Reklama

Reklama

Roman Polanski: Pravdivý příběh

  • USA Roman Polanski: Wanted and Desired

Obsahy(1)

Život měl složitý, jako hrdinové jeho filmů. Známý režisér Roman Polanski dlouho fascinoval publikum svými hranými filmy Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť, Pianista i svým osobním životem. Tento snímek znovu otevírá případ, který před třemi desítkami let šokoval svět. Podrobně zkoumá Polanského odsouzení za nezákonný sexuální styk s nezletilou i chaos, který poté následoval. Tvůrci dokumentu měli k dispozici přístup k právníkům figurujícím v celé kauze, stejně jako k médiím, která o ní různým způsobem referovala, a v neposlední řadě také k oběti. Je ale i obžalobou amerického právního systému a naší omámenosti celebritami. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Miluju Romana Polanskiho, protože je to silnej chlápek. Celkově obdivuju lidi, kteří i přes nepřízeň osudu dokáží překonat vnitřní zlobu a jedou dál. Roman neuvěřitelným způsobem zatáhl za ruční brzdu a přetransformoval se. Je mi záhadou, že lidé většinou zanevřou na oblíbeného člověka jen kvůli manýrům, které v osobním životě má. Najednou je pohled úplně jinej a to je, podle mého soudu, zlo. Tenhle klučina má ale pořád šibalskej úsměv + můj nehynoucí zájem. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednává o nechvalně známém případu z roku 1977, kdy Roman Polanski nadopoval a znesvětil třináctiletou dívku (shodou okolností v baráku Jacka Nicholsona), a jelikož z toho koukal lágr na dobrých x-let, prásknul do bot a už se v Americe neukázal. Dodnes tam na něj mají vydaný zatykač. Zkrátka, Polanski se stal nedobrovolně jednou ze (svých) filmových postav. ____ Dokument nahlíží na celou kauzu poměrně komplexně - tudíž potěší jak právníky (tímto zdravím Pohrobka), tak fanoušky kinematografie - a k případu samotnému se snaží dobrat přes rekonstrukci několika „mediálních realit“ režiséra. 1, Polanského život. Rodiče mu sebrala válka, přítelkyni zabil Charles Manson. 2, Polanského tvorba, přičemž odtud vzniká otázka, zda zločin nějak nepředjímala, viz znásilnění ve filmu Rosemary má děťátko; zda ďábelská tvorba neimplikuje i ďábelského režiséra. 3, Polanského napojení na exkluzivní smetánku rozvedenou ve slavném vhledu dovnitř Hollywoodu v dokumentu Easy Riders, Raging Bulls. 4, Polanského rozsouzení, protože je zřejmé, že dokument mohl zůstat buďto ambivalentní, anebo se přiklonit na tu, či onu stranu. A spíše se přiklání na stranu režiséra a odhaluje cosi shnilého v mechanismu tehdejší americké justice. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Polanského život nebyl procházka růžovou zahradou, ale tento dokument přišel moc brzy. Ta kauza pořád trvá a život tohoto režiséra byl vždycky velmi složitý, takže analýza jednoho případu nemůže stačit. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý dokument o Polanskeho slávnom škandáli (jeho tvorbe sa venuje iba bokom). Bohužiaľ mi tam veľmi chýbal jeho postoj po rokoch.Ten proces musel byť strašný bordel. Najväčší gól ale bolo hneď na úvode logo Weinsteinovej produkčnej spoločnosti :) 7/10 ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus príliš osekaný dokument, ktorý postráda jak terajšie vstupy Romana Polanskiho (nemuseli by sa zamerievať len na prekérne otázky z minulosti), tak väčší priestor pre rozobratie nabitého portfólia (napr. dosť zásadný počin pre osobu R.P. "Tess", venovaný jeho zosnulej manželke Sharon Tate ostáva nespomenutý) tohto kontroverzného, ale aj renomovaného tvorcu. Mrs. Zenovich sa cez príhovory právnikov a mediálne výstupy zamerieva skôr na onu neblahú kauzu ohľadom údajneho zneuctenia 13-ročného dievčatka v dome Jacka Nicholsona, ktoré rozpútalo skoro nezastaviteľný kolotoč vypočúvaní a navrhovaných trestov. Samozrejme že zo strany R.P. sa jednalo o čin hanebný a neprijateľný, avšak taký istý bol aj prístup vtedajšieho súdnictva a spravodajstva. Ukážkový príklad zaostalého "ducha doby" i "davovej psychózy más(médii)", ktorým ako zámienka na predčasné odpísanie/obviňovanie človeka stačí fikčný svet v jeho filmoch. Verejné špekulácie forsírujúce dohady o participácii na ohavnom masakry prisluhovačov choromyseľného Charlesa Masona či pasii zo znásilňovania prenášané srkz plátno do reality (odvolávanie sa na psycho záležitosť "Rosemary's Baby")-tak to je už-aj pri prísnejšom uvažovaní-fakt "ups and down." Marina sa nemôže pýšiť ani mimoriadnym spracovaním, ktoré tu pozostáva z bežných interview preložených archívnymi zábermi/fotografiami z inkriminovaných miest, "smotánkovských" párty, konkrétnych snímkov alebo súdnych pojednávaní+notorického cirkusu okolo nich. Nato, že ide o rok výroby 2008 by som čakal invenčnejší, no hlavne ešte komplexnejší súhrn. Nič to nemení však na tom, že "Roman Polanski: Wanted and Desired" je z informatívneho hľadiska pre menej oboznámeného diváka uspokojujúci, pretože i keď mu chýbajú komplementárne časti tak pracuje tzv. prierezovo, čiže vyvíja úsilie pokryť čo najväčší počet existujúcich dát a to s úmyslom podať ich čo najpochopiteľnejšie. Primeraná pochvala je ceľkom iste na mieste. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavá sonda do života dnes již legendárního režiséra, kterého já - musím se přiznat - moc nakoukaného nemám. Docela objektivně zachycuje Polanskiho život a jeho klíčové události - 60. léta a vraždu jeho manželky a hlavně pak onu známou aféru, kvůli které utekl z USA. Ta je však podle mého názoru poněkud rozvlekle uspořádaná a rozhodně by mohla být i zkrácená. Přeci jen jsem očekával trochu hlubší zaměření na jeho tvorbu. Je to sice jen malá piha na kráse, ale je vidět... ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který dopodrobna přibližuje okolnosti Polanskiho "kauzy". Slavný režisér, kterého jak se zdá, na každém kroku pronásledovala smůla. Typický příběh člověka, který měl v jednu chvíli vše a v druhou nic. Za to, co provedl jistě měl být potrestán, ale takový hon na čarodějnice si rozhodně nezasloužil. Jak řekl žalobce sám: "Nedivím se, že utekl." ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hodnotím vysoce jednoznačně kvůli obsahu a ne kvůli formě. Zajímavý obrázek manipulace se spravedlností, ve kterém se prvotní příběh provinění a zneužití ztrácí, protože ho překryje možná mnohem oblubnější vina a využívání, tentokrát ale spojená se soudním systémem. ____ Nakolik asi může být dokument o manipulaci manipulativní? To se nedá říct. Tady záleží jen na divákově víře nebo důvěře. /18. 2. 13./ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sotva Romana Polanského zatkli ve Švýcarsku za jeho víc jak 30 let starý čin, je na trhu DVD s dokumentem, který se tématu věnuje hned od začátku. Dokument HBO je zajímavý pro ty, kteří o Polanském nikdy neslyšeli, nebo jen nějaký ten šum postřehli, ale ne podrobnosti. Pro ty, co o Polanském přece jen něco vědí, je pak dokument je zopakováním známých věcí, kdy navíc vynechává některé podstatné kousky skládačky. Asi nemá cenu se dohadovat o tom, jestli je Polanski psychicky narušený člověk. Je. Není divu, když mu rodinu vyvraždili nacisté, jako dítě zažil koncentrák a hrůzné praktiky zde, když pobýval v psychiatrické léčebně, když má diagnostikovanou paranoiu, zálibu v satanských filmech a když mu brutálně zavraždili těhotnou manželku (a přítele). Na druhou stranu je brilantní filmař, což v několika (ne výhradně všech) filmech dokázal. Film se soustředí na kauzu s 13letou dívkou, kterou měl Polanski zfetovat a opít a pak ji - s jejím svolením - znásilnit. Propírá různé známé skutečnosti, jako třeba že dívka měla sex už předtím, Polanskému veřejně odpustila, soudce si budoval kariéru... Na druhou stranu se nedozvíme, že v pozadí brutální vraždy jeho manželky stál satanistický kult sériového vraha Charlese Mansona (v USA dodnes hodně populárního, inu každá kultura mé své hrdiny, my máme Kájinka). A že tedy není divu, že média celou kauzu s Polanským spojovala. S výjimkou úvodu zde však nejsou žádné současné záběry nebo názory samotného Polanského, což je hodně škoda, nebyly by od věci. A tak jen uveďme na závěr známý fakt, že nedávno byl Polanski zatčen ve Švýcarsku za onen svůj více 30 let starý čin, za nějž byl v USA odsouzen v nepřítomnosti, a že nyní je v londýnském vězení. Disk je typický magicboxovský. Na úvod zdržuje protipirát a tři trailery, ty samé jsou znovu kdovíproč v nabídce hlavního menu, jinak nic navíc tu nenajdeme. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář: Marina Zenovich, Joe Bini a P.G. Morgan. Tam někde venku je pravda. Já vím, zní to jako akta x, ale co víte ? ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Působivé i zajímavé nahlédnutí do života pana režiséra, vůbec nedokážu posoudit, kde je pravda, takže se vzdám komentáře jeho prohřešků.. Nicméně faktem zůstává, že osudové rány utržil ohromné a v podstatě je obdivuhodné, že se dokázal znovu zvednout, vstát a začít pracovat.. K tomu jedním dechem dodávám, že manipulace se spravedlností, podivný soudce a ještě podivnější rozhodnutí, novinářské fabulace a ve finále „hon na čarodějnice“ si nezasloužil, tím neříkám, že ho omlouvám, jen to asi umím pochopit... ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument o mém ne až tak úplně oblíbeném režisérovi. Bohužel jsem doufal, že film bude trošku o něčem jiném. Ale to asi zase příště. Pro fanoušky RP je to ale nutnost! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument se soustředí na kauzu zdrogování a sexuální zneužití (?) třináctileté dívky slavným režisérem Polanskim. Na reakce a chování právníků, podivného soudce a podivné, dnes již dospělé, oběti. Soudce vlastně svým nestandardním jednáním vyhnal Polanského z USA. Ve Francii narozený režisér se do ní po letech vrátil a těší se zde úctě a pozornosti. Na rozdíl od USA, kde je dodnes stíhán. Nahlédneme do bouřlivého života i bouřlivé, mnohými odsuzované, tvorby Polanského. Možná natočil oskarový snímek Pianista proto, aby se někomu zavděčil, možná jako vzpomínku na vlastní rodinu. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Po přečtení knihy Samanthy Geimer Dívka a po zhlédnutí dokumentu Roman Polanski: Wanted and Desired si konečně můžu utvořit představu o tom, co se tehdy vlastně stalo. Ale i když to, co Polanski provedl, není ok, soudit ho nebudu. Táhne se to s ním od tý doby a myslím, že tudle skvrnu už nikdy nikdo nezahladí. Je sympatický, že Samantha není žádná hysterická feministka a že se snaží za celou tou nepříjemnou událostí zavřít dveře. To, že jí to mravokárci znemožňují, je už věc druhá. Také Polanski se od té doby snad vzpamatoval a snaží se sekat latinu. I když není Polanski zrovna vzorem morálky, svý místo v dějinách filmu mu už nikdo nesebere. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Dokument analyzujici kontroverzni pripad Romana Polanskiho, kdy udajne zdrogoval a znasilnil nevinnou nezletiletou holcicku a nasledny soudni proces, jehoz finale vyustilo v jeho definitivni utek do Francie. To, ze se zrejme jednalo o typicky holcici snahu zviditelnit se a nasledne medialni napumpovani cele kauzy z duvodu Polanskiho statusu kontroverzniho rezisera je vec jina. Pokud tento pripad znate, a celkove jste obeznameni s Polanskiho biografii, pak se toho moc noveho nedozvite, ale pripad je to podle me natolik zajimavy, ze se vyplati se na to mrknout, dokument to totiz neni vubec spatny. Nejzajimavejsi na to vsem z meho pohledu nebyla nikdy samotna soudni kauza, ale spis pozadi, hlubsi Polanskiho historie a potencialni podvedomy motiv. Zejmena jeho filmy s paranoidni a satanistickou tematikou (obzvlast Rosemary's Baby), ktere zakonite vytvari konektivitu jak se samotnym pripadem, tak i se seriovou vrazdou prisluhovacu kultu Charlese Mansona, kteri desetipalcovym nozem brutalne rozrezali Polanskiho tehotnou zenu, herecku Sharon Tate. Jeji krvi na dvere Beverly Hillskeho domu napatlali nazev PIG a inkriminovany dum si pozdeji koupil Trent Reznor, aby v nem nahral proslule praseci NIN album The Downward Spiral. Americka media tak zacala nahlas spekulovat o Polanskiho ucasti na samotnych vrazdach a spojitosti se samotnym Mansonem ciste na zaklade jeho satanistickych filmu, coz mi prislo docela ujete, nicmene pravdu se zrejme nikdy nedozvime, takze tezko rict. Co mi na dokumentu chybi jsou soucasne reakce samotneho Polanskiho, ten se sice v dokumentu objevuje, ale jen v historickych zaznamech z dane doby. Na druhou stranu se mu vubec nedivim, ze uz se v tom nechce hrabat. Misto toho jsou zde extenzivni interviews s pravniky Polanskiho pripadu, kteri z informativniho hlediska urcite maji co rict, specificky se zamerili na znacnou zaujatost a pochybne chovani soudce, ale zase to nejsou z divackeho pohledu natolik exclusivni subjekty. Dalsi zajimave uvahy, ktere dokument prinasi, je vliv celeho pripadu na Polanskiho budouci reziserskou karieru. Timto pripadem se v podstate nadobro vzdal "Hollywoodu", prestize, vysokych rozpoctu, do USA uz se nikdy nevratil a od te doby natacel pouze lowtech evropske snimky. Svym zpusobem je to skoda, protoze kdovi jakych masterpiecu by sme se po Rosemary, Chinatownu a Tenantovi jeste dockali. Jeho tvorba v nasledujicich letech zacala pomerne solidne stagnovat a kousky jako Pirates tady opravdu nema nikdo zapotrebi. V posledni dekade se ale nastesti kluk na stara kolena vzchopil a 9th Gate, nebo oskarovy Pianist ho vraci zpatky do hry. 6/10 ()

