Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl a jako obvykle nejlepší z celé trilogie. Poměrně jednoduchý děj příjemně vyveden a komplikován nejen špatným počasím, ale i lidmi. Film působí velmi příjemně a atmosférou přesně vystihuje vytíženost a nervozitu letiště plného cestujících, zapadlého letadla na rampě, letadla ve vzduchu se sebevrahem a jednou starou ženou, která je trnem v oku všech aerolinek. Rozhodně stojí za podívání, protože vám nejen přiblíží svět letiště, ale také vás možná přivede ke své skvělé předloze. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Film z dob, kdy filmové upoutávky měly voiceovery seznamující s dějem a na plátně se při telefonním hovoru rozděloval obraz, abysme viděli oba telefonující zároveň. Na mě hrozně melodramatický... Koho proboha zajímají všechny ty rozpadající se manželství, milostné trojúhelníky a narcistní piloti zbouchávající naivní letušky? Ale minimálně linie s bombou byla dobrá - dojemná a napínavá. Což mi ale připomíná tu příšernou kakofonickou hudbu, kterou se v některých scénách pokoušeli dodat napětí. Ale s ohledem na mizerné další díly... No, prostě hodně smíšené dojmy. ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velké filmy dělají maličkosti, v tomto případě nejen herci v hlavních rolích, ale především ti ve vedlejších, od černé pasažérky, přes letištního technika až k půvabné Sebergové. V hlavní rolí září Lancaster a Martin, který pro mě překvapivě drží krok. Děj je skvěle vystupňován s řadou bočních příběhů, které jsou propletené a utváří výborný celek. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý započal éru katastrofických filmov tak obľúbených v 70-tych rokoch minulého storočia. Príjemným oživením bolo delenie obrazovky, čím sa dokonale navodila aktuálnosť udalostí, pričom podľa mňa sa to najlepšie podarilo pri hádke Lancastera s manželkou, kedy sa nám dokonale ukázal ich súkromný život. A práve s tohoto dôvodu priblíženia ľudských osudov sú aj po rokoch tieto filmy omnoho kvalitnejšie ako súčasná produkcia, ktorá sa viacej sústreďuje na technickú stránku a osudy jednotlivcov necháva vlastne úplne bokom. Helen Hayes je vo svojej milej úlohe úplne skvelá, svoje postavy však dobre zahrali aj Dean Martin, Jean Seberg či George Kennedy. Film má trocha pomalší rozbeh, až sa zdá, že sa katastrofy nedočkáme, postupne však naberá takej rýchlosti boeingu, že dokonale pripúta do sedačky. Sprvu mienené 4* sú myslím na prilepšenie dostatočne obhájené a v mojich očiach film, ktorý dosahuje kvalít absolútnej špičky žánru - Skleneného pekla. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Než se letadlo odlepilo od země, uplynula hodina a čtvrt. Než se stalo něco co by se dalo označit za spoiler, uběhla další půlhodina. Pozitivní zprávou je, že čekání za to stálo. Letiště je luxusně obsazené, skvěle zahrané a zručně zrežírované. Ze svaté trojky sedmdesátkových filmů to u mě bude stačilo jen na pomyslný bronz, jenže to zároveň znamená, že se poměřuje s těmi nejlepšími z žánru, a zdatně s nimi drží krok. Jednu výhodu nad nimi přece jenom má. Znalost Připoutejte se, prosím mu přidává další rozměr. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Film bol vo svojom čase veľkým komerčným úspechom a pre Universal Pictures to bol nový rekord v zárobkoch (zárobok 128 miliónov dolárov pri rozpočte 10 miliónov), keď film prekonal dovtedy vedúci Spartak (1960). (Arsenal83)
  • Jeden z prvých filmov, ktorý zobrazuje používanie tónových (tlačidlových) telefónov v čase, keď otočné číselníky boli ešte štandardom pre väčšinu krajiny. (Arsenal83)
  • Film se natáčel od 31. ledna do června 1969. Natáčelo se na mezinárodním letišti v Minneapolis/St. Paul, kde během zimy nebývá nouze o sníh. Zpočátku byly producenti nuceni jako náhražku použít bělené piliny, v dalším průběhu natáčení pak přišla skutečná sněhová bouře.

    Obdobie natáčania trvalo od 31. januára do júna 1969. (džanik)

Reklama

Reklama