Reklama

Reklama

Děti

  • Velká Británie The Children (více)

Důmyslný nízkorozpočtový horor britské provenience má ve svém klaustrofobním režisérském pojetí, jež mnohé nechává na divákově představivosti, ty nejlepší předpoklady stát se kultovním. Vyvolá vzpomínky na veškerou krvelačnou drobotinu svých předchůdců, od Městečka prokletých po Barbarellu, přesto si dokáže uchovat jedinečnou příchuť. Dvě středostavovské rodiny tráví vánoční svátky s příbuznými v odlehlém venkovském stavení, ale ani veškeré objímání a demokratičnost vzájemných vztahů nedokážou zakrýt skutečnost, že se mezi rodiči a jejich třemi dětmi vyvíjí znepokojivé napětí (jako když dívku v pubertálním věku začne fyzicky přitahovat její strýc). Už druhý den je v chování dětí něco opravdu podivného, nastupují první záchvaty zlostného násilí, které postupně vyústí až ve vraždu. Když se rodiče zdráhají děti za cokoli potrestat, natož aby uvěřili, že jsou schopny zabíjet, situace se dále zhoršuje. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (333)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nejuječenější horor, jaký jsem kdy viděl. V první polovině filmu neustále pištěly děti, v druhé polovině dospělí. I když je to spíš béčko, tak díky poněkud bizarnímu námětu je to docela úchylná zábava, obzvlášť pokud nemáte rádi děti. A za vytetovaného andělíčka z obalu Ágaetis byrjun na břiše jedné z postav dík! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

S tebou mě baví svět Uncensored (Matýsek se posral, on je všechny podřezal!) aneb jak to vypadá, když jsou děti pár dní bez Animáčku a Kouzelné školky.. Sázka na napětí vyšla jen zpola, protože Fakani stojí postupem času na vratké můří nožce vykonstruovaného obsahu a navíc, vybudovat si sympatii k některé z postav jde jen opravdu ztuha. Pochvala za kamerové makro-detaily a odvahu zajít tam, kde nebývá zvykem (zabíjení dětí, Sophiiny volby mezi potomky), nicméně není to něco, co bych musel opakovaně vyhledávat, už jen proto, že toho reálného násilí na dětech je kolem nás až přespříliš. K tučně napsané glose Livingdeada: vypadá to, že se při jejím psaní dítko kolegyně zrovna rýpalo desertovou vidličkou v jeho čelním laloku. Snad nebylo mozkovou kúrou zacintáno i to báječné periodikum, z kterého čerpá informace a životní postoje.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Holy shit! Tož toto byl kurňa poctivý masakr. Krajně znepokojivé. Řekla bych, že se rozhodně jedná o nejbrutálnější a emočně nejvypjatější příspěvek do žánru "Demonic, Evil Kids." Takové děti z Městečka prokletých či malí mutantíci z Cronenbergových Mláďat mi oproti těmto děckám nyní přijdou jako docela hodná a slušná malá stvoření. Sakra, vždyť i Damian byl vlastně hodný chlapec. Značně tíživá atmosféra je budovaná naprosto strhujícím způsobem. Situace se začíná postupně více a více vyhrocovat a od Teď se musí něco stát. velmi rychle přeskočí do K*rva to je mazec! Po celou dobu mě mrazilo a cítila jsem takový ten "druh" strachu, který nemáte, když se díváte na duchařské horory, ale který cítíte, když se před vámi ve filmu odehrává něco naprosto šíleného, děsivého a vlastně zároveň i reálného, co Vás naprosto dostane a kdy Vám tuhne krev v žilách. Když se díváte na něco, co představuje samotnou "esenci" zla. Děti jsou ukázkový psychický teror. A ten závěr, kdy tam všichni stojí okolo... Dear Lord... ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Poctivě působivý horůrek, který buď v pohodě odstřelíte, nebo vás chytne a nepustí... jestli váháte si tento film pustit, tak vypíšu několik indicií, proč byste měli tento film vidět: zajímavý nápad, tajemno, několik nepříjemných a drastických záběrů, pěkné ženské obsazení. Já se nenudil a obzvlášť u takového filmu jsem rád, že jsem se logických nesmyslů nedočkal. Hodnotím 3,5 hvězdičky… ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý krvák s dětma. Bohužel však nízkorozpočtovost filmu docela škodí. Ve většině scén neni vůbec vidět co se děje, neboť kamera je naprosto příšerná zmatená a roztřesená. Skoro jako když opilej turista natáčí bitku v hospodě. Dále se mi vůbec nelíbilo, že dospěláci se chovají jako ta nejnemotornější paka a pak je dost obtížné jim fandit. A jako poslední věc, ta záhadná nemoc nebyla vůbec vysvětlena. V jednom záběr bylo naznačeno, že děti telepaticky ovlivňují své oběti, což by vyřešilo moji druhou stížnost, ale provedení je v tomto případě nedostačující. V samotném závěru přidávám hvězdu za perfektní otevřený konec (kdy naopak nevysvětlení nemoci bylo ku prospěchu. S odřenýma ušima 55% a 3*. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

