Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K Zemi se blíží obří meteorit. Nastává apokalypsa. Zoufalství, chaos a smrt se nezadržitelně šíří mezi lidmi. Také obyvatelé jedné malé španělské vesnice se musejí vyrovnat s definitivním zánikem. Do zkázy zbývá pouhých 72 hodin. Rosa se pokusí, aby pro její děti byl konce světa nezapomenutelným okamžikem. Bohužel se vše vyvíjí jinak než si představovala. Do jejich vesnice navíc míří uprchlý zločinec toužící i v posledních hodinách života po pomstě.
Tento katastrofický thriller je více než obrazem globálního kolapsu psychologickou studií skupiny lidí. Tvůrci filmu zručně navazují na vlnu španělských hororů, v nichž jsou extrémnímu nebezpečí vystaveny děti, přitom ale nepřekračuje hranici nevkusu. Režisér získal stipendium od Universal Studios a měl možnost učit se ve studiích v Los Angeles, takže do jeho filmu se otiskly hollywoodské postupy. Jeho první krátkometrážní film Brasil (2001) byl nominován na Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedného rána oznámia v rádiách a televíziách informáciu, že sa k zemi blíži meteorit o priemere 55 000 km. Je niekoľko násobne väčší, ako ten, ktorý zapríčinil vyhubenie všetkého tvorstva na zemi v dobe dinosaurov. Ľudia dostávajú ešte dve dôležité informácie. Smrteľný dopad nastane za 72 hodín. Šanca na prežitie je nulová. Reakcie ľudí sú katastrofálnejšie ako samotné následky. Toto je príbeh svojského Alé-ho, podomového opravára elektroniky ktorý taktiež, ako iný obyvatelia, túži tráviť svoje posledné chvíle života po svojom. Napriek tomu, že jeho vzťah s matkou nie je najideálnejší, venuje svoj čas práve jej. Čo je ale omnoho horšie, na slobodu sa dostávajú kriminálnici z mnoha väzení. Jednými z nich je aj Alé-ho násilnícky brat Soro, ktorý prisahal pomstu svojej rodine. Príbehovo, vďaka kriminálnej zápletke, jednoznačne zaujímavejší film, ako Melanchólia. Záverečné depresívne pocity, ako pri spomínanom snímku, sa "Tres Dias" nepodarilo vyvolať. Každopádne sa jedná o solídne drama obohatené o prvky thrilleru. Nudiť sa síce nebudete, no nad snímkom budete musieť viac popremýšľať, ako si myslíte. Zdanlivo jednoduchý príbeh skrýva nepríjemnú pointu. Človek napriek tomu, že v podvedomý tuší a vie čo ho čaká, v zostávajúcom čase musí čeliť niekoľkým psychickým blokom, či samotnému boju so psychopatom. Režisér to možno trošku prekombinoval a tým pádom prehnal. No každopádne, strata času "Tres Dias" nie je. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Vedel som, že v Španielsku sa často to čia extrémne dobré snímky, ako napríklad Films to Keep You Awake: To Let (2006), alebo Others, The (2001), no tento film ma absolútne ohúril. Možno to bude, tým, že apokalyptické snímky ma vždy dostanú a nechajú ma uvažovať, čo by som robil ja, keby som sa ocitol pár dní pred apokalypsou, ako napríklad v snímku Independence Day (1996). V tomto filme sú absolútne excelentné herecké výkony, samozrejme neznámych hercov (ako to vždy v španielsku býva). Film plynie veľmi rýchlo, doprevádzaný perfektnou hudbou a nádhernými nájazdami kameri, ktoré si naplno užijeme až na konci. Samozrejme toto nie je len taký obyčajný apokalyptický snímok, ale "míchnutý" s kvalitným exploitation hororm. Exploitation časť začína až tesne pred koncom, keď si svoje postavy, hrané sympatickými hercami, obľúbite. Nakoniec sa tu nájde ešte aj trochu romantiky, ktorá len podčiarkne majstrovskú atmosféru. Koniec (samozrejme) nebudem prezrádzať, ale poviem, že bol jednoducho nezabudnuteľný. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nezůstalo jen v té apokalyptické rovině, která na mě na rozdíl od tuny podobných filmů, působila reálně a velmi civilně, takže by vytáhla film ještě tak o level nahoru. Ale bez ohledu na to, že se zejména druhá polovina veze na vlně spíše přímočařejšího thrilleru (ovšem ozvláštněného blížícím se vědomí zkázy), tak se celým snímkem táhne vynikající atmosféra, kterou zkrátka Španělé umí, lépe než kdokoliv jiný. Pomalejší tempo vyprávění pak už není nic překvapivého, co není tak úplně typické je, že se násilí tentokrát nevyhýbá ani dětem. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Trochu polemické dílo zajímavého tvůrce režiséra Javier Gutierréz, který nechtěl šlapat cestou hollywoodské produkce a snažil se vymanit z klišé obdobných filmů. Řeknu rovnou na první pohled dílo zabalené v hábitu scifi a krimi vrženého lidstva do katastrofy slibuje nevšední podívanou, ale bohužel jde jen o dílo průměrné (alespoň pro mne), a to je škoda, protože zůstalo někde v půlce cesty. Samotná látka nabízela mnohem více. Problematické je pro mne zpracování, které působí poněkud samoúčelně a stroze. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Snad žádnej film ze Španělska mě ještě vyloženě nezklamal. Tres días jsou opět velice atmosférickým a syrovým filmem, jehož potenciál se ale nepodařilo zcela využít. Rád bych někdy viděl katastrofickej film, jenž by se opravdu zabýval posledními dny lidstva tím způsobem, jako to vypadá prvních třicet minut tady. Žádná šance na zázračné zachránění planety skupinou statečných amerických astronautů, prostě jenom dlouhé čekání na smrt. Bohužel tady se film po půlhodině mění na pochybný krimi-thriller, který by se klidně mohl odehrávat i bez té nastávající apokalypsy. Jako napínavé to je, atmosférické taky, ale promarněná šance na něco víc zamrzí. 6/10 ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama