu s klidným srdcem udělit 5 hvězdičkové hodnocení. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Praštila bych toho, kdo vymyslel, že česky se seriál Útočiště bude jmenovat Svatyně. Nedává to vůbec žádný smysl, zatímco útočiště to přesně vystihuje. Přiznávám, k tomuhle seriálu jsem se strašně dlouho nemohla dostat, ale nakonec jsem se donutila, kvůli jedné z mých nejoblíbenějších hereček Amandě Tapping. Po vleklém začátku se seriál konečně rozjel a já si ho začala užívat. Druhá řada už bylo úplně jiné kafe a výborný seriál. Na první řadě je strašně moc vidět, že je to všechno točené před zeleným plátnem, v druhé už skoro vůbec. Třetí řada zatím nedostahuje kvalit druhé, ale zase začínám mít ráda Teslu, kterého jsem v druhé řadě nesnášela. Amanda alias Helen Magnus je perfektní jako vždy, Robin Dunne jako Will je typický hezounek a nejlepší je Henry, tech support a nerd, až by si to mohl rozdat s partičkou z The Big Bang Theory či Rodneym McKayem. Když je řeč o něm, někdy na konci první řady jsem už přestala počítat herce z Hvězdné brány, kteří se tady obejvují. Bylo jich prostě moc :D ()

Galerie (286)

Zajímavosti (9)

  • V 3. díle 2. série se Will (Robin Dunne) ptá Big Guye (Christopher Heyerdahl), jaký má názor na ságu Stmívání, na což mu odpoví, že se mu nejvíce líbila postava Marcuse. Postavu Marcuse ztvárnil právě Christopher Heyerdahl. (MakinaB)
  • Tvůrci seriálu jsou rovněž tvůrci kultovní Hvězdné brány, což se projeví jak na hereckém obsazení (Amanda Tapping (Dr. Helena Magnusová); sporadicky Kavan Smith (Joe Kavanaugh), ve web-epizodách i David Hewlett (Larry Tolson)), tak i na výstroji, kterou tvůrci z Hvězdné brány převzali - Emilie Ullerup (Ashley Magnusová) nosí občas boty Magnum Hi-Tech či LC2 opasek. U záporáku se rovněž vyskytují prvky výstroje z SG - např. vesta BlackHawk Omega Vest Medic. (O´Neill)
  • Ve 12. epizodě 4. série s názvem "Sanctuary for None Part 1" se postava Tesly (Jonathon Young) zmiňuje o tom, že ho v roce 1943 v New Yorku všichni opustili. Fráze je odkazem na smrt skutečného Tesly, který v New Yorku zemřel právě v roce 1943. (StarPlate)

Reklama

Reklama