MOVIE: „V ručkách pohrabáč a v očích sotva školní léta, po tváři ztéká rudý podpis strachu, skrze závoj sněhu jak v rozvířeném prachu, rajský protlak z tepen vzduchem létá,“ aneb 80 minut dokonalé antikoncepce (nejen) pro teoretické matky. Víte, jsou tři typy vedení hororových příběhů - ten první řízne a nechá ránu pomalu krvácet. Ten druhý řízne a do rány nasype kuchyňskou sůl, aby pulzovala a nenechala vydechnout. A pak ten třetí, který řízne jednou, dvakrát a řeže tak dlouho, dokud je v ději poslední kapka krve - a přesně tohle je případ The Children. Přes poněkud krkolomný, postavami a postavičkami přeplácaný úvod se pod rukama Toma Shanklanda rozpoutá učiněné peklo. Peklo přesahující obvyklé konvence, strhující, všeobjímajícně skličující, nekompromisně psychopatické, mrazivě paralyzující a v kontrastu tématu šokující. Zlo je nejděsivější tehdy, když nastaví svou nevinnou tvář. Tady je těch tváří hned několik, k tomu lze připočítat dynamickou kameru, dobře napsaný scénář, těžící maximum z prostředí i poměrně uvěřitelného obsazení (plus za emo-puberťačku v podání temně okouzlující Hannah Tointon) a jako nezdanitelný bonus znepokojivá, prostupující atmosféra. Už v případě slaboučkého W Delta Z (2007) prokázal Shankland cit pro temný, surový vizuál a tady ho v minimalistických podmínkách (i rozpočtu) dovedl takřka k dokonalosti. Jednoznačné doporučení a příjemné překvapení. MUSIC: Zprvu poněkud klišovitý hudební, neustále se opakující motiv plný ruchů od Stephena Hiltona však postupem filmu nabírá na síle a atmosféru nenuceně doplňuje, podtrhuje. Přesto by silnější melodie, dráždivější hudební formát filmu ještě více prospěl. RATING: atmosféra: 9/10, realizace: 8/10, originalita: 6/10, obsazení: 7/10, hudba: 7/10, vizuál: 8/10, [final rate: 80%] ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Maso, maso a to som mal (a stále mám) voči vraždiacím deckám silné predsudky. Shankland chvalabohu nepsychologizuje, nevysvetluje, zato oveľa viac tlačí na pílu. Celý čas som si vravel, ako to má chalan krásne pod kontrolou. Akoby vytrhnuté z hororového šlabikára. Nič prevratné, ani originálne ale všetko osvedčené aplikované za jedničku z tučnou hviezdou. 85% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

