Reklama

Reklama

Hitlerovy děti

(seriál)
  • Německo Hitlers Kinder
Německo, 2000, 5x53 min

Obsahy(1)

Nikdy nebyla mladá generace totalitním režimem tak kompletně převychovávána, jako za Hitlerovy Třetí říše. Ve věku 10 let děti vstupovaly do Jungvolk, ve 14 letech pak do Hitlerjugend a v 18 letech vstupovaly do strany NSDAP, vojska, SA a SS.
Toto je první souhrnný dokumentární portrét mládeže v Třetí říši. Za pomocí hlubokých svědectví a dříve nepublikovaných archivních materiálů dokument ukazuje, jak Hitler uspěl v ovládání „jeho dětí“ díky rokům manipulace.

1. Svedení (Verführung / Seduction)
Dokumentární film založený na prožitcích a osudech dětí, které nacistický režim ideologickým vymýváním mozků přiměl vstoupit do totalitních mládežnických organizací. Osobní zpovědi ukazují mechanismy, kterými si totalitní moc získává až fanatickou poslušnost a oddanost zmanipulovaných mas a věrnost dětské duše.

2. Oddanost (Hingabe / Dedication)
Na základě dobových dokumentů a výpovědí pamětníků zachycuje dokument cílevědomou výchovu dětí k věrnosti a oddanosti vůdci a německé říši v rámci Hitlerjugend. Působivá ukázka toho, jak je totalitní režim schopen zneužít dětské duše pro své zrůdné cíle.

3. Výchova (Zucht / Education)
Jakou roli měla mládež a děti v Hitlerově Německu a v Hitlerově plánu budoucího Německa. Na jaké místo měli nastoupit mladí árijští Němci a jak probíhala výchova mladých německých elit, které měli v budoucnu obsadit důležité politické posty? Úryvky z dobových propagandistických filmů, projevů nacistických politiků opět doprovází autentické výpovědi svědků, kteří tuto dobu zažili na vlastní kůži, protože byli tzv. „Hitlerovými dětmi“.

4. Válka (Krieg / War)
Dokument popisuje, jak se měnila role mládeže ve Třetí říši, když přišla válka. Podle Hitlera 100 dětí nahradí 70 vojáků. Členové Hitlerjugend byli nasazováni do nebezpečných akcí na domácí frontě. Malé děti byly vysílány na venkov, kde absolvovaly tvrdou brannou výchovu v dětských táborech. Jak bylo snadné zmanipulovat masu mládeže Třetí říše a využít je jako levnou a nadšenou pracovní sílu pro „konečné vítězství“. Ti, kteří tuto dobu zažili, se nám pokusí svými autentickými výpověďmi trochu přiblížit odpověď na otázku, jak se tohle všechno mohlo stát.

5. Obětování (Opferung / Sacrifice)
Ačkoli se blížil konec války, do tvrdých bojů a dokonce i na frontu byli povolávány čím dál tím mladší ročníky. Členové Hitlerjugend bojovali až do posledních dnů, mimo jiné byli nasazováni i na obranu Berlína. Jejich boj byl na mnoha místech velmi tvrdý. Jejich dětská naivita byla zneužívána v době, kdy zkušeným vojákům bylo už dávno jasně, že porážka se blíží. Celá jedna generace dětí byla obětována, jen proto, aby byla válka prodloužena o pár dnů. Jádrem dokumentu jsou jako vždy autentické výpovědi svědků tehdejší doby. Strhující dokument o tom, jak málo podstatný byl pro nacistický režim lidský život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pouze díl první: Svedení (Verführung) - pohledy do života dětí mě vždycky lákaly a skoro vždy mi něco sdělovaly. Současně jsem si ale říkal, že děti nad pět let už jsou stejně jen tvrdé struktury, a jejich vývoj je hodně omezený. (Spíš by se tu mělo mluvit o mladistvých - děti je zde politické označení). A tak jsem se rozhodl, že se dívat přece jen nebudu. Ale dneska celý den pršelo, a ta jsem si odpoledně zapálil fajfku a pustil si televizi v předtuše nějakého nenáročného dokumentárního filmu. A co čert nechtěl, bylo to tady, a odtrhnout jsem se už nemohl. Rozdíl mezi členy Hitlerjugend a SS-Waffen byl jen v nedostatku zkušeností; tak to alespoň vyplynulo z rozhovoru se současnými (dobře situovanými) dědečky. Naopak rozdíl mezi Hitlerjugend a třeba Sokolem se lišil v mnoha vrstvách, i když "svádění mládeže" ke kolektivní - tedy primitivní - hře, mělo podobný ráz, a foglarovci se cítili ve stmelením kolektivu podobně dobře. Nicméně základní problém všech podobností JAK BY TO VYPADALO SKUTEČNĚ, KDYBY TO BYLO SKUTEČNÉ se tím neřeší a nevyřeší. Na další díly se už vážně dívat nebudu. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Hodně silný dokument. O nacistické propagandě, která se podepsala na těch nejcitlivějších, zakončeno válečným nasazením těchto dětí, které tak zcela zbytečně padly. Kromě známějších Hitlerjugend, je zde i jeden díl věnovaný propagandistické výchově dívek. Dokument je doplněn o rozhovory s přeživšími, dnes už starci. O tom, jak tomu oni tenkrát rozuměli. Jestli věděli, pro co jsou zneužíváni. Někteří věděli, jiní ne. ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Hitlerova výchova dětí v Německu, aneb zmaření celé jedné generace. V 10 letech Jungvolk, ve 14 letech Hitlerjungend, v 18 letech vojsko, nebo vstup do strany a v závěrečných bojích o Berlin ti nejfanatičtější bojovníci. Být Hitlerova armáda dvacetiletá, s lepším velením a složená pouze z vojáků kteří si prošli těmito výcviky, byla by neporazitelná. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Dokument o programovém zneužívání dětí pro Třetí říši, a to jak po fyzické stránce, tak především po duševní. Nadšené děti byly převychovávány v duchu hesla "Ty nejsi nic, tvůj národ je všechno". Zatímco chlapci jsou připravování na válku (vojáci wehrmachtu a v jednotkách SS), dívky jsou připravovány na mateřství a rození dětí pro svého Vůdce. Společným jmenovatelem je významné ovlivňování myšlení dětí, zejména v oblasti rasy (žid = špatný, za všechno může/ Němec = vyvolená rasa pro vedení světa), budování nadšení pro svého Vůdce a ochotu za něj bojovat a padnout. Jinými slovy děti měly především zalepovat díry ve Wehrmachtu a sloužit jako další Hitlerův lidský válečný materiál. Ti, kteří to přežili prakticky až po válce zjistili, v jakém bludu do té doby žili a mnozí z nich to ještě dost dlouho vůbec nechápali. Hitler tak ve "svých" dětech poslal svůj odkaz dál, naštěstí tyto "děti" již začaly používat vlastní rozum, a tak jeho odkaz vyznívá do prázdna. Faktem však zůstává, že Hitler zneužil ve jménu svého fanatismu celou jednu generaci, která si své stigma ponese až do konce života. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama