Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Recenze (173)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný, dnes již klasický, snímek podle knihy mého oblíbence Arthura Haileyho. Film se dobře udržel románové předlohy a podle mého v něm nejvíc zaujaly kupodivu vedlejší role. Paní Quinsetová vystřižená Helen Hayes (Oscar) a Joe Patroni, kterého si s chutí zahrál král vedlejších rolí George Kennedy. Přes kvalitu filmu doporučuji knižní podobu :) ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herečka VR - Helen Hayes + 9 nominací: Nejlepší film, Herečka VR - Maureen Stapleton, Kamera, Výprava, Kostýmy, Střih, Hudba, Zvuk, Scénář - A ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nedejte se mýlit obrázkem, Letiště není nějaký tuctový nablblý katastrofický film (jako byly další díly:)), ale spíš psychologický thriller s živoucími postavami a velmi slušnou atmosférou (prostě jako předloha;)). No a dnes se tomu už říká klasika - hlavně proto, že takovéhle filmy se už nějaký ten pátek netočí. 80%, i když jsem od Jacqueline Bisset čekal něco víc;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Katastrofální klasika konkurující klopýtajícím kasovním katastrofám každého kina kterékoliv krajiny. Srozumitelněji řečeno : dnešní katastrofické filmy válcující kasy kin nedosahují kouzelnosti katastrofických snímků z dob dávno minulých jakým je kupříkladu právě Letiště. 80% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Superpero, Indy ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvěle udělaná adaptace románu Arthura Haileyho. Některé scénky z tohoto legendárního snímku byly následně parodovány v Připoutejte se prosím ! Výborní herci a zasloužený Oscar pro H.Hayesovou. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Ve své době to musel být fakt megafilm. Dnes je to jen ukecaná a utahaná nuda, k jejímuž konci jsem se horko těžko vůbec prokousal. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl a jako obvykle nejlepší z celé trilogie. Poměrně jednoduchý děj příjemně vyveden a komplikován nejen špatným počasím, ale i lidmi. Film působí velmi příjemně a atmosférou přesně vystihuje vytíženost a nervozitu letiště plného cestujících, zapadlého letadla na rampě, letadla ve vzduchu se sebevrahem a jednou starou ženou, která je trnem v oku všech aerolinek. Rozhodně stojí za podívání, protože vám nejen přiblíží svět letiště, ale také vás možná přivede ke své skvělé předloze. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kouzlo Haileyho stylu bezchybně převedené na plátno. Pro milovníky starších filmů bomba, pro ty ostatní určitě dodnes dramatická i z psychologického hlediska zajímavá podívaná, jež nám dnes připadne možná poněkud minimalistická a skromná, ale právě v tom spočívá její velikost. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejde ani tak o tu bombu jako o zajímavé osudy několika lidí, které se protly. Hodně mě zaujal efekt rozpůlené obrazovky. Líbilo se mi kvalitní herecké obsazení. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Katastrofický snímek který v podstatě odstartoval tu velmi úspěšnou éru katastrofických snímků ze sedmdesátých let jako Dobrodružství Poseidonu, Zemetřesení, Skleněné peklo, Čelisti atd. Na tehdejší dobu tedy snímků skutečně na velmi kvalitní úrovni. Režisér Henry Hathaway si myslím že tomuto příběhu vtisknul jak patřičné a potřebné napětí, tak i místy vskutku dokonalou atmosféru a hlavně na výrazné lidské typy. Hlavní postavy ztvárnily skutečné herecké známé hvězdy ať už Burt Lancaster jako Mel Bakersfield nebo známý zpěvák Dean Martin jako velitel letadla. Děj filmu je ze začátku lehce chatrný a nepřehledný, až později do do sebe jakžtakž všechno zapadá, některé pasáže jsou skutečně únavně zdlouhavé, ale na druhou stranu zde nechybí ani špetka dobrého humoru, chvílemi jsem si připadal jak když sedím někde v kabaretu (možná ta hudba), a nebo jako když sleduji povedenou komedii. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud se nějakou administrativní chybou stanu ředitelem významného mezinárodního letiště, tak jsem si zcela jist, že mou pravou rukou bude dvojnice schopné slečny Livingstonové, všechny letušky budou vypadat jako úchvatně fackující Gwen a údržbu mi na ploše budou zajišťovat minimálně tři naklonovaní Joeové Patroniové. Jen tak to může fungovat a já budu moci zdravit správní radu zdviženým prostředníčkem. Dosud však ředitelem letiště nejsem a tak mi nezbývá než uznat, že se mi líbilo v kanceláří, na letištní ploše i v letadle a to je co říct, protože já si za letu musím nejméně dvakrát otevřít okénko a jednou vyjít hlavním vchodem na čerstvý vzduch. To platí zejména v letadle Global 2, ve kterém se hromadně kouří a každý si do něj může donést svou vlastní výbušninu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film jsem už viděl několikrát, ale hodnotim až teď. V paměti mi to utkvělo jako taková ukecaná telenovela z prostředí letiště, ale vzhledem k hodnocení a oslavnejm komentářům, jsem si myslel, že si to prostě jenom blbě pamatuju. Dneska šel film v televizi a já jsem zjistil, že si to pamatuju velice dobře. Tam se opravdu celou dobu jenom kecá a kecá a kecá a nějaká ta katastrofická část se odehraje až někdy během posledních 30 minut. Jinak celou dobu sledujete, jak se tam snažej ručně vykopat nějaký zapadlý letadlo a do toho různý rozhovory typu: "Miláčku, kdy se vrátíš domu? - Asi se zdržim. Máme pohotovost. - Takže práce je ti milejší než já? Takhle se nedá žít, blablablabla..." Když se teda na konci děj konečně přesune na palubu letadla, tak se dá mluvit o nějakym napětí, ale to nevyváží předchozích cca 100 minut naprostý nudy. Tahle katastrofická "klasika" mě dost zklamala. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tehdy ještě tvůrci věděli, co takový Michael Bay nebo Roland Emmerich nikdy nepochopí. Že napětí ve filmu není přímo úměrné počtu explozí, že jde především o schopnost udržovat atmosféru a gradovat děj. Ve filmu jsou samozřejmě přítomna skoro všechna žánrová klišé, ale tvůrci s nimi uměli pracovat, koneckonců film vznikl jako adaptace knihy mistra oboru. Po dlouhé době jsem si to dnes zase docela rád připomněl. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Film z dob, kdy filmové upoutávky měly voiceovery seznamující s dějem a na plátně se při telefonním hovoru rozděloval obraz, abysme viděli oba telefonující zároveň. Na mě hrozně melodramatický... Koho proboha zajímají všechny ty rozpadající se manželství, milostné trojúhelníky a narcistní piloti zbouchávající naivní letušky? Ale minimálně linie s bombou byla dobrá - dojemná a napínavá. Což mi ale připomíná tu příšernou kakofonickou hudbu, kterou se v některých scénách pokoušeli dodat napětí. Ale s ohledem na mizerné další díly... No, prostě hodně smíšené dojmy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V jednom dopravním letadle pěkně vedle sebe usazení černá pasažérka a terorista s bombou v kufříku (tentokrát bez turistických nálepek Hirošima, Drážďany, Pearl Harbor a Nagasaki). Tak tomu se říká pech.. Zábavná klasika katastrofických filmů z leteckého prostředí, jenž klade důraz i na partnerské vztahy a která se v několika scénách (chtě i nechtě) nebezpečně blízko přiblíží svému parodickému následovníku Připoutejte se, prosím! Bezpečnostní opatření na Lincolnském letišti byly evidentně nedostačující, neboť dnes by zadrželi pana Guerrera již ve vstupní hale a za půl hodiny by směřoval v oranžovém mundúru první třídou na Guantanamo v rámci dovolené na zohavenou.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zhruba první hodinku se ocitáme v laciné telenovele, která na nás útočí svými propletenými vztahy, problémy a melodramatickými výlevy. Poté se konečně Letiště přehoupne do té dramatičtější poloviny a postupně se začne dít i něco katastrofického. Kromě krásy dam Jacquelline Bisset a Jean Seberg film nabízí i příjemný humor o který se stará Helen Hayes coby vychytralá "milá babička" podvodnice a její luxusní fígle s letenkami:) Kdyby film trochu ubral na oném "telenovelovém úvodu" a ponechal jen ty potřebné momenty k seznámení se s postavami a jejich vztahovými vazbami, jenom by mu to prospělo a první polovina děje by pak nepůsobila tolik zdlouhavě. Na dobu svého vzniku rozhodně vydařené. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čím starší, tým lepší. No, na mnohé filmy to platí a tento k nim určite patrí. Blockbusterovský nádych má tento film po mnohých stránkach, celá plejáda hereckých és, napínavá atmosféra a ten správny popcornový príbeh so svižným spádom. Napriek jeho pomerne prehnanej dĺžke je scenár stále atraktívny a nenudiaci, hlavne vďaka rozmanitému deju. 80%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale plné hodnocení je jen kvůli Helen Hayes alias černému pasažérovi. To je prostě něco, co se musí vidět! ()

Reklama

Reklama