Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tehdy ještě tvůrci věděli, co takový Michael Bay nebo Roland Emmerich nikdy nepochopí. Že napětí ve filmu není přímo úměrné počtu explozí, že jde především o schopnost udržovat atmosféru a gradovat děj. Ve filmu jsou samozřejmě přítomna skoro všechna žánrová klišé, ale tvůrci s nimi uměli pracovat, koneckonců film vznikl jako adaptace knihy mistra oboru. Po dlouhé době jsem si to dnes zase docela rád připomněl. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

V 1970 to musel byť nepochybne skvelý film, ale dnes v konkurencii amerických akčákov a seriálov tipu Letecké katastrofy, je to už len smiešne vyznievajúca konverzačka, ktorá pôsobí nereálne ako po technickej, tak scenáristickej stránke. Rozvod pre workoholizmus, otázka potratu, milenecký pomer pilota a letušky, milá starenka, čo lieta zásadne načierno... klišé. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Podle příručky je tohle nemožné. To se mi na 707 líbí nejvíc. Umí všechno, jen ne číst. Pustil jsem si to předtím, než jsem zamířil na Václava Havla a křeslo před obrazovkou opouštěl ukonejšen; nic se nemůže stát. Letiště je jedním z filmů, jehož nemnohé kvality zmizíkuje znalost epigonů; to, jak málo se líší od Připoutejte se, prosím!. Dnes působí film podle předlohy Arthura Haileyho jako šablona plná klišé na všech úrovních: K nepřečkání dlouhá, vše-objasňující expozice, nenápadné staré báby = zlo, kněz fackuje hysterického pasažéra, starý prasák (Dean Martin, očividně pod parou) má radost z miminka, dříč si dá na oslavu dobře odvedené práce doutník. Osvěženími filmu jsou paradoxně též klišé - ta, která by dnes (bohužel) neprošla - rozvod jako dobré řešení, kouření v letadle a třeba z hlediska úzkostlivé bezpečnosti skandální názor pracovníků letiště: Neotravuj pasažéra tím, do čeho nám nic není. Trio Zucker / Zucker / Abrahams mělo s parodií strašně málo práce. Ve výsledku se ztotožňuji s výrokem Burta Lancastera: jde o nejhorší brak, který kdy byl natočen. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čím starší, tým lepší. No, na mnohé filmy to platí a tento k nim určite patrí. Blockbusterovský nádych má tento film po mnohých stránkach, celá plejáda hereckých és, napínavá atmosféra a ten správny popcornový príbeh so svižným spádom. Napriek jeho pomerne prehnanej dĺžke je scenár stále atraktívny a nenudiaci, hlavne vďaka rozmanitému deju. 80%. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Řadím vedle DOBRODUŽSTVÍ POSEIDONU a SKLENĚNÉHO PEKLA do špičky mého oblíbeného žánru katastrofických filmů 70. let. Za velkou pochvalu stojí zejména hezky zpracovaný příběh a výborné herecké obsazení - mj. Helen Hayes za roli černé pasažérky Ady Quonsett dostala sošku Oscara. Z dalších dílů série stojí za pozornost zejména LETIŠTĚ ´77. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Film bol vo svojom čase veľkým komerčným úspechom a pre Universal Pictures to bol nový rekord v zárobkoch (zárobok 128 miliónov dolárov pri rozpočte 10 miliónov), keď film prekonal dovtedy vedúci Spartak (1960). (Arsenal83)
  • Maureen Stapleton, ktorá hrala postavyu Inez Guerrero, mala strach z lietania a vždy jazdila výlučne vlakmi a loďami. Odmietla chodiť aj výťahmi. Preto bolo zabezpečené, aby jej postava ostala po celý čas nakrúcania pevne na zemi. (Arsenal83)
  • Ředitel letiště Mel Bakersfeld (Burt Lancaster) má jako služební vůz, ve kterém se pohybuje po letištní ploše, kombík Ford Country Sedan z roku 1969. (J.F.B.)

Reklama

Reklama