Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Komorná melodráma o dospievajúcej hipisáčke s veľkým srdcom Breezy a mužovi v strednom veku a so srdcom zlomeným rozvodom, ktorý podľahne jej šarmu. (oficiální text distributora)

Recenze (26)

woody 

všechny recenze uživatele

"Jak bys nazval tuhle éru?" "Vrchol odlivu." Na jedné straně mladá naivní hipísačka, toulající se se svou kytarou světem. Na straně druhé postarší bohatý prodejce domů, který i přes svůj cynismus má zlaté srdce... Jeden z prvních Clintových režijních pokusů, který podle IMDb vidělo jen asi 400 lidí. Celou dobu mi to přišlo jako takový nezávislý oddechový film točený pro zábavu všech zůčastněných. Vždyť kromě osvědčeného Holdena zde nehraje nikdo známý a málokdy se děj přesune do exteriérů.. Je poznat, že se rodí velká režijní hvězda, ale překvapivě - na Eastwooda - jsou tu natahované a ještě k tomu uslzené scény. To už naštěstí později dopiloval k dokonalosti. Musím přiznat, že Kay Lenz je příjemně spontánní a ani jsem se Holdenovi nedivil, že vymění život spořádaného občana a zamiluje se do holky, kterou si pletou s jeho dcerou. Ozvláštněním jsou neustávající pochyby, zda jde o lásku nebo o sex nebo o dokázání si, že se ještě postaví... Ale celkově jsem čekal, že se příběh vyvine jinak. Velice pěkné zachycení končící éry hipís a několik skvělých scén (Key poprvé uvidí oceán) to na více jak 60% nevytáhnou... A Clint se také objeví. Schválně jestli jste si ho všimli :-) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, že Clint ani v začátcích nebyl jen drsňák. Přímočará a citlivá romance s přesnými herci. Pěkný závěr. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, co Eastwooda tenkrát k tomu vedlo, že takhle odbočil od těch svejch "drsňáckejch" filmů. Breezy je úplně něco jinýho, než bych od něho čekal. Eastwood natočil naprosto obyčejnej, ale o to víc uvěřitelnej, malej (dalo by se to možná označit za nezávislej) film o vztahu poněkud nesourodý dvojice. Ale film se poměrně úspěšně vyvaroval nejrůznějších klišé a William Holden a Kay Lenz to zahráli tak přirozeně, že to působilo opravdu jako ze života. Měl jsem pro obě hlavní postavy pochopení. Nicméně já tyhle vztahovo-romantický typy filmů moc nemusim, takže pro mě jenom za 3 hvězdy. V každym případě je to zajímavej pohled na počátky Eastwoodovy režisérský tvorby. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně vyprávěný příběh o netradiční lásce. Pouze Clint Eastwood (jeho třetí režijní počin) dokáže takhle opravdově vykreslit vztah mezi mužem a ženou, mezi nimiž je tak znatelný věkový rozdíl. S nadhledem, citem a přitom tak poutavě a uvěřitelně. Tleskám. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Upovídaná Breezy (Kay Lenz) se vecpe jako nechtěná stopařka do auta Frankovi (William Holden), který se chystá jet do práce. Při jízdě si Breezy všimne u cesty psa a chce po Frankovi, aby zastavil. Nad jeho tělem se dostávají do slovní hádky, Breezy utíká a Frank zjištuje, že si v autě zapomněla kytaru... Clint Eastwood tento snímek pouze režíroval, ale lze ho krátce spatřit ve skryté cameo roli jako chlapíka v bílé bundě, který se na molu opírá o zábradlí a rozhlíží se. Před kinem na Clinta ještě odkazuje plakát k filmu High Plains Drifter (1973). Kay Lenz mi tady svým vzhledem připomínala oblíbenou herečku Hilary Swank. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poklidný život stárnoucího osamělého muže rozbombarduje svým příchodem Breezy a se silou ne nepodobnou erupci sopky převálcuje jeho city. Místo sentimentálního kýče, který z takového námětu mohl vzniknout, vykouzlil Eastwood pohodový, laskavý a svým způsobem i okouzlující romantický snímek. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že v tomto filmu Eastwooda necítím a v životě bych ho na podobný snímek ani neodhadoval. Je opravdu pozoruhodné, jak moc se k dnešku jeho styl změnil. Nádherná procítěná záležitost, kde nám Clint ukázal, že se v něm schovává i pěkně citlivá duše. Trošku jsem se bál, že se mi film úplně netrefí do vkusu, neboť bohužel romantické filmy jsou celosvětově nejvíce zprzněným žánrem a narazit na nějaký podařený, je více než zázrak. Ústřední herecké duo bylo fenomenální. Od Holdena by to člověk klidně čekal, ale neuvěřitelně se blýskla méně známá Kay Lenz, které člověk velice rád odpustí i nepříliš hezkou přední nápravu. Opravdu velice příjemné filmové překvapení, které je ke všemu velice inteligentní. Jednotlivé dialogy nejsou rozhodně výplodem nějakého kokota scénáristy, který je napsal, když ráno sral na záchodě. Naopak mají hlavu, patu a především hloubku. Když bude člověk dobře poslouchat, odnese si nejenom filmový zážitek, ale i několik důležitých rad do života, a to je prostě něco, co přesahuje film samotný a je třeba to ocenit. A opravdu moc se mi líbila ústřední píseň i veškerá hudba. Nemohu jinak, než se přiklonit hned ke 4 hvězdičkám. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když se na svých rozdílných cestách životem potkají okoralý padesátník a bezprostřední dvacítka, může z toho být stejně dobře drama, jakož i komedie. No, a místo toho natočil Eastwood lehce cynické melodrama, které pojednává o sice ne technicky, ale pocitově zjevně incestním vztahu dívky, která potřebuje zázemí i oporu a stárnoucího chlapíka, kterého těší se o ni paternalisticky starat. Uléhá na ni jako na oltář, na kterém může být obětován. ___ Holden se do role odtažitého a někdy protivného Franka hodí. Přestože mu bylo přes padesát, tak vypadal o deset let starší. Byl ve věku, kdy v některých scénách vzbuzoval dojem starce, ale v jiných ještě docela mužného chlapíka – přesně pro postavu otrávenou životem, které nalije mladá holka krev do žil. Jeho cynické průpovídky zakrývající strach patří k nejlepším momentům filmu, který je někdy překvapivě něžný i vášnivý. P. S. Clint tam má malé cameo, stojí v džínách a bílé bundě na nábřeží, po kterém se prochází hlavní pár. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Ak o nerovnocennom vzťahu, tak takto. Ak na romantickej vlne, tak takejto. Ak šťastné konce, tak takéto. Film, ktorý život nepredstiera, ale ho trefne a s neodolateľným šarmom napodobňuje... a robí dobre. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak si našinec myslil, že červená knihovna je žánr, který je určený výhradně pro ženy, ale tento film jej přesvědčil o opaku. Takový sladkobolný příběh o fakt, ale fakt opravdové a čisté lásce postaršího bussinesmana a mladičké hippie girl – kdo by to řekl, čeho všeho je Drsný Harry schopen. Ale jistě, je to natočeno zručně, dokonce se to tváří občas psychologicky, Kay Lenz je opravdu přitažlivá a William Holden hraje dobře. Evropská verze podobného příběhu Taková, jaká jsi je natočena rafinovaněji a aspoň nekončí tak happyendově. ()

