Reklama

Reklama

Osvětim - Zapomenuté důkazy

(TV film)
  • Velká Británie Auschwitz: The Forgotten Evidence
Velká Británie, 2004, 49 min

Režie:

Lucy Carter

Obsahy(1)

Nacistické vyhlazovací tábory v polské Osvětimi byly pozoruhodně podrobně vyfotografovány ze vzduchu. Rozlehlý areál vyhlazovacího tábora Osvětim-Birkenau se nacházel pouhých 8 kilometrů od velké továrny na výrobu syntetických maziv a gumy. Podobné podniky se staly hlavními cíli spojeneckých bombardérů. 4. dubna 1944 americký průzkumný letoun poprvé pořizoval letecké snímky továrny a jejího okolí. Náhodou zachytil i hrůzy v nedaleké Osvětimi - plynovou komoru a krematorium, nechvalně proslulou popravčí zeď, strážní věže, bezpečnostní ploty a řady baráků připomínající kasárna, kde žili vězni. Fotografie pořízené později v srpnu a září 1944 zachycují vlak přijíždějící na výstupní místo v táboře. Pořad vzbuzuje nepříjemné otázky - jestliže spojenecké letouny mohli koncentrační tábory detailně vyfotografovat, proč je nemohly zničit? (ČSFD)

(více)

Recenze (21)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi vkusně a vizuálně udělaný dokument, který nejednomu divákovi rychle vytře zrak působivými záběry a velmi přímým povídáním bez vaty a zbytečností. Škoda, že podle počtu hodnocení nebyl viděn více diváky, protože by si zasloužil vysílání v 20:00 v nějaký výroční den ohledně vyhlazovacích táborů nebo války. Tohle zlo, které je skrytou tváří války, nesmí být zapomenuto a ani popíráno. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Víceméně souhlas s uživatelem Rex Mundi. To co se dnes zdá lidem jednoznačné a lehko odsouditelné tehdy tak jednoduše nevypadalo. Dokument je určitě hodnotný, ale bylo vidět, že neměli dostatek materiálu, soudě dle ilustračních nudných scén. Přesto se jedná o další zajímavý pohled na tuhle skvrnu dějin a rozhodně doporučuji ke shlédnutí. Je opravdu smutné, že dnes se lidé o takové dokumenty příliš nezajímají a pak skoro ani neví, co se za války dělo. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument a dala by som mu 5*, ale nemôžem pre jednu vec: že síce dáva priestor úvahám o tom, "čo by bolo keby", ale v konečnom dôsledku aj tak vyslovuje súd ohľadom toho, že "spojenci mali niečo urobiť". Avšak 49 populárno-náučných minút môže byť dosť na to, aby sa predostreli nové fakty a hypotézy, ale rozhodne je to primálo na to, aby sa dal jednoducho vyriešiť a uzavrieť historicko-politický problém takéhoto rozsahu. Čiže je to opäť veľmi zjednodušujúca optika, približujúca sa len priemernému televíznemu publiku. Ono to znie krásne, "mali spraviť toto a tamto, lebo toľko a toľko vedeli"... ale týmto štýlom sa dejiny revidovať nedajú. Takto to proste nefunguje. To by sme mohli začať preberať jednu udalosť po druhej, čo kto spravil a nespravil ako mal... toto koleso sa točí už celé veky a rovnako to funguje aj dnes. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu se nepoukazuje jen na obrovské utrpení vězňů ve vyhlazovacím táboře Osvětim, ale řeší se tu i palčivá a kontroverzní otázka, zda mohli spojenci udělat něco víc pro ušetření statisíců lidí, kteří zemřeli v Auschwitzu od doby, kdy se objevily nezvratné důkazy o systematickém vyvražďování (letecké snímky tábora, atd.) po jeho osvobození rudou armádou. Silný filmový materiál umocňuje výsledný dojem, jenž silně tíhne k 5 hvězdičkám. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokument o možnosti a nemožnosti bombardovat koncentrační tábor v Osvětimi a zabránit tak pokračování holocaustu. Otázky, které se kolem této věci vynořují nikdo nedokáže jednoznačně zodpovědět. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zapomenuté dôkazy sa tu až tak neobjavili, skôr ten dokument je zabudnuteľný. Ono, to sa celkom vie, že spojenci o Osvienčime vedeli omnoho skôr, než to tvrdili, ani že ho z vojenských dôvodov nebombardovali. Otázka, či to mali alebo nemali urobiť je etického charakteru a na diskusiu. Avšak tu sa toho až tak veľa nedozvieme. O Osvienčime existuje milión dokumentov a jeden skvelý seriál s atmosférickou hudbou: Osvětim: nacisté a konečné řešení. Tento sa s ním nemôže porovnávať ani formou, ani obsahom. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu hrůza. Ale konečně někdo po všech dezinformacích vysvětluje proč nebyl vyhlazovací tábor bombardován. naposledy jsem slyšel, že spojenci neměli Židy rádi. Zde vysvětleno technickými problémy. Nevím... ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Skličující dokument o utrpení lidí v Osvětimi za druhé světové války a zároveň otevírající otázku, proč spojenci nezasáhli proti takovému průmyslovému zabíjení (denně cca 12000 lidí). Přestože již od poloviny roku 1944 spojenci dobře věděli o jaké tábory jde, nevyhodnotili je jako strategické cíle a vlastně omylem, při bombardování chemické továrny IG Farben, došlo k poškození dvou krematorií, což průmyslovou likvidaci významně nepozastavilo a krutá mašinérie jela bez slitování plnou parou vpřed. Domnívám se, že spojenci měli zasáhnout, v té době již došlo k otevření Druhé fronty a Němci již byli ve velké defenzívě. Vězňové v Osvětimi prostě nebyli pro spojence strategický cíl, z lidského pohledu však jde o podobný typ barbarství. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

