Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood viděl, co neměl: prezidenta Spojených států zapleteného do zločinu. Začíná nelítostná štvanice, kterou ukončí jedině smrt... Luther Whitney býval kdysi zlodějem velkého formátu. Teď si však užívá penze, chodí do místního muzea a ve svých kresbách se nechává inspirovat starými holandskými mistry. Idyla o napraveném starém muži však dokonale klame. Na spodních stránkách skicáře se totiž ukrývá precizní malůvka, která ho vzrušuje zdaleka nejvíc - dům starého miliardáře Waltera Sullivana a jeho mladičké ženy Christy. Pečlivě připravovaná loupež probíhá jako na drátkách. Jenže s jedním Luther nepočítal - že mladá paní Sullivanová s manželem neodjela na dovolenou, že se domů vrátí v tu nejnevhodnější chvíli a ještě k tomu s milencem! Jenže milostná předehra se změní v násilí, Christy se začne bránit ostrým nožem a je zastřelena dvěma ozbrojenými muži. Šokující divadlo, ke kterému je Luther odsouzen, tím ale zdaleka nekončí - ti dva jsou totiž z tajné služby a ten opilý sadista je samotný prezident Spojených států amerických! Bílý dům samozřejmě celou záležitost ututlá a začne pátrat po "viníkovi". Hlavním podezřelým se brzy stane právě Luther Whitney... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (180)

keoma26 

všechny recenze uživatele

to co se u jiných filmů zdá jako nevýhoda, to znamená "absolutní" nevěrohodnost příběhu, se u Clinta mění v největší přednost, když přistoupíte na tu surreálnost, můžete se místo příběhu plně soustředit na způsob jeho vyprávění a na vztahy mezi postavami, které nejlépe vystupují právě na pozadí naprostých klišé a stereotypů. Clint si jednoduše znovu vytváří svoje vlastní paralelní světy v rámci zažitého žánru a jeho obvyklých postupů.Jak píše Deleuze ve svém výkladu Prousta, i tady Clint pracuje se třemi typy znalů: prázdné znaky mondénního světa (apartnost politického a prezidentského života, tanec), lživé znaky lásky (náhrdelník, sexuální vztah úctyhodného stáří a mladé oběti) a smyslové znaky světa dojmů (převleky hlavního hrdiny, jeho triky, kreslení) - a to vše vzájemně spojuje do svébytného a komplexního znaku umění. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Absolutní moc nepostrádá svéráznost a chybí jí jen krůček k plnohodnotnému uspokojení diváka. Alespoň já jsem toho názoru. Clint zvolil brilantní herecký ansámbl, ze kterého srší charisma a šarm. Gene Hackman v roli sadistické prezidentské svině, neúnavný výrazný Ed Harris, který mi trochu připomínal Vincenta Hannu z Nelítostného souboje, a pro změnu Eastwood v záporně kladné roli profesionální zloděje. Akce je minimum, ovšem i tak je zrežírována znamenitě s velkou dávkou napětí. Finále, respektive osudy jednotlivých postav jsou možná trochu odbyté, ale přesto se dle mě jedná o film, který na první pohled vypadá jako "televizní béčko", ale po pár minutách je skutečnost docela jiná. Nápadité krimi, které nabízí spletitý příběh plný zajímavých okamžiků. 75% ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Tak toto im bohužiaľ absolútne a smutne nevyšlo. Scenár pripomínajúci príliš mnoho podobných filmov (miesto zlodeja stačí dosadiť napr. novinára a miesto mŕtvej milenky senátora a hneď z toho máte pomerne známy thriller), ktorý nie je ničím objavný a v podstate ani zaujímavý, trpí slabým spracovaním, a mrhaním zvyšnými účastníkmi, menovite pánmi Hackmanom a Harrisom, a vlastne aj Laurou Linney. Scény sú zbytočne uťahané a nudné, film sa kŕčovito vlečie a jediným plusom je, že Eastwood je stále Eastwood (aspoň po hereckej stránke). Bohužiaľ, občas sklame aj človek takéhoto formátu, no ako vidieť, bol to len chvíľkový prešľap, ktorý Eastwoodovu režisérsku kariéru nezničil, čo je v porovnaní s jeho ďalšími filmami jedine dobre. 40% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Za Benátským zrcadlem sedí pravda... a má tvář Clinta Eastwooda! Další thriller z dílny Eastwoodova studia Malpaso. Jeden z nejznámějších zlodějů v Americe Luther Whitney (Eastwood), je při své poslední loupeži svědkem vraždy mladé ženy. Vrahem není nikdo jiný, než sám prezident Spojených států (Hackman). Uvěří ale někdo starému kriminálníkovi a lumpovi nebo hlavě státu? Začíná hon na kočku a na myš, ve které se však Whitney dokonale vyzná a orientuje. P.S. Dlouhá úvodní scéna je neskutečně atmosferická, trošku erotická a hlavně - napínavá. Následný Clintův útěk lesem, dokonalý. Skvělá práce, mistře. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Tak jako třeba v Gran Torinu, i tady se převážná část filmu točí jen a pouze kolem Clinta samotného a ostatním postavám se nedává tolik prostoru, kolik by si "přáli"...schválně neříkám "potřebovali". Protože nějakým zvláštním způsobem mi to u Clintových filmů nevadí, on totiž umí a jeho obličej nenudí. A i přes zdejší slabší hodnocení se mi film neskutečně líbil od začátku až do konce. Gene Hackman a Ed Harris už byl pro mě takový bonus. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Jako Sullivanovo sídlo, ve kterém se odehrává část děje, posloužila dívčí škola Maryvale nedaleko Baltimoru. (ClintEastwood)
  • Whitneyovo setkání s detektivem Frankem se odehrálo v kavárně Corcoran Gallery of Art, kousek od Bílého domu. (ClintEastwood)
  • Z kin si snímek odnesl přes 50 milionů dolarů. (ClintEastwood)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama