Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Komorná melodráma o dospievajúcej hipisáčke s veľkým srdcom Breezy a mužovi v strednom veku a so srdcom zlomeným rozvodom, ktorý podľahne jej šarmu. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když se na svých rozdílných cestách životem potkají okoralý padesátník a bezprostřední dvacítka, může z toho být stejně dobře drama, jakož i komedie. No, a místo toho natočil Eastwood lehce cynické melodrama, které pojednává o sice ne technicky, ale pocitově zjevně incestním vztahu dívky, která potřebuje zázemí i oporu a stárnoucího chlapíka, kterého těší se o ni paternalisticky starat. Uléhá na ni jako na oltář, na kterém může být obětován. ___ Holden se do role odtažitého a někdy protivného Franka hodí. Přestože mu bylo přes padesát, tak vypadal o deset let starší. Byl ve věku, kdy v některých scénách vzbuzoval dojem starce, ale v jiných ještě docela mužného chlapíka – přesně pro postavu otrávenou životem, které nalije mladá holka krev do žil. Jeho cynické průpovídky zakrývající strach patří k nejlepším momentům filmu, který je někdy překvapivě něžný i vášnivý. P. S. Clint tam má malé cameo, stojí v džínách a bílé bundě na nábřeží, po kterém se prochází hlavní pár. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak si našinec myslil, že červená knihovna je žánr, který je určený výhradně pro ženy, ale tento film jej přesvědčil o opaku. Takový sladkobolný příběh o fakt, ale fakt opravdové a čisté lásce postaršího bussinesmana a mladičké hippie girl – kdo by to řekl, čeho všeho je Drsný Harry schopen. Ale jistě, je to natočeno zručně, dokonce se to tváří občas psychologicky, Kay Lenz je opravdu přitažlivá a William Holden hraje dobře. Evropská verze podobného příběhu Taková, jaká jsi je natočena rafinovaněji a aspoň nekončí tak happyendově. ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Upovídaná Breezy (Kay Lenz) se vecpe jako nechtěná stopařka do auta Frankovi (William Holden), který se chystá jet do práce. Při jízdě si Breezy všimne u cesty psa a chce po Frankovi, aby zastavil. Nad jeho tělem se dostávají do slovní hádky, Breezy utíká a Frank zjištuje, že si v autě zapomněla kytaru... Clint Eastwood tento snímek pouze režíroval, ale lze ho krátce spatřit ve skryté cameo roli jako chlapíka v bílé bundě, který se na molu opírá o zábradlí a rozhlíží se. Před kinem na Clinta ještě odkazuje plakát k filmu High Plains Drifter (1973). Kay Lenz mi tady svým vzhledem připomínala oblíbenou herečku Hilary Swank. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Jak bys nazval tuhle éru?" "Vrchol odlivu." Na jedné straně mladá naivní hipísačka, toulající se se svou kytarou světem. Na straně druhé postarší bohatý prodejce domů, který i přes svůj cynismus má zlaté srdce... Jeden z prvních Clintových režijních pokusů, který podle IMDb vidělo jen asi 400 lidí. Celou dobu mi to přišlo jako takový nezávislý oddechový film točený pro zábavu všech zůčastněných. Vždyť kromě osvědčeného Holdena zde nehraje nikdo známý a málokdy se děj přesune do exteriérů.. Je poznat, že se rodí velká režijní hvězda, ale překvapivě - na Eastwooda - jsou tu natahované a ještě k tomu uslzené scény. To už naštěstí později dopiloval k dokonalosti. Musím přiznat, že Kay Lenz je příjemně spontánní a ani jsem se Holdenovi nedivil, že vymění život spořádaného občana a zamiluje se do holky, kterou si pletou s jeho dcerou. Ozvláštněním jsou neustávající pochyby, zda jde o lásku nebo o sex nebo o dokázání si, že se ještě postaví... Ale celkově jsem čekal, že se příběh vyvine jinak. Velice pěkné zachycení končící éry hipís a několik skvělých scén (Key poprvé uvidí oceán) to na více jak 60% nevytáhnou... A Clint se také objeví. Schválně jestli jste si ho všimli :-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood zcela překvapivě už v sedmdesátých letech natočil romanťárnu (a střihl si v ni asi sekundové cameo). A zvládl to režijně naprosto bezchybně. Je to krásný, lehký, dojemný, nenudící příběh, který si rozhodně zaslouží moje 4*. Problém je hlavně u mě, protože mě ten věkový rozdíl přijde ujetý. Kay Lenz má 20, ale vypadá na 15. A taky se tak chová - krásná, milující, naivní, hodná, skromná, romantická teenka. A Holden tu má 55, ale vypadá hodně přes 60, navíc hraje životem otřískaného realiťáka, bručouna a žádného krasavce. Prostě něco jako Harold a Maude naopak, či v reálném životě Nedvěd či Matuš. A nechápu co by na něm viděla, co by kromě sexu viděl on na ni, co by měli společného a jak dlouho by jim to vydrželo. Eastwood se na tyhle dotazy snaží odpovědět, ale stejně mě to přijde jako pohádka, byť krásně natočená. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Pri pokladni v kine visí na stene plagát k filmu Tulák z vysokých plání (1973), ktorý vyšiel len o pár mesiacov skôr ako Breezy, a taktiež ho režíroval Clint Eastwood. (ZOUi)
  • Clint Eastwood má ve filmu skrytou cameo roli chlapíka v bílé bundě, který se na molu opírá o zábradlí a rozhlíží se. (Rominator)

Reklama

Reklama