„Koho by to napadlo? Kultúrny národ, Nemci, hudobníci, spisovatelia. Neuveriteľné. Nikto toto predsa nemôže urobiť!“ ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale čekal jsem víc. Fotek, na kterejch dokument stojí, je naprostý minimum a jsou to ty v podstatě nejznámější. Proč Spojenci nebombardovali části tábora (např. Krema II - IV včetně plynových komor - márnic, nebo příjezdové cesty) se můžeme dohadovat. O táboru věděli dost dlouho, zkušenosti s bombardováním měli (ať už s přesným nebo kobercovým - i to by stálo za to, když vezmem v potaz finální součet 1,1 milionu mrtvých) a bohužel ani tady se uspokojivou odpověď nedozvíme (pouze pár zkazek o tom, že by byl problém dolet, případně cesta zpět - to mi argumentačně nestačí, myslím že Poláků ochotných podstoupit sebevražednou misi (podobně jako naši parašutisté) by se našlo v britských sborech dost a dost). 70% ()

Luczynkaaa 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, co mám k tomuhle napsat. Jsem z toho pořád nějak vedle. Asi jediné, co řeknu, že to je dokonale zpracovaný dokument, který divákům opravdu vytře zrak a donutí je se zamyslet nad tím, co se vlastně skoro nedávno ještě dělo. Dodané fotografie dodaly dokumentu ještě víc na kvalitě. Dávám 5*. ()

Design 

všechny recenze uživatele

Hodnotit tento dokument je těžká úloha. Téma o kterém mluví tedy Osvětim je fascinující to ano. Vždy vám to vezme dech ať se díváte na cokoli o koncetračních táborech. Ale tento dokument nic nového nepřinesl a ve srovnání s jinýma byl slabý, prázdný. Celou dobu jen hovoří o tom, že spojenci měli fotky Osvětimi a nic s tím neudělali. Nevím no, je to jistě zajimavé, ale nedá se to srovnat s ostatními dokumenty co jsem o Osvětimi viděl. ()

dwyane 

všechny recenze uživatele

Jednoduše z toho dokumentu jde mráz po zádech, doslova. Ostatně jako asi ze všech podobných dokumentů, které jsou zaměřené na podobné téma. V tomto případě je ale velmi zajímavý pohled na řešení otázky vyhlazovacího tábora z perspektivy vzdušné-spojenecké (pro vysvětlení nezbývá než jen doporučení na samotné shlédnutí dokumentu). ()

gudlak1 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, nacistické zvěrstvo, které nemá ve světě obdoby, jen doufám, že se něčeho podobného už nedočkáme. ()

Vämpiriüs 

všechny recenze uživatele

Žádné mazání medu kolem úst. Vkusně zpracovaný snímek, který doplní celkem hodně informací. Osvětim jsem navštívil osobně při Exkurzi a i teď z tohoto tábora sálá pochmurná atmosféra. Ze strany Němců se jednalo o hodně radikální kroky a nyní můžeme jen polemizovat zda bylo moudré, že Amerika ač měla útržky informací nezaútočila na tento tábor smrti. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Konenčě jsem našel nějaký dokument o Osvětimi. Od ledna roku 2015 je to už 70 od osvobození tohoto tábora smrti. Dokument je za začátku trochu stereotypní a neříká nám nic nového, ale podané informace o možném bombardování spojenci tento tábor smrti mě překvapil a dozvěděl jsem se něco nového. Snímek je dobře udělaný, zde jsou i záběry ze shora z letounu na celý tábor a že byl opravdu velký. Lidstvo nesmí zapomenout na tuto černou minulost. ()

plostenka 

všechny recenze uživatele

Pěkný a zajímavý dokument, shlédnutý ještě pod vlivem nedávné návštěvy KZ Osvětim, který poskytuje vynikající charakteristiku problému a zároveň nabízí odpovědi na otázky, které se po takové návštěvě každému honí hlavou. Vynikající a dopuručuji shlédnout ! ()

Phoeniyx 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument který mě dostal, takové šílenosti které vymyslel tak vyspělý stát a spojenci kteří nic nezmohli. Snad už se tohle nikdy nestane, pokládám si otázku jak na to ty dozorci mohly mít žaludek a jestli nebyly spojený s ďáblem protože je málo takhle vyšinutých lidí. ()

Reklama

Reklama