Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osudné dveře je název povídky, kterou napsal známý spisovatel R. L. Stevenson a lokalizoval ji do Francie 15. století. Scenárista O. Vogeltanz přenesl děj do českých zemí barvité doby rudolfínské a pomocí vlastních fabulačních prostředků vytvořil akční a napínavý příběh. Snímek natočila v roce 1991 V. Janečková, která do hlavních rolí obsadila M. Dlouhého a P. Štěpánka. Mladý voják Marek Měsíček (M. Dlouhý) si na ulici splete neznámou dívku se svou známou Lucií (S. Postlerová), služkou, kterou hledá ve městě. Do této dívky – Lukrécie (V. Neuwirthová) se ale zakouká lejtnant (P. Štěpánek) a Marek za něj dívce napíše milostný dopis. Když hoch skutečně Lucii potká, zjistí, že ta se „přátelí“ s lejtnantem. Vyzve ho na souboj, a ze strachu, že ho zabil, uteče před trestem do blízkého domu. Jenže je to zrovna dům Lukréciina strýce (J. Somr)… (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní film natočený podle stejnojmenné povídky R. L. Stevensona situovaný do renesanční Itálie. V hlavní roli tohoto příběhu se představil P. Štěpánek jako vojenský důstojník prudce zamilovaný do dcery místního boháče a M. Dlouhý jako syn zchudlého šlechtice vykonávající vojenskou službu. Domnívám se, že nabídnutý příběh není dostatečně poutavý ani zajímavý, neboť se věnuje převážně nedorozumění, které vzniklo záměnou ctitelů mladé dívky. Mladý voják totiž na útěku po souboji se Štěpánkem omylem vkročí do domu obchodníka J. Somra, o jehož dceru se právě uchází důstojník. Mám takový dojem, že děj nemá hlavu ani patu, není dramatický ani zajímavý a v závěru postrádá i logiku a je zmatený a nevěrohodný, zkrátka toto Stevensonovo dílo u mě nezabodovalo. V roli vdavekchtivé dívky Lucrecie se objevila R. Neuwirthová-Skalská, známá zejména jako nosatá princezna z Tří veteránů, a zde se prezentovala neobvyklým, herecky nevyzrálým projevem. Obsazením jako vždy skvělého J. Somra do role otce Lucrecie autorka V. Janečková alespoň částečně zmírnila mou nespokojenost s tímto dílem. V menší roli původního objektu touhy mladého vojáka se ukázala S. Postlerová, avšak její roli jsem příliš nepochopil. Značnou část hodinového filmu vyplňuje bujará svatební oslava v krčmě doprovázená veselou jižanskou temperamentní hudbou, jejíž souvislost s příběhem jsem taktéž nepochopil. Navzdory mým oblíbeným hercům tento film rozhodně nemohu doporučit, neboť díky slabé předloze se nepodařilo pozvednout film ani do průměru. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka mě velice překvapila. Tím, že se vydala do exteriérů a kromě pohádek natočila i historický film. Byť se jedná o poměrně krátkou báchorku se zajímavým obsazením vedlejších rolí, moc se toho v ní neudálo. Napětí se nekonalo, ale vývoj děje mě celkem potěšil, včetně závěru. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Michal Dlouhý ani náhodou nepřipomíná bratra, dost dlouho mu trvalo, než se naučil hrát. A v době natáčení této inscenace to ještě neuměl. Nejlepším hercem je jednoznačně jako vždy výborný Josef Somr. Nejhorší práci odvedli ruchaři, za něco takového měli připlatit, že se směli účastnit. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kolik podobných epizod se vskutku asi mohlo odehrát? Osudné dveře nejsou nijak náročným dílem. Dějová linka je vlastně jednoduchá a podobných mužů, kteří si své dopisy nebo verše dámě nechaly psát bylo hodně. Krásná ženská zamotala hlavu už hodně chlapům, mladým i starým. Není to úplně špatné, kostýmy i exteriéry byly opět zvolen dobře. Nakonec i obsazení dopadlo na výbornou. Pravda ale je, že my prostě tyhle typy filmů příliš neumíme. Přeci jen historických francouzských filmů s podobnou tématikou bylo natočeno hodně a byly kvalitnější. Takže bych preferoval to udělat buď pořádně a ve větším anebo vůbec. Taková malá epizodka zůstává někde na půli cesty... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry se natáčely v Českém Krumlově. (rakovnik)

Reklama

Reklama