Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl a jako obvykle nejlepší z celé trilogie. Poměrně jednoduchý děj příjemně vyveden a komplikován nejen špatným počasím, ale i lidmi. Film působí velmi příjemně a atmosférou přesně vystihuje vytíženost a nervozitu letiště plného cestujících, zapadlého letadla na rampě, letadla ve vzduchu se sebevrahem a jednou starou ženou, která je trnem v oku všech aerolinek. Rozhodně stojí za podívání, protože vám nejen přiblíží svět letiště, ale také vás možná přivede ke své skvělé předloze. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film je o letisku, ale rozoberá skôr medziľudské vzťahy zo všemožných strán od pracovných cez lásku až po srandovnú čiernu pasažierku, ktorá je najzábavnejšou figúrkou, a jej pekný vzťah s personálom. Keď sa situácia začne komplikovať, začne to byť naozaj napínavé. Pristátie som vo filme videl už aj zaujímavejšie, ale to, čo mu predchádza, nemalo chybu, škoda, že som si to dosť presne pamätal ešte z dávnych čias. –––– Tohle letadlo je postavený tak, že vydrží všechno na světě kromě špatnýho pilota. –––– Je dobrá, ta babka si nastoupí do letadla jako do výtahu. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tehdy ještě tvůrci věděli, co takový Michael Bay nebo Roland Emmerich nikdy nepochopí. Že napětí ve filmu není přímo úměrné počtu explozí, že jde především o schopnost udržovat atmosféru a gradovat děj. Ve filmu jsou samozřejmě přítomna skoro všechna žánrová klišé, ale tvůrci s nimi uměli pracovat, koneckonců film vznikl jako adaptace knihy mistra oboru. Po dlouhé době jsem si to dnes zase docela rád připomněl. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nezestárlo, i když dneska se pletacím jehlicím a kufříku s tnt na palubě múžete leda smát. Ovšem jediný skřípějící moment ve scénáři rozhodl o tom, že jsem si druhou půlku napínavého filmu moc neužil - a to byl ten pacient, co tak úzkostně ctil soukromý majetek (víc napovídat nesmím). Velmi dobrý film s pestrou paletou solidně rozehraných životních příběhů, nepatřící do kategorie katastrofických. Nejhezčí ženou ve filmu je zapomenutá paní Bakersfeldová, Dana Wynter! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Super výrazná hudba, vo svojej dobe jeden z najziskovejších filmov vôbec a predsa mi chýbalo len jedno - napätie. Uznávam filmovú kvalitu, hlavne v tom, že film má opodstatnenú dĺžku. aby výborne predstavil postavy. A rád som si to pozrel, no ako neznalec diela, ktoré som videl sto rokov na poličke a nikdy nechytil do rúk, môžem povedať, že ani po dvoch hodinách neprišlo nič okrem dialógov. V Leteckých katastrofách je človek stonásobne viac napätý. Podľa mňa toto vôbec nie je katastrofický film. Katastrofou je možno zemiakové pyré v školskej jedálni, ale toto fakt nie. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Jeden z prvých filmov, ktorý zobrazuje používanie tónových (tlačidlových) telefónov v čase, keď otočné číselníky boli ešte štandardom pre väčšinu krajiny. (Arsenal83)
  • George Kennedy v role Joea Patroniho je jediný herec, ktorý sa objavil v tomto filme aj vo všetkých jeho troch pokračovaniach. (Arsenal83)
  • Dean Martin získal 10% z hrubých příjmů, což znamenalo dalších sedm miliónů dolarů k jeho platu navíc. (džanik)

Reklama

Reklama