Reklama

Reklama

Svatyně

(seriál)
  • Kanada Sanctuary
Z natáčení
Krimi / Mysteriózní / Sci-Fi
Kanada / USA, (2008–2011), 44 h 8 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Damian Kindler

Hrají:

Amanda Tapping, Robin Dunne, Christopher Heyerdahl, Ryan Robbins, Emilie Ullerup, Agam Darshi, Jonathon Young, Pascale Hutton, Ian Tracey, Panou (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(59)

Dr. Helen Magnus (A. Tapping) je vědkyní, která se zabývá sbíráním tvorů, kteří jsou nějakým způsobem zvláštní, ať už proto, že se snaží je zachránit před člověkem, který by je svým jednáním mohl zahubit, nebo proto, aby naopak lidstvo ochránila před těmito tvory. Za tímto účelem, provozuje tzv. Útočiště, místo, kde tito tvorové mohou žít, bez obav z toho, že budou pronásledováni a zabíjeni. V její práci jí pomáhá Dr. Will Zimmerman (R. Dunne), vynikající psycholog a její dcera Ashley (Emilie Ullerup), která je velmi zdatnou bojovnicí. Společně pak objevují tvory, o kterých se vypráví pouze v pověstech a bájích. (Jenda.SG-1)

(více)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (98)

char_t 

všechny recenze uživatele

Webizody vypadaly slibně - originální atmosféra, fajn obsazení, všechno tak nějak sedělo, i ty primitivní efekty. Prostě z toho bylo cítit nadšení z tvorby a ne komerce. Čtyři hvězdy bez mrknutí oka. Pilot "opravdového" seriálu to všechno postavil na hlavu. Záporákovy motivy jsou najednou prapodivné, wookie si taky nezahrál tolik co na webu, přitažlivé flashbacky z viktoriánské Anglie jsou ty tam, stejně jako atmosféra a logika, škoda... Uvidíme, jak to bude pokračovat. Zatím klesám na tři hvězdy. První série: Come on, seriously? Z Morganiných čarodějnic s propracovaným historickým a mystickým pozadím udělat majetek 1300 let staré "Dan-Brown-by-měl-radost" sekty? To snad nemyslíte vážně. Tam, kde websérie gradovala, v seriálu mlátím hlavou o zeď a těším se na konec. Dvě hvězdy a další sledování si setsakra rozmyslím. Druhá série: Na přelomu série se začíná zase objevovat invence z webizod, vracím se nad průměr - ***. Třetí série už zavání rutinou, občasné otření o upíry sice přidává na zábavnosti, ale jinak už se držíme v šedém průměru, tři hvězdy sedí. Čtyřka už jen otravně nastavuje čas, naprosto nudné příběhy, recyklace starých zápletek, muzikálový díl už je vyloženě výsměch. Snižuju na dvě. ()

C.lementine 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že jsem nesledovala Hvězdnou bránu, ale chtě nechtě mám Svatyni ráda. Trvalo mi téměř celou sezónu nuceného dívání, než jsem si zvykla a začala hledat pozitivní věci na tomhle seriálu. Především bych chtěla ocenit nápaditost dílů. Každý má trochu jinou strukturu. Člověk by dopředu nemohl říct o čem epizoda bude a všechny se navzájem trochu liší. Na seriálu jde hodně poznat, že nepatří mezi ty nejvíce dotované a počítačová grafika někdy přímo bije do očí, tu ale podle mě naprosto kompenzuje bryskní humor a až nečekaně realistické reakce vzhledem k celé fantaskní situaci. Doporučuji tedy hlavně těm, kteří mají dost času nechat se pomalu unášet do světa abnormálů... ()

Reklama

Locksmith 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má potenciál, který bohužel zůstal zejména v první řadě značně nevyužit. Kvalita se začala zvedat teprve v druhé polovině 2. řady. Natáčení před zeleným plátnem, které někteří kritizují, mi v nejmenším nevadí a v některých případech mi naopak přijde vysloveně vhodné. Jednotlivé postavy jsou dost rozporuplné, značné množství z nich nebylo podle mne využito ve svém plném potenciálu (Clara Griffithová, James Watson), některé by si vysloveně zasloužily víc prostoru (Nikola Tesla, dle mého názoru zatím nejlepší postava). Po shlédnutí začátku třetí řady, která si zatím drží zvýšenou kvalitu (zejména výborný díl Bank Job): čtyři hvězdičky. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Webepizody jsem neviděl. Zpočátku šlo o seriál na takové 3* hvězdy. Epizody byly spíše průměrné, efekty mizerné a celé to táhly pouze výborné herecké výkony se stále krásnější Amandou Tapping v čele. Během půlky první série se to zvrtlo a díly začaly mít výborné scénáře a natáhly se až ke 4 hvězdám. Druhá série se rozjela na plné obrátky, efekty poskočily na úplně jinou úroveň a kvalita jako celek (zejména hlavní příběh) se pořádným tempem zvyšuje. Epizody, kdy se Helen společně s Willem ocitne v nějaké bezvýchodné situaci, jsou špičkou seriálu. Za třetí sérii můžu s klidným srdcem udělit 5 hvězdičkové hodnocení. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nerad to vůči tvůrcům Hvězdné brány říkám, ale Sanctuary je zhovadilost, a navíc směšná. Z počátku je to téměř doslovná vykrádačka několika spojených dílů pozdější série Krajních mezí, v dalších dílech to zase smrdí X-menem a podobnými věcmi. V podstatě se díváme na jedno velké modré plátno a ty animace jsou tak na úrovni počítačových her z roku 1998. Scénáristé už asi dlouho s nikým v reálu nemluvili a pokaždé když se objeví Chewbaca, nemůžu se ubránit smíchu. Je to uměle překombinované, rádoby šokující a jelikož se na každý díl nečeká zrovna krátkou dobu a má sotva 20 minut, není lehké vyznat se mezi přeběhlíky časoprostorového continua... ()

Galerie (286)

Zajímavosti (9)

  • V 3. díle 2. série se Will (Robin Dunne) ptá Big Guye (Christopher Heyerdahl), jaký má názor na ságu Stmívání, na což mu odpoví, že se mu nejvíce líbila postava Marcuse. Postavu Marcuse ztvárnil právě Christopher Heyerdahl. (MakinaB)
  • Tvůrci seriálu jsou rovněž tvůrci kultovní Hvězdné brány, což se projeví jak na hereckém obsazení (Amanda Tapping (Dr. Helena Magnusová); sporadicky Kavan Smith (Joe Kavanaugh), ve web-epizodách i David Hewlett (Larry Tolson)), tak i na výstroji, kterou tvůrci z Hvězdné brány převzali - Emilie Ullerup (Ashley Magnusová) nosí občas boty Magnum Hi-Tech či LC2 opasek. U záporáku se rovněž vyskytují prvky výstroje z SG - např. vesta BlackHawk Omega Vest Medic. (O´Neill)
  • Jako první seriál v Severní Americe používá tzv. RED One kamery. Tato kamera snímá obraz v rozlišení 4096x2048px, což je daleko vyšší rozlišení než FullHD (1920x1280px). (woylin)

Reklama

Reklama