SgtPepper 

všechny recenze uživatele

Breezy: Nejkrásnější zapadlý klenot, který jsem kdy mezi filmy našel. Promeškal jsem zpočátku titulek, že snímek natočil Clint Eastwood a teď, když si to tu na ČSFD prohlížím, tomu pořád ještě nemůžu uvěřit. Už dlouho jsem neviděl něco tak upřímného a lehkého a zároveň tak emocionálně silného. William Holden mě opět přesvědčil, že umí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Clint Eastwood /Tulak z Sirych Plani, Zahrajte mi Misty/ natocil fuckt sympaticky film, ktory pohladi po dusi. V roli mladej hippies-acky sa predstavila pani Kay Lenz a v roli starnuceho deda zase William Holden /Sunset Boulevard, Wild Bunch/. A moze sa rozjet pekna road movie. K tomu krasna krajina, vyborna rezia a dialogy na urovni. Zaver dost prekvapujuci, ale sympaticky. 77 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

31. Zlatý Glóbus za rok 1973 - nominace (3) - Nejlepší hudba - Michel Legrand, Nejlepší filmová píseň - "Breezy's Song" - Hudba Michel Legrand, text Alan Bergman, Marilyn Bergman, Objev roku (herečka) - Kay Lenz ()

Tyny 

všechny recenze uživatele

Naprosto neodolatelný snímek s dá se říct patřičně zvláštní atmosférou, která diváka určitě zaujme. Na nic si nehrající film, který je tak jednoduchý až je svou podstatou naprosto dokonalý. Eastwood si pohrál s maličkostmi a Holden.. K tomu není co dodávat. Příjemné překvapení. ()

Elví 

všechny recenze uživatele

Lehce sentimentální, dosti nekonvenční, ale moooc pěkný příběh, který dokazuje, že věk je opravdu jen stav mysli. A že je to ale náhodička, že Breezy a Frankie šli do kina zrovna na film s Clintem Eastwoodem;)? ()

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, sice mi přijde úsměvná potřeba zestálých režisérů točit filmy o starých mužích (a tenhle teda starý byl), po kterých touží osmnáctky, ale když to má opravdu noblesu, prosím. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Velmi pekny a pohodovy film o vztahu mlady holky hipisacky a starsiho uspesnyho chlapika. Pekne natoceny i zahrany. Sedmdesatkovy styl, jednoduchy pribeh. ()

Reklama

Reklama