Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zapomeň na minulost, najdi svou budoucnost.
Hlavním hrdinou příběhu je čtrnáctiletý Juhani, který je pronásledován traumatickými zážitky z dětství. Po šesti letech stěhování mezi pěstounskými rodinami skončil v chlapeckém dětském domově na malém ostrově. Celé místo se řídí striktními pravidly nelítostného ředitele Olavi Harjuly. Jedinými obyvateli ostrova je osm chlapců, ředitel se ženou a dvěma dcerami a hospodyně Tyyne. Tato izolovaná komunita představuje svět sám pro sebe. Film Domov šedých motýlů staví diváka před mnoho zajímavých a tíživých otázek. Jak dlouho musí člověk platit za své chyby? Kdy může sám sobě odpustit a osvobodit se? A může vůbec? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (167)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Film s přídavky četných dochucovadel a aromat vytvořil poměrně plochý příběh, jehož hlavním úkolem bylo odvést divákovu pozornost od ústřední zápletky Juhaniho traumatu. To jsme se mohli dozvědět během deseti minut, jenže pak už by scenárista neměl o čem vyprávět. Takže raději uměle natahoval a natahoval, až vznikla tato nastavovaná kaše. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Ponuré severské drama s dobrou atmosférou. Z hereckých výkonů mě zaujal pouze "bůh" Olavi Harjula. Hudební doprovod je také podařený. První polovina filmu má spád a téměř nenudila. Ve druhé se příběh rozmělňuje s touhou ukázat nám charaktery jiných "obyvatel" ostrova a to filmu škodí. Tam už jsou pasáže, kdy se divák bude trochu nudit. I přesto je to lehce nadprůměrný film a doporučil bych ho shlédnout každému fanouškovi kinematografie. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Distributor si kapku přihnul, když psal obsah k filmu nebo ho vůbec neviděl. Ředitel nelítostný nebyl ani náhodou. Jediné co bylo, že se prohlásil za Boha a ostrov si zrekvíroval. Drama, které jsem mohla vidět probíhalo hlavně v hlavách kluků. De facto se musel každý z nich, včetně ředitele, jeho ženy a hospodyně Týny, vypořádávat s nějakým tím kostlivcem ve své vlastní skříni po svém. Být dcerou šéfa ústavu pro chlapce a nemít jinou možnost, než dlít na tak smutném místě sama, bez přátel, je na mašli. Ještě k tomu mít za zády tlupu nadržených chovanců, kteří si do jednoho prošli svým osobním peklem. Divím se, jak pohodově to, holka, nesla. Podobná dramata, kterými si prošli oni, se dennodenně odehrávají za dveřmi bytů stále ... a to je to nejděsivější. (Challenge tour 2015) ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Už tradične ma krajina tisícich jazier znovu dostala až na dreň.Trafila určitý globálny problém, vybrala nádhernú hudbu, podala kvalitné herecké výkony a všetko to skĺbila vo veľmi citlivej, ale zároveň tvrdej dráme.Upozorňujem, dráme o psychickom probléme s minulosťou a vyrovnávaním sa s ňou v čase terajšom.Nie, o šikane, ako podaktorý užívatelia nazývajú prívlastkom tento film.Ono, tých zhruba päťnásť minúť o týchto udalostiach, nie sú primárnym článkom v tomto príbehu.Len tak na dodatok... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Všecko je moc pěkný. Ještě aby ne. Je to skandinávskej film. Takže příběh bomba, kupodivu i hudba bomba, což mě překvapilo, herci bomba, ta depresivní atmoška je taky bomba. I když to je u nich klasika, ale prostě ten film na pět hvězd necejtim. Nevim proč...koukám na to, baví mě to, ale uplně odvařenej z toho prostě nejsem jak bych si sám představoval. I tak to ale stálo za to. Příběh je totiž dost zvláštní a originální a když se do něj člověk zakouká, tak to pak se všema pekelně prožije. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Film je adaptací stejnojmenného románu finské autorky Leeny Lander z roku 1991. (skudiblik)
  • Režisér Dome Karukoski nabídl jednu z rolí Mikko Neuvonenovi, který musel odmítnout, protože byl v době natáčení v Anglii. (Cheeker)
  • V letech 2008 a 2009 byl film na 5 filmových festivalech a přehlídkách ve Finsku, Portugalsku a Anglii nominován celkem ve 14 kategoriích, 6 z nominací proměnil ve vítězství. (lioncel)

Reklama

Reklama