To, co mě v tomto filmu přesvědčilo oddálit plánovaný rodičovství radši ještě až na to příští milénium, je pro učitele základních škol denním chlebem. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Veľmo dobrá analýza rodiny. Naše deti nás raz zničia. Zožerú. A my, dobrí rodičia, čo sa celé roky snažili, sme dopadli takto. Prečo? Bože, prečo? Boh mlčí. No zástupy detí, potrebujúcich sa priživiť na peňaženkách, domoch a nakoniec aj zdraví a živote tých, čo ich odkojili a vychovali sú tu. Stále. A stále viac. Nuž a je to aj napínavé, vtipné a desivé. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Troufnu si tvrdit, že jsem v rámci žánru viděl, obdivoval, trnul, zkousnul, přetrpěl hodně. Dovolená s dětmi nikdy není až taková sranda, jak by se mohlo z mnohých snímků zdát. Pokud tedy nepatříme mezi rodiče, kterým je jedno, zda potomek zkouší co nejdéle vydržet pod vodou nebo chce zjistit, co se skrývá v těch nejtemnějších uličkách nějakého arabského státu. My se ocitáme v zimě, kdesi na samotě, se dvěma manželskými páry a požehnaným počtem dětí. Ti malí okatí darebové chytnou nějakou ošklivou angínu a ta se v nich projevuje docela drsným způsobem. Jenže to, že jedna z matek poměrně slušně řídí auto nebo pobíhá, a to vše s otevřenou zlomeninou, je jen ždibec všech těch nesrovnalostí a logických přešlapů, které pro nás Britové tentokrát připravili. Ano, to jak se dostáváme přes nedůraz ve výchově a obyčejnou rozmazlenost ke krvavým momentům, může být lákavé, další minuty však nejsou ani děsivé, ani překvapivé, ale vesměs hloupé. Zamrzat úsměv na rtech může tak akorát z toho, jak pitomě se dospělé postavy chovají (kde mám dítě, co se to děje, co udělám teď, co počká atp. + kde je vlastně ta policie se záchrankou?). Nevtáhlo, spíš zklamalo. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě skoro vymodlený námět. Většina lidí, když řeknu, že při každé smrti dítěte ve filmu otevírám šampaňské, koulí očima, ale já ho otvírám opravdu pro to, že v 99% jiných filmů jsou děti nesmrtelné a i když se o ně máme mnohdy bát, všichni víme, že se jim nic nestane. A tady jsou navíc krásné zlé. Vůbec ten psychologický boj rodičů, kdy přesevšechno nechtějí své děti zabít, je velmi zdařilý. Spousta lidí odcházela ze sálu strachy. Ostatní se smáli z vlastních úleků, nikoli kvůli hlouposti filmu. Asi nejzajímavější horor posledních let. Navíc hodně sympatický režisér. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Ach, ten nevinný dětský pohled. Ten druhý… už rodiče nedokážou ustát. Tyhle děti nejsou nic jiného, než zákeřné malé bestie, které hřeší na rodičovskou lásku. The Children jsou velmi drsné hrátky v čase vánočním. Pochybuji, že v tomto případě platí známé… pokoj a mír lidem dobré vůle. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Mrazivé a bezvýchodné. Zvrhlé. Vždyt jsou to jen děti. Nebýt posledních dvou minut, neváhám udělit absolutorium. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Excelentne napínavá pecka, ktorá od určitého momentu naberie strhujúce grády a nepoľaví až do vydareného záveru. Nečakané prekvapenie. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Od tohto hororu som čakal podstatne viac. Keď sa zamyslím, tak mi niektoré 5 hviezdičkové hodnotenia prídu poriadne prestrelené. Idylický vianočný úvod mi pripadal rozháraný a hororový fanda čaká, kedy sa to už konečne začne. Nejaký vírus, o ktorom sa vlastne nič nedozvieme začína úradovať a postupne sa rozbieha aj nevierohodné a miestami až zbytočne hysterické besnenie. Zbytočný krik a poniektoré voloviny( keď nemôže sanitka k nim, tak sadám do auta ja, nevierohodný úraz zo sánkami) ma miestami rozčuľovali. Dobre mierená facka dokáže dieťa priviesť do bezvedomia, v horšom prípade i zabiť, takže založiť hlavnú zápletku na tom, že sa dospelí boja 5 ročného decka mi príde trochu smiešne. Tu režisér chce ešte viac, chce aby som uveril, že sa z nich stávajú vraždiace stroje...Deti v hororoch dokážu vydesiť, ale ide skôr o mrazivý pocit bezmocnosti a strachu skôr v "ducharinách" alebo keď už, tak v horore, ktorý to má podstatne lepšie premyslené ako napr. výborný Orphan. Toto krvavé besnenie som akosi nezožral. To Chuckymu som veril oveľa viac a to bola iba "hračka". Slabé tri hviezdy, uvažoval som aj o dvoch. 50%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ty dvě hvězdy za to že si Children už nikdy nepustím. Dost mi to zabrnkalo na nervy, přece jen zabijáci z řad těch nejmenších jsou dost drsnej odvar. Jako horor film funguje na výbornou. Napětí si vytváří bez zbytečných lekaček, protože ten všudypřítomný neklid je patrný již od úplného začátku. Konec je takový jaký je. Ne moc originální a čekaný. Dost chaotický střih, který činí některé scény málo přehlednými. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Aj keď odfláknutý plagát / dvd cover naznačuje nízkorozpočtovú blbosť s oranžovou krvou, The Children je maximálne psycho a smelo sa môže porovnávať s Eden Lake. Strihač mi trochu liezol na nervy (strih scény pol sekundy predtým, než sa niečo stane, a vrátime sa k tomu tak o 5 minút) a o tej "chorobe" sa v podstate nič nedozvieme, no to vôbec nevadí. V hororoch nie je dôležité, prečo sa to deje, ale ako. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak tahle děcka kašlou na jakýkoliv příběh a zůstávají absurdní, téměř bezdějovou věcí se slušnou porcí iracionálního děsu. Drobné náznaky o bakteriálním původu bestiální agresivity jsou skoro až na škodu, jelikož bezejmenná anonymita celého masakru filmu nečekaně pomáhá. Samozřejmě, mohli bychom spekulovat o tom, jak se dospělí chovají debilně, jak má tenhle natvrdlou palici a jaká se z támhleté holky během okamžiku stane úderná vraždekyně dětí, nicméně logický podklad tu má zhruba stejný význam, jako ten příběhový. Děti spoléhají především na kontrast dětské tvářičky a brutálního masakru, na zdánlivou absenci hororových prvků a obvyklostí: Drtivá většina filmu se odehrává za denního světla v nevinném prostředí zasněžené usedlosti, obraz je navíc často zahlcen barevností dětského oblečení i hraček. Nepřítomny jsou lekačky i čitelná démonizace. Na přítomnost hororového žánru vlastně výrazněji upozorňuje pouze hudba. Největším násobitelem výsledné kvality je ovšem formální stránka - bezchybné používání kamery a střihu, vhodně obsazené postavy, umná vizuální gradace. Poslední záběr je nádhera. ()

Reklama

Reklama