Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Strašně dobře se na to kouká, i když se vlastně nic až tak zásadního neděje. Spousta postav a každá aspoň trochu zajímavá. Škoda, že ten konec není až tak drsný, jak si člověk sliboval podle Airplane!, ale i bez Macho Grande je to dobrý film toho typu, co se už dneska netočí. Super nápad rozdělene obrazovky! ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"Ta toho snese mnohem více než si myslíš." Perfektní ukázka žánru "katastrofická (filmová) telenovela " – jiné příklady zatím neznám. Spojení každodenního dramatu (míněno v lehké nadsázce) rozvodů, finančních krachů a aférek s letuškami a mužů v kokpitu, kteří nemohou bez dýmky nebo doutníku ani nastartovat motory, a jejich hrdiného zápasu o záchranu cestujících a stroje. Ovšem nesmím opomenout ani jejich kolegy na zemi v řídících věžích. Je v tom poetika technologického pokroku, milá naivita ve vykreslení světa letiště, roztomilý a příjemný humor. A také velmi silný lidský a tragický příběh. Vše v pro mne velmi přitažlivých kulisách konce 60. let s množstvím věcí, na které lze koukat. Od automobilů (za něž je zde největším hrdinou '69 Ford Country Sedan), přes interiéry, módu, technické vybavení... nebo samotné technické provedení filmu, zvláště dělení plátna – konečně vím odkud to Tarantino vzal v Once Upon a Time in Hollywood. Film má slušný spád, nepostrádá napětí, má výborné herecké obsazení, kde zvlášť vyniká úžasná stařenka Helen Hayes, pak Dean Martin, Lancaster, Jean Seberg, Kennedy a samozřejmě Jacqueline Bisset. Kouzlo filmu zachytil hezky i mladý Cimrman ve svém komentáři. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nezestárlo, i když dneska se pletacím jehlicím a kufříku s tnt na palubě múžete leda smát. Ovšem jediný skřípějící moment ve scénáři rozhodl o tom, že jsem si druhou půlku napínavého filmu moc neužil - a to byl ten pacient, co tak úzkostně ctil soukromý majetek (víc napovídat nesmím). Velmi dobrý film s pestrou paletou solidně rozehraných životních příběhů, nepatřící do kategorie katastrofických. Nejhezčí ženou ve filmu je zapomenutá paní Bakersfeldová, Dana Wynter! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je ťažké pozerať s vážnou tvárou film typu Letisko, ak ste pred ním videli všetky paródie na katastrofický žáner a jeho klišé, ktoré už poznáte naspamať. Takže tu máme letisko, ktoré má vďaka počasiu problémy s prevádzkou, zhodou okolností sa dostane do vzduchu lietadlo so šialencom na palube a my máme akože tŕpnuť, ako to celé skončí. Takže paradoxne sú na filme najzaujímavejšie postavy a ich vzťahy, ktoré sa celkom snažia odzrkadlovať aj niektoré tie úskalia práce na letisku, respektíve vo vzduchu a ich dopad na súkromný život protagonistov. To znamená, že nie sú iba výplňou medzi katastrofickými scénami, ako napríklad v Sklenenom pekle, kde nás ale scény skazy ohurovali omnoho viac. Takže je to skôr na preferenciách diváka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V jednom dopravním letadle pěkně vedle sebe usazení černá pasažérka a terorista s bombou v kufříku (tentokrát bez turistických nálepek Hirošima, Drážďany, Pearl Harbor a Nagasaki). Tak tomu se říká pech.. Zábavná klasika katastrofických filmů z leteckého prostředí, jenž klade důraz i na partnerské vztahy a která se v několika scénách (chtě i nechtě) nebezpečně blízko přiblíží svému parodickému následovníku Připoutejte se, prosím! Bezpečnostní opatření na Lincolnském letišti byly evidentně nedostačující, neboť dnes by zadrželi pana Guerrera již ve vstupní hale a za půl hodiny by směřoval v oranžovém mundúru první třídou na Guantanamo v rámci dovolené na zohavenou.. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Film mal premiéru 29. mája 1970 v newyorskej Radio City Music Hall, kde ho vysielali celých 12 týždňov. (Arsenal83)
  • Ředitel letiště Mel Bakersfeld (Burt Lancaster) má jako služební vůz, ve kterém se pohybuje po letištní ploše, kombík Ford Country Sedan z roku 1969. (J.F.B.)
  • Dean Martin sa vyjadril, že postava Vernona Demeresta bola jedna z jeho najobľúbenejších. (Arsenal83)

Reklama

Reklama