ext_ 

všechny recenze uživatele

Solidně vystavěný dokument, který se soustředí na soudní proces s Polanskim. Můžeme se i o něm myslet různé věci, ale faktem je, že soud byl vyloženě fraška. Škoda, že dokument počítá s alespoň základním povědomím o Polanském, takže se nedočkáme skoro žádného data, vražda jeho ženy je zmíněna skoro jako mimochodem, o jeho filmech jen zběžně a podobně. Na druhou stranu se mu nedá upřít atmosféra, ale názor na jeho dost rozporuplnou osobu vytvořený jenom z tohoto filmu by byl asi hodně zavádějící. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

“If I had killed somebody, it wouldn’t have had so much appeal to the press, you see? But… fucking, you see, and the young girls. Judges want to fuck young girls. Juries want to fuck young girls. Everyone wants to fuck young girls!” - Roman Polanski. Samotná zúčastněná sama uznala, že už ve 13 byla sexuálně aktivní a že ji víc poznamenal spíš soud a celý ten hon na Polanského než onen akt, kdy byla omámena a pomilována do všech třech otvorů, a mezi řádky tak nějak naznačila, že asi předpokládala, že ji Polanski nebude ukazovat sbírku angličáků. https://www.youtube.com/watch?v=ks4DmdF5bh8 A teď vážně, Polanski byl svou náklonností k mladým dívkám nechvalně proslulý a matka oběti mu dceru vyloženě vecpala, aby ji nafotil. Mohla očekávat, že neskončí jen u focení. Polanski, vědom si své viny, spolupracoval a dokonce nastoupil na pozorování do vězení. Bohužel celý proces byl neustále mařen samotným soudcem, který nevěděl, co si s Polanskim počíst a jelikož Romanovi hrozilo 50 let místo původní dohody o podmínce, radši odletěl zpátky do svý rodný vlasti. Díví se mu někdo? Já ne. ()

Reklama

Reklama