Reklama

Reklama

Osvětim - Zapomenuté důkazy

(TV film)
  • Velká Británie Auschwitz: The Forgotten Evidence
Velká Británie, 2004, 49 min

Režie:

Lucy Carter

Obsahy(1)

Nacistické vyhlazovací tábory v polské Osvětimi byly pozoruhodně podrobně vyfotografovány ze vzduchu. Rozlehlý areál vyhlazovacího tábora Osvětim-Birkenau se nacházel pouhých 8 kilometrů od velké továrny na výrobu syntetických maziv a gumy. Podobné podniky se staly hlavními cíli spojeneckých bombardérů. 4. dubna 1944 americký průzkumný letoun poprvé pořizoval letecké snímky továrny a jejího okolí. Náhodou zachytil i hrůzy v nedaleké Osvětimi - plynovou komoru a krematorium, nechvalně proslulou popravčí zeď, strážní věže, bezpečnostní ploty a řady baráků připomínající kasárna, kde žili vězni. Fotografie pořízené později v srpnu a září 1944 zachycují vlak přijíždějící na výstupní místo v táboře. Pořad vzbuzuje nepříjemné otázky - jestliže spojenecké letouny mohli koncentrační tábory detailně vyfotografovat, proč je nemohly zničit? (ČSFD)

(více)

Recenze (21)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Víceméně souhlas s uživatelem Rex Mundi. To co se dnes zdá lidem jednoznačné a lehko odsouditelné tehdy tak jednoduše nevypadalo. Dokument je určitě hodnotný, ale bylo vidět, že neměli dostatek materiálu, soudě dle ilustračních nudných scén. Přesto se jedná o další zajímavý pohled na tuhle skvrnu dějin a rozhodně doporučuji ke shlédnutí. Je opravdu smutné, že dnes se lidé o takové dokumenty příliš nezajímají a pak skoro ani neví, co se za války dělo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu se nepoukazuje jen na obrovské utrpení vězňů ve vyhlazovacím táboře Osvětim, ale řeší se tu i palčivá a kontroverzní otázka, zda mohli spojenci udělat něco víc pro ušetření statisíců lidí, kteří zemřeli v Auschwitzu od doby, kdy se objevily nezvratné důkazy o systematickém vyvražďování (letecké snímky tábora, atd.) po jeho osvobození rudou armádou. Silný filmový materiál umocňuje výsledný dojem, jenž silně tíhne k 5 hvězdičkám. ()

Reklama

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale čekal jsem víc. Fotek, na kterejch dokument stojí, je naprostý minimum a jsou to ty v podstatě nejznámější. Proč Spojenci nebombardovali části tábora (např. Krema II - IV včetně plynových komor - márnic, nebo příjezdové cesty) se můžeme dohadovat. O táboru věděli dost dlouho, zkušenosti s bombardováním měli (ať už s přesným nebo kobercovým - i to by stálo za to, když vezmem v potaz finální součet 1,1 milionu mrtvých) a bohužel ani tady se uspokojivou odpověď nedozvíme (pouze pár zkazek o tom, že by byl problém dolet, případně cesta zpět - to mi argumentačně nestačí, myslím že Poláků ochotných podstoupit sebevražednou misi (podobně jako naši parašutisté) by se našlo v britských sborech dost a dost). 70% ()

Luczynkaaa 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, co mám k tomuhle napsat. Jsem z toho pořád nějak vedle. Asi jediné, co řeknu, že to je dokonale zpracovaný dokument, který divákům opravdu vytře zrak a donutí je se zamyslet nad tím, co se vlastně skoro nedávno ještě dělo. Dodané fotografie dodaly dokumentu ještě víc na kvalitě. Dávám 5*. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zapomenuté dôkazy sa tu až tak neobjavili, skôr ten dokument je zabudnuteľný. Ono, to sa celkom vie, že spojenci o Osvienčime vedeli omnoho skôr, než to tvrdili, ani že ho z vojenských dôvodov nebombardovali. Otázka, či to mali alebo nemali urobiť je etického charakteru a na diskusiu. Avšak tu sa toho až tak veľa nedozvieme. O Osvienčime existuje milión dokumentov a jeden skvelý seriál s atmosférickou hudbou: Osvětim: nacisté a konečné řešení. Tento sa s ním nemôže porovnávať ani formou, ani obsahom. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama