Reklama

Reklama

Burt Lancaster znovu spojil síly s režisérem Johnem Frankenheimerem a zahrál si hlavní postavu v autentickém příběhu vězně Roberta E. Strouda. V roce 1909 byl Robert Stroud odsouzen k deseti letům vězení za zabití člověka. Později ztrácí veškeré naděje na propuštění, protože bodne jiného vězně. Uvězněný v Leavenworthu, zpečetí svůj osud zabitím vězeňského strážce, když jeho matce (Thelma Ritterová) není dovolena návštěva. Tehdy je odsouzen k smrti. Jeho matka prosí manželku Woodrowa Wilsona o přímluvu a prezident nakonec zmírní Stroudův trest na doživotí v izolaci. Bezútěšné přežívání mu ztrpčuje krutý dozorce Harvey Shoemaker (Karl Malden). Jednoho dne se však cosi změní, Stroud najde na vězeňském dvoře poraněného vrabce, ošetří ho a pečuje o něj dokud se neuzdraví, dokonce vrabčáka naučí i pár veselých kousků. S odchodem Shoemakera, je Stroudovi dovoleno mít v cele více ptáků a tak začne studovat jejich chování. Jak míjí roky, stává se expertem na chov ptáků v zajetí, nakonec napíše knihu o nemocech, ke kterým jsou náchylní. Poté co získá cenu v časopisecké soutěži, ho návštěví nadšená ornitoložka Stella Johnsonová (Betty Fieldová), která mu navrhne rozjet společné podnikání a vyrábět léky pro ptáky. Skvěle obsazené drama, ve kterém Burt Lancaster podává jeden ze svých nejlepších výkonů, je příběhem člověka, který díky pevné vůli a intelektuálním schopnostem znovu nachází smysl života a fascinující svět i v prostoru malé cely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Jak se člověk naučí být člověkem až když je odtržený od společnosti. Jak se člověk naučí žít se zvířaty misto s lidmi. Jak se člověk po dvaceti letech někomu omluví. Jak se člověk učí o něco slušně požádat. Jak přežít v malé cele bez vyhlídky na propuštění. Jak vést sametovou válku s úřady. Jak se smířit sám se sebou. Jak se podívat na padesát let starý film a nevidět nedokonalosti. Jak vnímat plochý příběh a vidět v něm hloubku. Jak poslouchat slova a slyšet v nich strach, úzkost, zlobu, obdiv, přátelství, smíření, zoufalství i porozumění. Jak vnímat hudbu a chtít víc. Jak se podívat na ptáčníka .. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ptáčník z Alcatrazu je prakticky první známý vězeňský film, zakladatel subžánru který vrcholil díly jako Shawshank či Zelená míle. A je to film úžasný, překrásný, strhující. Nejsou tu žádné klišé, které se zhusta objevovaly v pozdějších žánrových filmech, je to spíše životopisný film soustředěný na jednu postavu, která navíc tráví většinu života na samotce. Robert Stroud není žádné neviňátko, je to chladnokrevný, bezcitný vrahoun, kterého lidi nezajímají ani v nejmenším. Za desetiletí ve vězení se ale naučí milovat ptáky, stará se o ně, učí se, snaží se se léčit, píše o nich knihy. Naprosto úžasné je hledání léku, když mu jeho ptáci umírají na septickou horečku. A s pomocí ptáků nachází cestu k lidem okolo - ať už je to přátelství s frajerským spoluvězněm, byznys partnerství s přerodem v lásku se Stellou, kamarádství se strážným či finální respekt a porozumění s nenáviděným správcem. Jedna z nejúžasnějších rolí Burta Lancastera, který si zasloužil Oskara a i další fajn herci ve vedlejších rolích - Malden, Brand nebo Savalas, který tu měl ještě zbytky vlasů. Smutný fakt - Robert Stroud zemřel rok po vzniku filmu, na svobodu se nikdy nedostal. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Moc povedenej a srdce ryvnej kousek který Vás vtáhne a nepustí.Lancasrer v roli na doživotí odsouzeného vězně se postupem času dostává až do Alcatrazu,jeho jediná zábava sou ptáci.Postupem času se z něj stává uznávaný ornitolog který na základě prvotních pokusech vynalézá doslova na koleni léky na různé ptačí nemoci. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

vždy se snažím si ten který a zvlášť dojemný příběh neprožívat tak ,aby mě psychicky dostal.Tady to nešlo.Opravdu silný příběh silného člověka.I po letech na něj neusedla patina času.Doporučuju ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Film podľa skutočnosti, o človeku menom Robert Franklin Stroud, ktorý prežil takmer celý život vo väzení a ktorého životný príbeh znie až neuveriteľne. Príbeh, v ktorom sledujeme prerod bezohľadného vraha na citlivého chovateľa vtákov a kultivovaného vedca. Tento prerod je veľmi presvedčivo stvárnený výborným Burtom Lancasterom. Film výborne pracuje s atmosférou, ktorá je spočiatku dusivá, znepokojivá, aby sa v nej neskôr striedali záblesky optimizmu s totálnou beznádejou. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Na to jaké téma film zpracovává je to nekonečně dlouhé, jedná se sice o zajímavý příběh, jenže kromě osobnosti Lancastera nenabízí nic moc navíc. Opravdu se to táhne, hlavně od okamžiku, kdy ztratí své opeřené přátele. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Filmu by neuškodila kratší metráž, dvě a půl hodiny jsou pro mě na soustředění moc a tady se to místy vleklo. Aspoň do té doby, než Stroud začal léčit ptáky, to jsem skoro zívalnudou. Samotný příběh Roberta Strouda mi připadá trošku zidealizovaný. Trochu jako Meresjev v americkém podání - nikdy si nezoufej, vždycky si věř a budeš mít úspěch třeba i zpoza mříží (jak já jsem na slovo "úspěch" alergický). A hned se roztočí byznys. Takové neživotné postavy tam byly ještě dvě - obě ženy, matka i manželka. Zkrátka tenhle optimistický přístup k životu mi je osobně dost cizí. Ke kvalitě filmu ovšem nemohu říct ani ň, režijně i herecky precizní práce, aha, byl to Burt Lancaster, já si ksichty nepamatuju, zatro si pamatuju vlasy, zvlášť když chybí Tellymu Savalasovi, toho jsem poznal. Někde už jsem viděl i Maldena, musím kouknout do jeho filmografie,jinak jsem ovšem neznal nikoho. Leč byl to film z doby, kdy Hollywood ještě uměl dělat prvotřídní filmy. ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo že mě starý ještě černobílí film zaujme a co víc, bude mě velice bavit. Tomuhle se to povedlo a může za to kvalitní scénář a přesně obsazený hlavní hrdina. Možná že ty staré filmy mají pořád něco do sebe, hned je vám jasné kdo je hlavní hrdina, jaká je jeho minulost a o co mu jde. Z jednoduchého námětu se tomuhle filmu povedlo vytvořit zajímavou, chytrou a koukavou podívanou. Ne, takovéhle filmy už se neska netočí. A je to škoda. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

5 hviezdičiek som dal Shawshanku.. Napriek dlhej stopáži a čb formátu som sa ani chvíľu nenudil. Lancaster mi neustále pripomínal Georga Clooneyho, čo nebolo na škodu veci. Aj také väznice ako Alcatraz museli nakoniec ustúpiť ľudským hodnotám. Chcel by som len vedieť nakoľko sa film odklonil od skutočného života Roberta Strouda.. ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Pro mě nádhera, nádhera a ještě jednou nádhera. Celý film jsem sledoval s nesmírnou zaujatostí. Burt Lancaster to zahrál na výtečnou a celý film mě držel u obrazovky po celých 147 minut. ()

marlon 

všechny recenze uživatele

Pravdivý príbeh ľudského odhodlania a vzdoru je síce obdivuhodný, jeho sfilmovanie však výrazne zaostáva za očakávaním. Nezáživné a nudné, bez potrebnej dávky napätia a dynamiky. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Těch 147 minut je teda dost ubíjející nuda. Na druhou stranu, když už se někdo rozhodl natočit film o člověku, který celý život proseděl v base, většinu z toho na samotce a jen tak mimochodem se z něho stal uznávaný ornitolog... no o moc lépe ( s přihlédnutím ke stáří filmu ) to podle mě nešlo. I přes tu nudu mě ten film svým způsobem chytnul ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh opírající se primárně o lidskost a smysl života. I na tak bezútěšném místě dokázal Robert E. Stroud očistit svou duši a plnohodnotně naplnit dlouhá léta izolace od okolního světa. Černobílý obraz ještě více podtrhuje vážnost a zároveň krásu v prožívání z pohledu diváka. Zpočátku ve mě agresivní trestanec v podání Burta Lancastera nebudil příliš velkou důvěru, ale o to víc mě dostala jeho pozvolná proměna v dobrosrdečného, cílevědomého a zároveň stále docela tvrdého člověka. V pokročilém věku už bychom Strouda mohli označit pouze za zkušeného a moudrého, protože z něj veškerý hněv úplně vyprchal. Z vedlejších (ale výrazných) rolí je potřeba zmínit Karla Maldena jako neústupného dozorce, který Burtovi občas pěkně zatápěl a také Tellyho Savalase v typické roli na půl vyšinutého vězně. Savalasovi tyto role prostě sedly a nejednou jsem si při pohledu na jeho mimiku vzpomněl na Toma Hardyho. Pro mě jednoznačně plný počet! ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Dobrý ale trocha zdĺhavý film v ktorom sa striedajú lepšie a horšie momenty.Celkovo však film pôsobí nadpriemerným dojmom.Nenechajte sa však zmýliť názvom, pretože v Alcatraze sa to odohráva len asi posledných 40 minút. ()

juditik 

všechny recenze uživatele

Skutočný príbeh (aj keď ževraj nie veľmi verný svojej predlohe-čo sa aspoň hlavnej postavy týka) väzňa, ktorý strávil celý život za mrežami. Jediné, čo ho držalo nad vodou bol malý vrabec, ktorý vypadol z hniezda a o ktorého sa 'z dlhej chvíle' začal starať...a tým to všetko začalo..Celý tento príbeh je pekným príkladom ľudskej odhodlanosti a vôle žiť a ísť ďalej. Vo Ptáčníkovi som prvý krát videla hrať Lancastera a musím povedať, že si rozhodne získal moje sympatie. A samozrejme, 'Kojak' tiež nesklamal ;) ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Některé filmy nestárnou - a Ptáčník z Alcatrazu patří k jednomu z nich (lví podíl má na tom skvělý výkon Burt Lancastera v titulní roli). Skutečný "Ptáčník" Robert Stroud zemřel 21. 11. 1963, ve vězení Springfield (stát Missouri), kde byl umístěn od roku 1959. Bylo to den před tím, než byl zastřelen v Dallasu prezident John F. Kennedy. Proto se zprávě o Stroudově smrti dostalo publicity jen okrajově... ()

PATWIST 

všechny recenze uživatele

Dojímavý príbeh s tématikou väznice, ďalej pozrite Útek z Alcatrazu (1976), Vykúpenie z väznice Shawshank (1994), Zelená míľa (1999) a Polnočný expres (1978) ()

Reklama

Reklama