Reklama

Reklama

Místní hrdina

  • Velká Británie Local Hero (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Zástupce velké naftářské společnosti přijíždí do Skotska dojednat koupi celé vesnice, aby zde mohla být postavena ropná rafinerie. Vesničané podléhají vidině rychlých peněz a možnosti odejít z bezútěšného kraje. S prodejem však nesouhlasí jeden starousedlík a jednání tak doslova ztroskotájí právě na jeho pláži... (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (27)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Americká naftařská společnost pracuje na plné obrátky na plánech na novou rafinerii na skotském pobřeží. Aby zjistil situaci na místě, posílá šéf firmy Happer (Burt Lancaster) zaměstnance MacIntyra (Peter Riegert) do Skotska, doufaje, že se svým skotským jménem zmůže víc než kdokoliv jiný. Dříve, než se vydá na cestu, varuje Happer MacIntyra, že ho musí podrobně zpravovat o všech zjištěných skutečnostech. V Aberdeenu je Mac vyzvednut Oldsenem (Peter Capaldi), který zastupuje firemní zájmy ve Skotsku, a společně s oceánografkou Marinou (Jenny Seagrove) se vydávají do Ferness, kde má stát nová rafinérie... Nejprve zápory - vrcholy skotských hor se během jednoho záběru zdají zároveň obsypané sněhem a zároveň shěhuprosté, ale to bych odpustil. Jinak se jedná o nanejvýš poetickou, sebeironickou komedii s dost hlubokým filosofickým záběrem. Herecky vynikají pochopitelně Burt Lancaster jako naftařský magnát i Peter Riegert, jenž se mění z věrného manažera v ekologického nadšence. Výborně souzní též nádherné záběry Chrise Mengese (nejprve politický dokumentarista) a hudba Marka Knopflerse. Bill Forsyth (rozený Skot) začínal také u dokumentárního filmu a zde jenom přesedlal k filmu uměleckému, zachovav si své osobní nacionálně ekologické téma. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"The reverend says, "News traveks fast around here.""     Komediálna dráma so satirickým podtónom zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Odohráva sa v tak trochu bizarnom svete plnom veľmi svojráznych postavičiek (mierne strelený ropný magnát Happer so slabosťou pre hviezdy, kráska Marina-morská panna), z ktorých tou hlavnou je nadutý Texasan Mac maďarského pôvodu so škótskym menom (rodičia sa domnievali, že "MacIntyre" znie viac americky). Ten trochu uletený typ humoru si ma postupne celkom získal ("I'm still here, Happer! And you're still a useless mother -...") a veľmi sa mi páčil aj soundtrack od Marka Knopflera.     "I don't know about those jets. They really spoil a very nice area." "Aye. it's a crime." ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný žánrový mix, který je podivuhodným, těkavým způsobem chvíli komedií, chvíli reálným popisem rybářské vesnice ve Skotsku, chvíli sžíravou satirou a chvíli ekologickou "agitkou" a chvíli romantickým slaďákem. To všechno bez toho, že by se jakákoli s těch neuvěřitelných složek s jinými prala. Závažné poselství, kořeněné neuvěřitelným britským humorem, který je inteligentní, patřičně suchý, dovedně si hrající s detaily a poněkud mrazivý. Už jenom samo téma manažera, který se sice skvěle a jistě pohybuje v labyrintu klimatizovaného kancelářského kolosu, ale vržen do nehostinné rybářské vesnice působí trapně a nejistě je zpracováno doslova kongeniálně. Také žánrové popisy vesnice, neopomíjející si patřičně pohrát s charaktery jednotlivých postaviček jsou doslova skvostné. Navíc, jako bonus dostane divák spoustu úžasných záběrů skotské krajiny. Množství naturalistických detailů pak působí takřka reportážním dojmem. Rozhodně to není film pro každého a mnohdy navíc vyžaduje znalost kontextu. Pokud je však někdo například milovníkem filmů Miloše Formana z dob jeho českých začátků, rozhodně nebude zklamán. "Místní hrdina" k nim má mnoha věcmi až podivuhodně blízko... 9/10 Zajímavé komentáře: Pohrobek ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono by se chtělo říct, že je to další z šablonovitých příběhů, ve kterém jedinec bojuje proti nadnárodní společnosti, aby si zachoval svůj kousek půdy. Jenže to by asi nebylo tak úplně přesné. Ono tady totiž nejde o nějaký velký boj. Jen o úmorné přesvědčování. Vtip se kamsi vytratil, nicneříkající postavy ztvárnili nevýrazní herci a závěr, během něhož pochopitelně všichni přijdou na to, že postavit tady fabriku by byla velká škoda, působí mizerně. Skotské prostředí je sice hezké, ale opravdových krás Kaledonie tady bylo příliš málo. 25% ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný film. Burt Lancaster jako šéf extra obrovské společnosti je skvělý. Dokonale lidský a svou pozicí nezkažený, ze kterého by si dnes kdejaký jemu podobný šéf měl vzít příklad. Líbila se mi i postava MacIntyra. Být na jeho místě, chtěl bych se zachovat jako on. V tom přerodu z kancelářské krysy na venkovského člověka. Navíc nápad, že bohatá společnost koupí pozemky vesnice a její obyvatelé se nemůžou dočkat až na tom vydělají (i když tam bude ropná plošina) je originální a podtrhuje celkovou kvalitu scénáře. Kamera je podmanívá a lokace jsou úchvatné. Mám rád, když někdo dokáže výborně využít skotskou krajinu, aby s ní dotvořil příběh. Ta přiroda mě fascinuje a dokážu si představit, že i když je to strašná dira, tak tam bydlím, ať už tam dělám cokoliv. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Vo filme znejú dva hlavné hudobné motívy: rockabilly melody je spätá s mestským prostredím v USA, pomalá ľudová melódia je spojená s pobrežnou dedinou v Škótsku. V závere, keď sa hlavný hrdina vráti do vlasti a spomína spokojne na Škótsko, sa oba motívy pretnú a počuť ich naraz. (Biopler)

Reklama

Reklama