Reklama

Reklama

The World Unseen

všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1950 a jižní Afriku zasahuje příchod apartheidu. Hlavní hrdinka Amina jde navzdory všem zákazům hrdě čelem. Provozuje kavárnu, která se stává centrem smíchu, hudby a tradiční kuchyně. Je to malé světlé místo v oblasti "černo - bílých" striktních pravidel vlády apartheidu. V kavárně pracuje divoká servírka Doris, Jacob - obchodní partner tmavé pleti, který se zakouká do jiskřící poštmistrové Madeleine. Jejich vztah jiskří čím dál víc, ale rasismus je na každém kroku a tak Aminina kavárna je pro jejich vztah útočištěm. Miriam, matka dvou dětí, nikdy nepředpokládala, že v jejím stereotypním životě může nastat změna. Teď ji čeká rozhodnutí, kam se její život bude ubírat dále. Miriam se setkává s Aminou a jejich vzájemná přitažlivost je vrhá na tenký led. Miriam je silná a odolává kouzlu Amini, nalhává si to dočasným poblouzněním. Amina se svým citům nebrání a snaží se být co nejčastěji Miriam na blízku. Skryté city v nich neustále rostou. Amina nabídne Miriam možnost pracovat u ní v kavárně. Miriam stojí před rozhodnutím, které změní její život. Bude dostatečně silná odejít od manžela, který zastává názor, že žena je doma s dětmi a nepracuje, zatímco muž se stará o rodinu a pracuje do noci. Jihoafrická krajina a dobová jazzová hudba dokreslují obraz politického systému, kde v černošské oblasti mají práva bílí. (snoopik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

dogma97 

všechny recenze uživatele

Jediné, co tento snímek drží nad vodou, je velice vkusně a nenásilně zakomponovaný lesbický motiv a pohledná ústřední dvojice. Jinak první polovina rozvíjí emancipační téma k uzoufání nudným způsobem - nekonečné série mluvících hlav občas přerušené záběrem na interiér kavárny či výstupem směšně arogantního policisty. 40% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na pozadí rasových predsudkov juhoafrickej apartheidy zobrazené životy niekoľkých rôznofarebných ľudí - no veru, znie to dosť lákavo. Vynikajúci námet, dokonca aj výber rôznych osudov postáv v tomto ťažkom období, bohužiaľ ten scenár celkový dojem tohto filmu dosť znížil. Odvážna a sebavedomá Amina ignoruje akékoľvek čiernobiele triedenie spoločnosti a ku každému sa správa s úctou a rešpektom - jej kaviareň bola akousi oázou pokoja, kde nikto nerobil rozdiely, či je človek biely, farebný alebo čierny. Za to si získava veľký obdiv, no zároveň sa za svoju toleranciu stáva častým terčom policajných návštev. Ten podklad pre tento príbeh bol v podstate 5-hviezdičkový, no žiaľ tá dejová línia bola dosť strnulá a potenciál ani zďaleka nebol využitý (možno tak z polovice). Ten koniec síce zodpovedal jednu otázku, no množstvo ich zostalo ešte nedoriešených. Škoda, veľká-preveľká! ()

Reklama

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Ciltivý příběh z doby, kdy se lásce určovali hranice. Pravda, ze začátku jsem měl problém se orientovat ve všech postavách, ale po krátké době jsem už byl v obraze. Film do Vás sice nerve horem dolem srdceryvné scény, ale i tak dokáže v divákovi vyvolat silné emoce. A to hlavně vedlejším příběhem o Jacobovi. Na druhou stranu Vás ušetří rádoby intelektuálního rozjímání o smyslu života, což je pro mě velké plus. Nakonec bych se ještě rád zmínil o krásných záběrech africké přírody, které ve spojení s jímavou hudbou dokážou navodit tu správnou atmosféru. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Je to jednoduchý. Potřebujeme buzní drama, kde vlastně nikdy nebudou spolu. Musí být krásné (to je největší podmínka). Musí být utlačované! Musí být Indky! Teď to tak zamatláme hudbou jako z Pána prst(en)ů a bude to kůl, že u toho každá lesbička bude honit klitoris. Shamim Sarif všechny holky milují a já si vypichuji oči vidličkou. Kdyby tam byla pořádná lízačka, tak bych popřemýšlela o vyšším hodnocení. Amen. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem nedávno hodnotil film "Nina´s Heavenly Delights" jako snímek velmi podobný počinu "I Can´t Think Straight", tak opravdu nevím, co bych napsal k tomuhle :)). Vždyt je to vyrobeno ve stejném roce, natočené stejnou režisérkou, s L tématikou a dokonce tam hrají hlavní roli herečky, které hráli i v mou zminoveném "I Can´t Think Straight". Vemu to s druhém konce. Herečky jsou prostě sympatické, modrooké krásky, které navíc umí zahrát co se po nich chce, na to se hezky dívá. Navíc tu máme režisérku, která dostalo ocenění za přínos L komunitě, takže asi ví, jak to chodí. Navíc si sama napsala předlohu k obou filmům. Tento film má tendenci víc chytnout diváka za srdce a nepustit je a řekl bych, že je taky více zaměřený pro "obyčejné" diváky. Diskriminace, nerovná práva a to všechno nás mám dostat. Abych řekl pravdu "I Can´t Think Straight" u mě opět zvítězilo. Nejsem si jistej, jestli kvůli tomu, že je to kvalitnější film, protože tohle je bezesporu velmi dobré, nebo kvůli tomu, že už se mi dostal pod kůži. Kdyby tam hráli jiní herci a bylo to natočeno jinou režisérku, pravděpodobně tomu přidám, ale jak jsem řekl již několikrát, hodnotím dle mého vlastního subjektivního pocitu. Vychutnal jsem si to co to šlo, přesto to zůstalo pro mě ve stínu sestry. 79% ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama